Zcash vs Monero – Den kompletta guiden

I den här Zcash vs Monero-guiden lär du dig om de två myntens historia och team, skillnaderna mellan deras syften och tekniska aspekter och kunna bestämma vilket det är du föredrar framför det andra. Jag kommer att förklara följande om var och en av dessa intressanta, men likväl liknande valutor.

Förhoppningsvis kommer du i slutet av denna Zcash vs Monero-guide att ha en gedigen förståelse för alla ovanstående punkter. Detta bör hjälpa dig att bestämma vilken du vill använda eller investera i.

Som du kan se finns det många saker att täcka i denna Monero vs Zcash guide, så utan vidare, låt oss börja!

Nyckelelement för kryptovalutor

För att starta den här Zcash vs Monero-guiden tar jag dig tillbaka till innan något mynt fanns. När Bitcoin-blockchain först lanserades uppträdde många artiklar om Bitcoins anonyma natur. Det var den föredragna valutan för användning på den mörka webbmarknaden, Silk Road.

Senaste Coinbase-kupong hittades:

Silk Road var den första av många tjänster som gjorde det möjligt för användare att köpa olagliga varor och tjänster online. Det var därför avgörande att den använda valutan var helt privat och spårbar. Tyvärr för många är detta inte fallet med Bitcoin.

Eftersom Bitcoin-blockchain (databas över transaktioner) är offentlig kan de som inte använder komplicerade ytterligare integritetsåtgärder lätt spåras. Med lite kunskap och noggrann studie av Bitcoin blockchain är det möjligt att avslöja identiteten hos de som gör transaktioner.

Även om det fortfarande är sant att Bitcoin-transaktioner kan vara nästan helt anonyma, kräver det många extra säkerhetssteg för att göra det. Sådana steg är ofta för komplicerade för den genomsnittliga användaren och för utvecklarna av både Zcash och Monero behövdes en annan och mer privat kryptovaluta..

Varför bli anonym ändå?

Innan jag kommer i fokus för den här artikeln – Zcash vs Monero – är det viktigt att diskutera varför någon skulle vilja hålla sin identitet hemlig när de gör transaktioner. Det finns många av dessa skäl. Vissa är moraliskt ifrågasatta och andra mycket mindre. Anledningarna är:

  • Att köpa ämnen som anses vara olagliga i den del av världen du bor i. Dessa kan användas antingen medicinskt eller rekreationsmässigt. Medicinsk cannabis är till exempel helt lagligt i vissa delar av världen och inte i andra. Det verkar bisarrt och helt orättvist i en globaliserad värld att sidan av en imaginär linje på en karta du föddes på skulle avgöra vilka läkemedel du får använda. Sekretessmynt ger människor tillgång till dessa ämnen utan att behöva träffa potentiellt farliga människor personligen. De skyddar köparens identitet vid köp.
  • Att betala för tjänster som möjliggör olagliga handlingar. Detta kan vara skadligt, som i programvara för hackare. Det kan också vara skadligt. Icke-skadlig användning av anonyma valutor inkluderar användning av speltjänster i områden där hasardspel är olagligt och till och med att betala människor för tjänster som rör fri rörlighet. Till exempel om en homosexuell ville fly från en nation som styrs av en förtryckande regering som Saudiarabien.
  • Fungibilitet – ett annat problem med Bitcoins blockchain är att det är möjligt att se var en Bitcoin kommer ifrån. Detta är ett problem eftersom vissa leverantörer kan välja att avvisa betalningen om medlen har använts olagligt tidigare. Detta är inte en bra kvalitet för pengarna. Både Monero och Zcash gör det så att ingen kan säga om en enhet i någon av valutorna har använts olagligt. Som Zcash-mottot säger: “alla mynt skapas lika”.

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

Tillbaka till grunderna…

Nu när du vet några av de många anledningarna till att någon skulle vilja använda en anonym valuta kan vi titta närmare på Zcash vs Monero. Jag har redan konstaterat att båda mynten ger sina användare integritet men det finns andra likheter och skillnader mellan de två projekten.

