Zilliqa ICO: Vad är Zilliqa Coin?

Hälsningar, kryptofans! Välkommen till min nybörjarguide till Zilliqa ICO.

Det finns massor av nya kryptomynt som kommer ut på marknaden hela tiden. Med så många nya mynt kan det vara svårt att räkna ut vilka som är legitima. Om jag vill veta om ett nytt mynt är legitimt tittar jag på fyra huvudsakliga saker.

Dom är:

 1. Teamet: Är skaparens tekniska superstjärnor eller hopplösa nybörjare?
 2. Tekniken: Gör myntet något nytt och spännande eller är det bara en Bitcoin-rip-off?
 3. Myntets community: Har myntet många fans och en stor utvecklingsgemenskap?
 4. Myntets verkliga värde: Är myntet användbart? Behöver världen det?

Om en ny kryptovaluta kan svara ”ja” på var och en av dessa frågor är det förmodligen legitimt. Så kan Zilliqa-mynt klara testet? Och vad har Zilliqa ICO att göra med det? Låt oss ta reda på…

I den här guiden kommer jag att titta på Zilliqas team, dess teknik, dess samhälle och dess verkliga värde. När du läser klart vet du allt som är värt att veta om en av årets mest spännande nya kryptovalutor!

Jag börjar med att titta på grunderna, vad är Zilliqa och varifrån kom det?

Vad är Zilliqa?

Zilliqa ICO

Senaste Coinbase-kupong hittades:

Zilliqa skapades 2017 av en grupp datavetare och akademiker. Teamet leds av Prateek Saxena från University of California och Xinshu Dong och Amrit Kumar från University of Singapore. Medan laget inte har en enorm mängd erfarenhet av krypto, har det stöd från rådgivare från etablerade nätverk som Kyber.

Dess hemsida beskriver Zilliqa som en “nästa generations blockchain-plattform med hög kapacitet.” Men vad betyder det? Enkelt uttryckt är Zilliqa en snabbare, mer avancerad blockchain. Bitcoin var den första generationen av kryptovaluta, plattformar som Ethereum var de andra och nyare plattformarna som IOTA och Zilliqa, som är den tredje.

Tredje generationens plattformar försöker lösa några av de problem som har påverkat äldre kryptovalutor. Huvudproblemet Zilliqa försöker lösa är skalbarhet.

Notera: Skalbarhet är en kryptovalutas förmåga att hantera en enorm mängd användartransaktioner utan att sakta ner. Skalbara kryptovalutor kommer att vara de som kan hantera lika många transaktioner som företag som Mastercard och Visa i hög hastighet.

Zilliqa hoppas kunna lösa problemet med skalbarhet med ett system som heter sharding som jag kommer att diskutera i nästa avsnitt. Zilliqa är den första plattformen som använder skärning som orsakade mycket spänning i kryptosamhället. Spänningen leder till en oplanerad Zilliqa ICO 2017.

Zilliqa ICO

I slutet av 2017 hade Zilliqa säkrat 20 miljoner amerikanska dollar i privat finansiering. Detta innebar att de inte behövde använda ett initialt mynterbjudande (ICO) för att utveckla plattformen.

Notera: En ICO är ett sätt för nya kryptovalutor att finansiera utveckling genom att sälja mynt till allmänheten. ICO är populära eftersom de inte följer samma strikta regler som privat finansiering och traditionella börsintroduktioner (börsintroduktioner).

Teamet bestämde sig dock för att hålla en Zilliqa ICO ändå eftersom så många människor ville vara inblandade i projektet. Zilliqa ICO tog upp 22 miljoner USD mellan 27 december 2017 och 4 januari 2018.

När jag skrev detta (06/13/18) har Zilliqa-mainnet ännu inte lanserats. Det innebär att plattformen fortfarande byggs och testas. Medan detta händer är Zilliqa-mynt (ZIL) baserat på Ethereum blockchain. Det följer reglerna Ethereum har satt upp för nya mynt som byggs på dess nätverk. Zilliqa-mynt är därför känt som ett ERC-20-token. Dessa ERC-20-tokens kommer att överföras till Zilliqa blockchain när Zilliqa-mainnet sätts i drift.

Innan jag tittar närmare på hur Zilliqa fungerar vill jag visa dig hur bra Zilliqa har presterat på marknaden sedan Zilliqa ICO.

Zilliqa marknadsstatistik

Zilliqa ICO

Zilliqa Market Cap-diagram | Källa: coinmarketcap

Under det senaste dygnet har mer än 50 miljoner Zilliqa-mynt i USD har köpts och sålts. Inte illa för en plattform som inte ens har lanserats än! Det totala värdet av alla Zilliqa på marknaden nu är över 630 miljoner USD.

