Användning av kryptografi i kryptovaluta: nybörjarguide

Den här artikeln förklarar vad som är kryptografi i kryptovaluta och hur det skyddar blockchains från hacking.

Om du är en kryptohandlare eller en blockchain-kryptovalutautvecklare har du redan hört två påståenden. Den första är att krypteringen med den privata nyckeln och den offentliga nyckeln håller transaktionerna säkra. Det andra är att kryptografi håller blockchain-nätverk säkra.

Efter att ha läst den här artikeln kommer kryptohandlarna att veta hur det är tillräckligt att säkra sin privata nyckel för att hålla sina kryptotransaktioner säkra. Blockchain-cryptocurrency-utvecklarna kommer att veta efter att ha läst detta att så länge de använder en vanlig kryptografisk algoritm är deras blockchain-nätverk säkert..

Modern kryptografi bygger starkt på avancerad matematik, och en förklaring av dessa matematiska begrepp ligger utanför denna artikel.

Anmäl dig nu:Enterprise Blockchains Fundamentals Course

Hacking Cryptocurrency: Vilka är riskerna??

Det finns två händelser som kan orsaka förlust för kryptohandlarna och ett blockchain-kryptovalutanätverk. Dessa är som följer:

 • Hackare knakar den digitala signaturen för kryptotrader och initierar skadliga transaktioner från handlarens konto.
 • Hackare äventyrar blockchain-nätverket som ligger till grund för en kryptovaluta och manipulerar transaktioner där.

Kryptering, som är ett resultat av modern kryptografi, skyddar kryptohandlarens digitala signatur. Kryptografiska hashfunktioner skyddar också blockchain-nätverket.

Vad är en kryptografisk hashfunktion?

En ”hash-funktion” omvandlar en datamängd med variabel längd till en alfanumerisk sträng med fast storlek. I vetenskapen om kryptografi används vissa specifika hashfunktioner, och dessa kallas “kryptografiska hashfunktioner”. De kryptografiska hashfunktionerna har vissa specifika egenskaper, och de är som följer:

 1. Dessa funktioner är ‘deterministiska’, dvs. en specifik ingång ger alltid samma utdata.
 2. Även om ingången ändras marginellt kommer utdatahashen att vara drastiskt annorlunda.
 3. Beräkningen av hashvärdet är snabb.
 4. Att beräkna ingången från hash är praktiskt taget omöjligt på grund av extrema svårigheter.

Kryptografiska hashfunktioner används i blockchain-sammanhang för att producera användarnas digitala signatur med hjälp av kryptering av den offentlig-privata nyckeln. Dessa funktioner används också för att unikt identifiera varje block i blockchain på ett krypterat sätt så att innehållet i blocket inte kan reproduceras med hashen.

Läs mer:Cryptographic Hashing: A Beginner’s Guide

Hur fungerar det offentliga-privata Nyckelkryptering Skydda kryptohandlarnas transaktioner?


Kryptohandlarna har offentliga nycklar som de delar med andra så att de kan få kryptovalutor. Den här offentliga nyckeln är också känd som användarnas adress. Tvärtom får användarna inte dela sina privata nycklar. De måste säkra det, för om en hackare får den privata nyckeln kan vår kryptohandlare förlora alla sina medel.

Den offentliga nyckeln är bara en kryptografisk hash av den privata nyckeln. Det är väldigt enkelt att generera den offentliga nyckeln från den privata, men det är praktiskt taget omöjligt att göra motsatsen.

För att skicka sina transaktioner till gruvarbetarna gör kryptohandlarna följande:

 1. Skapa en kryptografisk hash av transaktionsmeddelandet genom en kryptografisk hash-funktion;
 2. Kör hash och den privata nyckeln genom en signaturalgoritm;
 3. Skicka den offentliga nyckeln, meddelandet och den digitala signaturen som genereras genom signaturalgoritmen.

När gruvarbetarna tar emot transaktionerna gör de följande:

 1. Kör det inkommande meddelandet via en kryptografisk hash-funktion;
 2. Kör den inkommande signaturen och den offentliga nyckeln genom en algoritm för signaturverifiering, som producerar en hash.

Gruvarbetarna jämför sedan de två hasharna och de matchar då transaktionen är giltig.

Läs mer om privat nyckel vs offentlig nyckel här!

Är offentlig-privat nyckelkryptering Säker?

Om hackare skulle manipulera transaktionen från kryptohandlaren måste de först ändra meddelandet enligt deras oetiska behov och sedan hitta en digital signatur som matchar hash. Kom ihåg att kryptografiska hashfunktioner är ”enkelriktad”. Hackarna måste gå igenom en lång process med försök och fel för att hitta en sådan signatur. Hur länge? Tja, för att hacka en digital signatur i blockchain-nätverket, med hela datorns kraft i nätverket, kommer hackaren att behöva 5 ‘quindecillion’ (1 quindecillion = 10 ^ 48) år! Kryptohandlarna kan vara säker, krypteringen av den offentlig-privata nyckeln är verkligen säker.

Hur skyddar Hash av ett block Blockchain Network? Kryptografi i Blockchain

Ett enkelt block i en blockchain har följande information –

 • Hash av föregående block;
 • Transaktionsdetaljer;
 • Adress till gruvarbetaren som löste blocket;
 • Ett slumpmässigt tal, viktigt för att skapa en hash av detta block.

Nästa block kommer att ha hash för detta block, och så vidare.

Antag nu att en grupp hackare har planerat att införa ett nytt block mellan 7: e och 8: e blocket för att registrera några transaktioner som kommer att gynna dem oetiskt. Om de skapar detta nya block kommer det att avvisas omedelbart av nätverket av följande skäl:

 • Gruvarbetarna accepterar bara block med små hash-värden – t.ex. många nollor på förhand.
 • Det nya 8: e blocket har inte hash-värdet för det 7: e blocket.

Nu kommer hackarna att behöva lösa dessa två problem. Att hitta ett litet hashvärde är oerhört svårt och kräver många försök och fel. Ännu hårdare är det andra problemet!

Hackarna måste använda sina datorkrafter för att lösa det åttonde blocket så att det börjar med det 7: e blockets hash. Det är väldigt svårt och kräver mycket datorkraft. Dessutom, så snart hackarna löser det här problemet och skapar det “nya” åttonde blocket, kommer de att behöva ändra det som nu är det nionde blocket, för att introducera hash för det “nya” åttonde blocket vid dess start. De måste göra detta för varje efterföljande block också!

Läs mer:Hur fungerar Blockchain?

Att hacka ett Blockchain-nätverk är praktiskt taget omöjligt!

Tänk nu på att blockchain-nätverket har tusentals gruvarbetare som alla samtidigt försöker bryta nya block. När hackarna manipulerar blocken tidigare i kedjan har många fler nya block lagts till kedjan efter varandra.

För hackarna är det en oändlig kedja för att försöka ändra befintliga block. Det är praktiskt taget omöjligt om inte hackarna lyckas samla mer datorkraft än hela blockchain-nätverket. Dessutom är en sådan ovanlig aktivitet som riktar sig mot block tidigare i kedjan att varna de andra gruvarbetarna och hackarna kommer att upptäckas på nolltid.

Slutgiltiga tankar

Om du är en kryptohandlare, se till att du skyddar din privata nyckel. Om du är utvecklare, använd en vanlig kryptografisk algoritm i din blockchain. Modern kryptografi kommer att göra resten.

Är du nyfiken på mer grundläggande begrepp inom blockchain-teknik? Prova den här grundläggande kursen för blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map