Jag kommer först att erbjuda en kort beskrivning av historierna för varje kryptovaluta innan jag tittar mer på några av detaljerna i dem.

Monero

Monero skapades 2014. Det var tidigare känt som BitMonero. Detta förkortades dock snabbt till helt enkelt Monero.

Monero är en gaffel av en tidigare kryptovaluta som heter Bytecoin. Det fanns emellertid kontroverser över lanseringen av Bytecoin eftersom 80% av den redan hade bryts innan den släpptes. Några av utvecklarna och samhället kring projektet var inte överens om detta. De gafflade därför Bytecoin 2014. Denna gaffel skulle så småningom bli den valuta som nu kallas Monero.

Monero använder ett annat protokoll för Bitcoin. Det heter CryptoNote. CryptoNote fungerar genom att gruppera många transaktioner. Detta gör det omöjligt att avgöra vilken av ingångarna (avsändarna) som varje transaktion tillhör. Om du någonsin har hört talas om en Bitcoin-mixningstjänst är det ungefär som en av dem.

Liksom Bitcoin förlitar sig Monero på Proof of Work för att validera transaktioner. Bevis på arbete kräver att beräkningskraft används för att uppdatera Monero blockchain. Datorsystemen som ger denna förmåga att tjäna belöningar i form av transaktionsavgifter, liksom nyligen myntade mynt för att skapa nya transaktionsblock.

Zcash

Zcash grundades något senare än Monero 2016. Det började livet som ett projekt som kallas Zerocoin. Detta ändrades snabbt till Zerocash-systemet. Slutligen blev det den version av kryptovalutan vi känner idag som Zcash.

Zcash är en gaffel av Bitcoin-kodbasen. Det betyder att det är mycket mer som Bitcoin än Monero. En av ändringarna som Zcash-teamet gjorde till Bitcoin-kodbasen var tillägget av nollkännedom som kallas zk-SNARKS. Så här säkerställs integritet för dem som handlar med Zcash. Utan att bli för tekniskt kan dessa zk-SNARKS användas för att dölja sändnings- och mottagningsadresser, liksom transaktionsbeloppet.

Till skillnad från Monero är Zcash inte privat som standard. Användare måste välja att skicka sina betalningar privat. De kan också skicka offentliga betalningar. Dessa fungerar på ett mycket liknande sätt som Bitcoin-transaktioner.

Zcash har också en belöning för laget själva. Under de första fyra åren av dess existens (fram till 2021) kommer 20% av blockbelöningen att gå till utvecklare, investerare och en ideell stiftelse.

Monero vs Zcash: Grundläggande & Tekniska specifikationer

För att börja jämförelsen mellan Monero och Zcash, låt oss börja med deras syften.

Syften

Syftet med både Monero och Zcash är att de endast ska användas som valutor. Detta innebär att utvecklarna bakom båda projekten avsåg att varje mynt skulle användas för att göra betalningar.

När det gäller Zcash kan dessa transaktioner vara privata om avsändaren begär det, eller offentliga om det är deras önskan. När det gäller Monero är transaktioner bara privata.

Syftet med privata transaktioner är att skydda användarnas identitet av de skäl som jag nämnde tidigare. Vissa anser att det är deras rätt att använda sina pengar på ett sätt som andra inte kan titta på.

Hastighet

Därefter, i den här Zcash vs Monero-guiden, tittar jag på varje blockkedjans hastighet.

Monero blockchain har en blocktid på två minuter. Detta innebär att nya block skapas varannan minut. Detta gör det cirka fem gånger snabbare än Bitcoin att handla med.

Under tiden har Zcash en blocktid på cirka två och en halv minut. Detta gör det cirka fyra gånger snabbare än Bitcoin och lite långsammare än Monero att göra transaktioner med.