Under Zilliqa ICO var priset för varje token 0,0038 USD. Idag är priset på varje Zilliqa ungefär 0,085 USD. Detta innebär att Zilliqa-priset är mer än tjugo gånger högre än det var vid tiden för Zilliqa ICO, för sex månader sedan.

Det totala utbudet av Zilliqa är begränsat 12.6 miljard. Mer än 7.35 miljarder tokens är redan i omlopp. Det är möjligt att priset på Zilliqa kan stiga ännu högre när dess totala utbud är i omlopp och efter att dess mainnet har gått live (detta är inte ekonomisk rådgivning, det är bara en gissning!). Zilliqa är 27: e marknadens största kryptovaluta så det blir väldigt intressant att se var plattformen rankas efter lanseringen.

Så nu vet du vad Zilliqa är. Men vad ska Zilliqa göra när det startar och hur kommer det att fungera? För att svara på dessa frågor måste vi titta på Zilliqas teknik …

Hur fungerar transaktioner?

För att förstå vad som är så speciellt med Zilliqas teknik måste du först förstå de problem det försöker lösa. Låt oss ta en snabb titt på hur transaktioner fungerar på ett mindre avancerat kryptovalutanätverk. Jag ska använda Bitcoin som ett exempel.

Bitcoin-transaktioner

Patty vill skicka Selma 10 Bitcoin (BTC). Så här fungerar transaktionen i Bitcoin-nätverket;

 1. Patty sänder sin överföringsförfrågan till Bitcoin-nätverket som består av tusentals datorer som kallas noder. Notera: Noder är datorer som innehåller hela Bitcoin blockchain och bidrar med datorkraft för att verifiera transaktioner som görs. Blockchain är en databas över alla Bitcoin-transaktioner som någonsin har gjorts.
 2. Pattys begäran krypteras och blandas med transaktionsinformation från andra användare av speciella noder som kallas gruvarbetare. Informationen grupperas i ett block. Notera: Kryptering är ett system för att dölja information med datorkod.
 3. Gruvarbetare tävlar nu med varandra för att gissa kodnumret som ges till det färdiga blocket av Bitcoin-protokollet.
 4. Blockinformationen sänds till alla noder i nätverket. Om mer än hälften av noderna är överens om att blocket är giltigt kan det läggas till blockchain.
 5. Selma får 10 BTC från Patty.

Denna process händer för varje Bitcoin-transaktion och det tar ganska lång tid. Den genomsnittliga Bitcoin-transaktionstiden är ungefär 10-15 minuter men det kan ta mer än en timme. Detta är det skalbarhetsproblem som jag nämnde tidigare.

Bitcoin-nätverket kan bara bearbetas 3-7 transaktioner per sekund (Tx / s). Även Ethereums Tx / s är bara 20-30. För att sätta detta i sammanhang kan betalningsleverantörer som Visa behandla i genomsnitt 2000 Tx / s men kan gå så högt som 24 000 Tx / s!

Nätverk som Bitcoin och Ethereum blir långsammare när de blir större! Kom ihåg att varje nod är inblandad i att avgöra om ett block är giltigt eller inte. Ju fler noder det finns i nätverket, desto längre tid tar det att fatta beslut.

Så vad gör Zilliqa annorlunda? Svaret på denna fråga är skärande…

Vad är Sharding?

Zilliqa ICO hoppas kunna använda skärning för att lösa skalbarhetsproblemet. Sharding innebär att Zilliqa-nätverket delas in i grupper av noder som kallas shards. Varje skärv består av 600 noder. Shards fungerar som mini-blockchain-nätverk.

Shards behandlar transaktioner separat från varandra snarare än som en grupp. Detta gör att mycket fler transaktioner kan behandlas. Det betyder också att nätverket kommer att hantera transaktioner snabbare när det växer. Ju fler skärvor det är, desto fler transaktioner kan de bearbeta.

Zilliqa bearbetad 1 218 Tx / s använder 3 skärvor (vilket är 1800 noder) på sitt privata testnät i oktober 2017. Med hjälp av 3600 noder eller 6 skärvor bearbetades testnätet Zilliqa 2,488 Tx / s. Transaktionshastigheter på Zilliqas offentliga testnät är något mindre imponerande. Testnet v1.0 har 961 noder som körs och producerar en transaktionstid på drygt 100 Tx / s. Detta är dock fortfarande mer än tio gånger snabbare än Bitcoin!