Med Zcash blockchain beror denna hastighet på hur upptagen nätverket är. Om det finns många som skickar transaktioner samtidigt som du, kanske din transaktion inte blir det första blocket. Det kan ta flera kvarter innan den ingår. Det är också värt att notera att privata transaktioner tar mycket mer plats i varje block. Om nätverket bara bearbetade privata transaktioner är nätverkshastigheten cirka sex transaktioner per sekund. Detta jämförs med drygt 26 transaktioner per sekund. Ingen ytterligare anonymitet används av transaktionerna som fyller blocket.

Monero fungerar lite annorlunda än detta. Den har en dynamisk blockstorleksgräns. Detta innebär att blocken växer och krymper som svar på efterfrågan på nätverket. Storleken på varje block baseras på de tidigare 100 blocken. Detta innebär att om nätverket bearbetar många transaktioner kommer blockstorleken långsamt att öka vilket ger nätet större kapacitet. Det finns vissa som hävdar att Monero kan hantera 1700 transaktioner per sekund. Detta har dock aldrig kommit nära att testas. För att detta ska inträffa skulle minneskraven ändå vara alldeles för stora för många av nätverkets noder.

Adoption

Ett av de områden som dessa två sekretessfokuserade projekt skiljer sig åt är med deras antagande. Monero verkar ha funnit mer användning på det mörka nätet än Zcash. Det beror på att Monero för närvarande är mycket lättare att använda än Zcash. Det finns för närvarande få pålitliga plånböcker för valutan. Eftersom det är en relativt ung kryptovaluta kommer det dock att förändras.

Monero har hittat användningsfall på det mörka nätet, av oseriösa stater som Nordkorea som vill komma runt internationella sanktioner och av grupper av hackare. Den lätthet med vilken den kan brytas av vanliga datorsystem har också lett till några andra intressanta användningsområden.

Gruvdrift i webbläsaren och kryptojacking

Ett annat område där Monero har funnits antagande är gruvdrift i webbläsare. Det beror på att det fortfarande är möjligt att bryta Monero med bara en GPU eller CPU. Mining i webbläsare innebär att man kör gruvprogramvara från en webbläsare. Det är väldigt enkelt att göra men inte särskilt effektivt. Men om du får hundratals eller tusentals datoranvändare att använda sin el för att göra det åt dig kan det vara mycket lönsamt.

Obs! En processor är en central processorenhet. Alla datorer har en CPU. Du kan tänka på det som hjärnan i datorn. Under tiden är en GPU en grafikbehandlingsenhet. Avancerade speldatorer använder GPU: er. De är kraftfullare än processorer och behövs för att visa de högkvalitativa bilder som används i moderna PC-spel. GPU: er kan utnyttja mer effektivt än processorer.

Online-publicering

För vissa utgivare av innehåll representerar gruvindustrin ett sätt att tjäna pengar på en webbsida utan att tvinga reklam till sina besökare. Om det klargörs att en del av beräkningsförmågan hos en webbplatsbesökare kommer att användas för att finansiera webbplatsen, finns det ingen verklig skada orsakad av detta. Användaren har frihet att bestämma om de vill fortsätta att bryta på webbplatsen eller inte.

Crypto-jacking

Vissa utgivare är inte särskilt framåtriktade över det faktum att de tvingar användare att bryta kryptovaluta för dem. Dessutom har vissa nedladdningswebbplatser dold Monero-gruvprogramvara som en del av filanvändarna laddar ner. Gruvprogramvara används på en dator utan ägarens tillstånd kallas krypto-jacking. När vi jämför Zcash vs Monero, föredras Monero för kryptojacking på grund av dess anonyma egenskaper och det faktum att det fortfarande kan brytas med hjälp av processorer och GPU: er.

Mining och välgörenhet i webbläsaren

Slutligen har gruvdrift i webbläsare använts för mer välgörande ändamål. Barnens välgörenhetsorganisation UNICEF lanserade en webbplats som heter The Hoppsida.  Idén bakom The Hopepage är att datoranvändning kan besöka webbplatsen och donera en del av sina oanvända beräkningsresurser till att bryta Monero för UNICEF.

När webbplatsen laddas upp finns det ett tydligt alternativ att börja bryta. Besökaren får sedan frågan hur mycket av sin datorkraft de vill donera. Om de uppgifter de utför kräver mycket kraft kan de bara donera 20%. Eller om de bara surfar på vissa webbplatser kan de donera upp till 80%. I skrivande stund donerade massiva 18 000 personer på The Hopepage!

Problem med adoption

Japanska finanssäkerhetsbyrån (FSA) uppgav den 18 juni 2018 att det kommer att förbjudas anonyma mynt. Förutom Monero och Zcash har mynt som DASH och Augur’s REP också riktats in. FSA har sagt att resonemanget bakom deras drag är att försöka göra det svårare för kryptovaluta att användas för olagliga handlingar.

Om fler länder följer Japan: s exempel kan antagandet av sådana sekretessfokuserade mynt drabbas mycket.

Ett av de områden som Zcash kan vinna över Monero i kriget om sekretessmynt är det faktum att Zcash-transaktioner inte behöver vara privata. Detta kan hjälpa dem att undvika potentiella regleringsfrågor i framtiden och kan hjälpa dem att uppfylla kraven på “känna dina kunder” i olika länder.

Kostnad för avgifter

I skrivande stund är den genomsnittliga avgiften för Monero cirka 90c. Detta har förändrats dramatiskt när det gäller priset på Monero. På högsta punkt var kostnaden för att skicka Monero drygt 20 dollar! Monero lider av samma skalbarhetsproblem som Bitcoin.

Under tiden är den genomsnittliga Zcash-avgiften otroligt låg. Det är bara 0,0001 ZEC. I skrivande stund är detta mindre än 2c! Enligt Bitinfocharts.com, de har varit mycket låga under hela Zcashs existens.

Genomsnittligt diagram för Monero zcash-transaktioner

Skalbarhet

Skalbarhet för blockchain är en av de mest pressande frågorna för hela kryptovalutan. För att en digital valuta verkligen ska kunna konkurrera med sådana som VISA på global skala, måste nätverk kunna hantera mycket större transaktionsvolym än vad de kan för närvarande.

Monero har försökt hantera skalbarhetsproblem med sin dynamiska blockstorleksgräns. Som det framgår av de enorma avgifter som det har lidit tidigare är det inte tillräckligt för att nätverket ska kunna användas av hela planeten.

Under tiden står Zcash inför ännu värre skalproblem än Bitcoin. Eftersom privata transaktioner tar mycket mer plats i block än Bitcoin, om alla ville göra anonyma transaktioner, skulle det snabbt bli en tävling till toppen av transaktionsavgifterna. Detta var vad som hände med Bitcoin våren 2017. Det finns dock inte tillräckligt med efterfrågan på Zcash för att en sådan tävling ska ske för närvarande..

Lagen

När man jämför kryptovalutor är det alltid bra att titta på teamen bakom projekten. Det är precis vad jag kommer att täcka härnäst i den här Zcash vs Monero-guiden.

Monero Team

Monero-teamet är till stor del en hemlighet. Två av huvudutvecklarna i projektet är kända. De andra fungerar under alias.

Riccardo “fluffypony” Spagni är projektets ledare och mest framstående utvecklare. Spagni bor i Sydafrika där han arbetar med olika kryptovalutaprojekt inklusive Monero. Han är väldigt aktiv på Twitter under hans handtag @fluffypony. Hans utbildningsbakgrund är inom logistik och informatik. Utöver detta har han många års erfarenhet som mjukvaruutvecklare.

Spagni har sällskap av Francisco “ArticMine” Cabañas och en lång lista med andra utvecklares alias. Eftersom så lite är känt om laget måste jag klippa den här andra!

Zcash Team

Under tiden är Zcash-teamet mycket mer öppet. VD och grundare av projektet är Zooko Wilcox. Han är en utvecklare med mer än 20 års erfarenhet av kryptografi och datasäkerhet. Han är mycket aktiv på Twitter under handtaget @zooko.