Zilliqa ICO

Så, sharding gör bearbetning av transaktioner mycket snabbare men systemet har sina problem. Därefter förklarar jag vad dessa problem är och hur Zilliqa hanterar dem.

Problem med skärning

Huvudproblemet med skärning är att när du delar en blockkedja i grupper av noder, delar du också informationen som är lagrad på den. Kom ihåg att varje Bitcoin-nod innehåller hela blockchain. Det betyder att de inte behöver någon annan information för att behandla transaktioner.

Noder i skärvor innehåller bara några av blockkedjorna. Det betyder att de behöver kommunicera med andra noder för att få all information de behöver. Detta kan bli mycket komplicerat i ett nätverk av tusentals datorer!

Tänk på det så här. Ta en bok och skär den i två. Ge hälften till Patty och Selma. Nu vet Patty bara början på historien och Selma kommer bara att veta slutet. För att ta reda på hela historien måste Patty och Selma prata med varandra.

Att dela en hel blockchain är lite som att kasta ett helt bibliotek, släppa sidorna över Tyskland och be befolkningen att sätta ihop det igen! Det skulle ta mycket energi och kommunikation, eller hur??

Zilliqa löser dock detta problem med en hybrid konsensusmekanism. Oroa dig inte, det är enklare än det låter!

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

Zilliqa Hybrid Consensus Mechanism

En konsensusmekanism är ett system som används av ett nätverk för att komma överens. Konsensus betyder överenskommelse och mekanism betyder system!

Zilliqa ICO

Bitcoin-konsensusmekanismen kräver att mer än hälften av alla dess noder godkänner en transaktion. Zilliqa använder två lager av konsensusmekanismer för att komma överens. Detta är vad ordet hybrid betyder. Skikten är:

 1. Shard lager: Hela informationsblock behandlas inte på skärvnivå. Shards bearbetar endast delar av block som kallas mikroblock. Noder på skärvlagret behöver bara komma åt en liten mängd information så att de inte behöver kommunicera med andra skärvor.
 2. DS-lager: En liten grupp av slumpmässigt valda noder bildar en grupp som kallas en DS-kommitté. Gruppen kombinerar sedan makroblocken i ett helt block och når en överenskommelse om huruvida det är giltigt eller inte. Dessa noder har tillgång till hela blockkedjan så att de kan fatta ett slutgiltigt beslut om varje block.

När ett nätverk når konsensus med hjälp av denna mekanism kan det inte vara en oenighet mellan noder som leder till en gaffel. Detta kallas finalitet och det hjälper nätverket att behandla transaktioner snabbt och effektivt. Att nå konsensus på detta sätt använder också mindre datorkraft än de system som används av blockkedjor som Bitcoin och Ethereum.

Notera: I krypto är en gaffel en oenighet mellan noder om giltigheten av ett eller flera block. Det kan leda till att nya blockkedjor bildas som kallas en hård gaffel.

Nu vet du att Zilliqa har en mycket speciell teknik. Men vem ska använda den och vad ska de använda den till?

Hur kan Zilliqa användas?

Ända sedan Zilliqa ICO har kryptosamhället väntat på om Zilliqa-nätverket kan leverera de tjänster det erbjuder. Men vem kommer att få ut mesta möjliga av att använda Zilliqa? Zilliqa är en offentlig blockchain så vem som helst kan använda den. Plattformen kommer dock att tilltala mest för användare som vill utveckla smarta volymkontrakt och dApps.

Notera: Ett smart kontrakt är en uppsättning villkor som måste uppfyllas för att en transaktion ska ske. En dApp är en decentraliserad applikation. DApps behöver inte centrala servrar eftersom de bygger på blockchains.

Det finns ett gap på marknaden för en plattform som kan stödja smarta kontrakt och dApps som kräver höga transaktionshastigheter för att kunna köras framgångsrikt. När Zilliqas huvudnät sätts i drift kan det vara värd för en stor social media-dapp som liknar Facebook eller Twitter. Det har också potential att stödja reklamkampanjer och betalningstjänster.

Plattformen har en enorm potential som Zilliqa ICO bevisade. Transaktionshastighetstest har gjort ännu fler glada och fångat uppmärksamheten hos utvecklingssamhället. Zilliqa blockchain kan vara mycket upptagen när den startar!

Ett av de viktigaste problemen som användarna har om nya plattformar är säkerhet. Så vad gör Zilliqa med säkerheten?

Är Zilliqa säker?

Blockkedjor är mycket säkra jämfört med nätverk som använder centraliserad datalagring, som Google eller Visa. En blockchain består av tusentals system. För att hacka en blockchain måste du kontrollera mer än hälften av noderna på den.

Zilliqa har två unika säkerhetsfunktioner:

 1. Hybrid konsensusmekanism (HCM): Det första lagret av Zilliqas HCM verifierar nodenas identitet. Detta hindrar Sybil-attacker från att hända. Notera: En Sybil-attack är där en hackare poserar som många olika noder för att få kontroll över ett nätverk eller skicka ogiltiga transaktioner.

  Det andra lagret av HCM ger transaktionens slutgiltighet så att det inte kan finnas några hårda gafflar i nätverket.

 2. Scilla: Zilliqa har sitt kodningsspråk som heter Scilla. Scilla tillåter bara utvecklare att skapa programvara som körs säkert i Zilliqa-nätverket. Användare kan lita på de smarta kontrakten som skrivs med den.

Sammantaget är Zilliqa en säker plattform men det är viktigt att komma ihåg att den fortfarande utvecklas. Det betyder att det finns några saker som det inte kan göra säkert än. Förbättringar måste göras för att förhindra att plattformen missbrukas.

Hur kan det missbrukas?

Zilliqa kan bara köra de enklaste delarna av en smart entreprenör dApp just nu. Att köra hela smarta kontrakt skulle kräva en enorm mängd kommunikation mellan skärvor.

Om Zilliqa försökte bearbeta hela smarta kontrakt med skärning kan kontrakt vara i olika tillstånd på olika skärvor. Detta kan göra det möjligt för hackare att ändra blockchain. Om plattformen kommer att nå sin fulla potential måste den lösa sådana problem innan den startar.

Detta är en utmaning för alla kryptovalutor. Plattformar vill inkludera så många funktioner som möjligt utan att riskera att deras nätverk attackeras. Huruvida kryptovalutor kan skalas säkert eller inte kommer att vara mycket viktigt för hela marknaden under de närmaste åren.

Så, vad tycker du om Zilliqa? Har det klarat testet? Låt oss ta reda på…

Zilliqa: För- och nackdelar

tummen upp Fördelar

Den har fantastisk ny teknik: Zilliqa är den första plattformen som använder skärningsteknik. Detta placerar det framför resten av marknaden. Det är en helt ny typ av blockchain utformad för att lösa problemet med skalbarhet. Tredje generationens plattformar som Zilliqa kan vara de stora vinnarna i framtiden för kryptovaluta.

Det har en stark gemenskap: Plattformen har många fans. Zilliqa ICO hände bara för att det var så stor efterfrågan på det. Zilliqa ICO visar också att kryptosamhället är redo att se blockchain-teknik flytta till nästa fas av sin utveckling.

tummen ner Nackdelar

Det har ett oerfaret team: Skaparna av Zilliqa är akademiker, inte affärsmän. Zilliqas teknik ligger före resten av marknaden, men dess verksamhet är det inte. Andra plattformar – som OmiseGo – har mycket starkare länkar till verkliga organisationer. Zilliqa har ett seriöst arbete att göra om de vill vara bland de största kryptovalutorna.

Det utvecklas fortfarande: Mainnet-lanseringen var förment att vara i mitten av 2018 men det ser nu ut att det inte kommer att lanseras före september. Det är nästan omöjligt att säga vilken typ av verkligt värde Zilliqa kommer att ha tills den lanseras. Först då kommer vi att ta reda på vilka typer av smarta kontrakt och dApps det kan stödja och i vilka hastigheter. Ju längre Zilliqa är under utveckling, desto större är chansen att andra plattformar kommer att komma ikapp. Till exempel arbetar Ethereum med sin skalbarhetslösning just nu!

Så där är det! Min kompletta nybörjarguide till Zilliqa. Jag lämnar dig med några sista tankar …

Slutgiltiga tankar

Zilliqa är en spännande ny kryptovaluta och du har nu en bättre förståelse för det än de flesta. Du vet var den kom ifrån och vad den kan göra. Du vet också om Zilliqa ICO och kraften i skärning.

2018 blir ett stort år för Zilliqa. Kryptogemenskapen har hört mycket om vad plattformen potentiellt kan göra, men nu vill vi se beviset!

När Zilliqa-mainnet startas kommer alla frågor om skalbarhet och transaktionshastigheter att besvaras. Kommer Zilliqa ICO: s spänning att belönas? Din gissning är lika bra som min. Mycket kan hända i krypto under de närmaste månaderna!

Den tredje generationen av kryptovaluta leds av plattformar som Zilliqa och jag kan inte vänta med att se vart de tar oss!

Och du då? Är du upphetsad över Zilliqa? Eller finns det ett annat tredje generationens blockchain-projekt som du tycker att jag borde skriva om?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map