Zooko har sällskap av en erfaren forskargrupp. Först är tekniker Eli Ben-Sasson. Eli är en respekterad föreläsare vid Israel Institute of Technology. Han är också expert på att designa och tillämpa provsystem.

Nästa är Alessandro Chiesa. Chiesa är medlem i datavetenskapliga avdelningen vid Berkeley University. Han studerade fram till doktorsexamen. nivå vid Massachusetts Institute of Technology.

Dessa tre har sällskap av ett långt team av tekniker och datavetenskapsexperter. Men i stort sett frånvarande är ett marknadsföringsteam. Detta kan begränsa den potentiella antagandet av Zcash i framtiden.

Intressant är att några av de största namnen i kryptovalutorummet fungerar som rådgivare för Zcash-projektet. Gillar som Gavin Andresen, Vitalik Buterin, Arthur Breitman och Dana Syracuse hjälper alla till kärnteamet.

Marknadshistoria hittills

Monero

Monero skapades först på den berömda marknaden för kryptobjörn (pessimistisk) 2014. Under de tidiga åren förblev prisåtgärden mot dollarn konstant. Det fanns inga stora drag i någon riktning.

När hela kryptovalutamarknaden började bli hausse under senare delen av 2016 började Monero också uppleva en uppåtgående trend. Detta blev snabbare när 2017 utvecklades och vid mitten av året såg Monero, som de flesta andra digitala tillgångar, explosiv tillväxt.

Priset på ett enda Monero-mynt nådde en topp i början av 2018. Detta matchade Bitcoin och andra kryptovalutas höga poäng. Det allra högsta priset på Monero var nära $ 500 per mynt.

Sedan denna höga nivå har trenden till stor del varit nere med några ”tjurfällor” på vägen. Priset för ett Monero-mynt i skrivande stund (29 juni 2018) är för närvarande cirka 120 dollar.

Du kan se hela marknadshistoriken för Monero nedan.

Monero pristabell

Zcash

Zcash-prishistoriken följer ett liknande mönster som Monero (och många andra kryptovalutor för den delen). Som du kan se från bilden nedan upplevde den efter lanseringen sidleds prisåtgärd. Upptrenden började dock lite senare än Monero.

Under mitten av 2017 började priset öka mot den amerikanska dollarn. Du kan se i prisdiagrammet att det förblev i linje med priset på Bitcoin under hela året. När Bitcoin steg, gjorde också Zcash det. När Bitcoin föll gjorde Zcash det också. Det är därför den orange linjen som representerar Zcash-prestandan mot Bitcoin förblir nästan platt under myntets livslängd hittills.

Du kan se hela historiken för Zcash-priset nedan.

Zcash vs Monero: Jämförelsediagram

Grundad Total slutförsörjning Totala enheter i skrivande stund Aktuellt pris i USD Hela tiden i USD Gruvalgoritm Blockera tid Brytning Transaktioner per sekund
Monero April 2014 18 400 000 (+ 0,3 XMR / minut) 16 180 000 119,98 $ $ 494 CryptoNote 2 minuter GPU / CPU Teoretiskt obegränsat
Zcash Oktober 2016 21.000.000 4 240 000 150,79 dollar 876 $ Equihash 2,5 minuter GPU / CPU Mellan 6 och 26

Zcash vs Monero: Slutsatsen

Så det är det. Den här Zcash vs Monero-guiden är klar! Jag hoppas att du tyckte det var både underhållande och informativt. Jag har täckt massor i guiden. Det är nog bäst att ha en snabb sammanfattning av vad du borde ha lärt dig:

  • Grunderna i Zcash vs Monero.
  • Syftet med Zcash och Monero.
  • Deras transaktionshastigheter.
  • Antagande av Zcash och Monero.
  • Skalbarhetsfrågor för varje lag.
  • Marknadshistoriken för Zcash vs Monero.

Nu när vi alla är klara, vad tycker du om Zcash vs Monero? Tror du att ett mynt kommer att bli det privata myntet i framtiden? Eller tror du att de två kan existera tillsammans? Vi skulle gärna höra dina tankar!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map