Vad är Cryptocurrency: Din kompletta Crypto ABC

Välkommen till min kompletta nybörjarguide till Vad är kryptovaluta.

Det korta och enkla svaret på titelfrågan är att kryptovaluta är decentraliserade digitala pengar. Men vad betyder det exakt och hur fungerar det??

I den här guiden kommer jag att svara på alla frågor du har om kryptovaluta. Jag ska berätta när det uppfanns, hur det fungerar och varför det kommer att bli så viktigt i framtiden. I slutet av den här guiden kan du svara på frågan “vad är en kryptovaluta?” för dig själv.

Världen med kryptovaluta rör sig snabbt så det finns ingen tid att slösa bort. Låt oss börja!

När jag hör ett nytt ord letar jag upp dess definition i min ordlista. Cryptocurrency är ett nytt ord för de flesta så låt oss skriva en kryptodefinition …

Hur fungerar kryptovaluta?

Förklara vad som är kryptovaluta

Senaste Coinbase-kupong hittades:

Vad är Cryptocurrency
BRYTNING

Gruvarbetare försöker lösa matematiska pussel först för att placera nästa block i blockchain och hävda en belöning.

Vad är Cryptocurrency
UTBYTA

Ett utbyte är ett företag (vanligtvis en webbplats) där du kan köpa, sälja eller handla kryptovalutor.

Vad är Cryptocurrency
BÖRJOR

Cryptocurrency-plånböcker är program som lagrar offentliga och privata nycklar och gör det möjligt för användare att skicka och ta emot digital valuta och övervaka deras saldo.

Crypto Definition

Nedan följer en lista över sex saker som varje kryptovaluta måste vara för att den ska kunna kallas en kryptovaluta.

 1. Digital: Kryptovaluta finns bara på datorer. Det finns inga mynt och inga sedlar. Det finns inga reserver för krypto i Fort Knox eller Bank of England!
 2. Decentraliserad: Kryptovalutor har ingen central dator eller server. De distribueras över ett nätverk av (vanligtvis) tusentals datorer. Nätverk utan central server kallas decentraliserade nätverk.

 3. Peer-to-Peer: Kryptovalutor överförs från person till person online. Användare hanterar inte varandra via banker, PayPal eller Facebook. De hanterar varandra direkt. Banker, PayPal och Facebook är alla betrodda tredje parter. Det finns inga betrodda tredje parter i kryptovaluta! Obs! De kallas betrodda tredje parter eftersom användare måste lita på dem med sin personliga information för att kunna använda sina tjänster. Vi litar till exempel på banken med våra pengar och vi litar på Facebook med våra semesterbilder!
 4. Pseudonym: Detta innebär att du inte behöver ge någon personlig information för att äga och använda kryptovaluta. Det finns inga regler om vem som kan äga eller använda kryptovalutor. Det är som att publicera på en webbplats som 4chan.
 5. Otrolig: Inga betrodda tredje parter innebär att användare inte behöver lita på systemet för att det ska fungera. Användare har hela tiden kontroll över sina pengar och information.
 6. Krypterad: Varje användare har speciella koder som hindrar deras information från andra användare. Detta kallas kryptografi och det är nästan omöjligt att hacka. Det är också där kryptodelen av kryptodefinitionen kommer ifrån. Crypto betyder dolt. När information döljs med kryptografi krypteras den.
 7. Global: Länder har sina egna valutor som kallas fiatvalutor. Att skicka fiatvalutor runt om i världen är svårt. Kryptovalutor kan enkelt skickas över hela världen. Kryptovalutor är valutor utan gränser!

Denna kryptodefinition är en bra start men du är fortfarande långt ifrån att förstå kryptovaluta. Därefter vill jag berätta när kryptovaluta skapades och varför. Jag svarar också på frågan “vad försöker kryptovaluta uppnå?”

Ursprunget till kryptovaluta

I början av 1990-talet kämpade de flesta fortfarande med att förstå internet. Det fanns dock några mycket smarta människor som redan hade insett vilket kraftfullt verktyg det är.

Några av dessa smarta folk, kallade cypherpunks, tyckte att regeringar och företag hade för mycket makt över våra liv. De ville använda internet för att ge människorna i världen mer fritt. Med hjälp av kryptografi ville cypherpunks tillåta användare av Internet att ha mer kontroll över sina pengar och information. Som du kan säga tyckte cypherpunks inte alls om betrodda tredje parter!

Högst upp på cypherpunkarna var att göra-listan digitala kontanter. DigiCash och Cybercash var båda försök att skapa ett digitalt pengarsystem. De hade båda några av de sex saker som behövdes för att vara kryptovalutor men inte heller hade de alla. I slutet av

på nittiotalet hade båda misslyckats.

satashi nakamoto skapare av bitcoin Världen måste vänta till 2009 innan det första helt decentraliserade digitala kontantsystemet skapades. Dess skapare hade sett cypherpunkarna misslyckats och tänkt att de kunde göra bättre. De hette Satoshi Nakamoto och deras skapelse hette Bitcoin.

Att förstå kryptovaluta innebär att först förstå Bitcoin …

Historien om Bitcoin

Ingen vet vem Satoshi Nakamoto är. Det kan vara en man, en kvinna eller till och med en grupp människor. Satoshi Nakamoto talade bara någonsin på kryptoforum och via e-post.

I slutet av 2008 publicerade Nakamoto Bitcoin Whitepaper. Detta var en beskrivning av vad Bitcoin är och hur det fungerar. Det blev modellen för hur andra kryptovalutor utformades i framtiden.

Den 12 januari 2009 gjorde Satoshi Nakamoto den första Bitcoin-transaktionen. De skickade 10 BTC till en kodare som heter Hal Finney. År 2011 var Satoshi Nakamoto borta. Vad de lämnade var världens första kryptovaluta.

Bitcoin blev mer populärt bland användare som såg hur viktigt det kunde bli. I april 2011 var en Bitcoin värd en amerikansk dollar (USD).

I december 2017 var en Bitcoin värt mer än tjugo tusen amerikanska dollar! Idag är priset på en enda Bitcoin 7.576,24 US dollar. Vilket är fortfarande en ganska bra avkastning, eller hur?

INTRESSANT FAKTA

År 2010 köpte en programmerare två pizzor för 10 000 BTC i en av de första verkliga bitcoin-transaktionerna. Idag är 10 000 BTC lika med cirka 38,1 miljoner dollar – ett stort pris att betala för tillfredsställande hungerproblem.

2 pizzor byttes till 10000 Bitcoins

Så Bitcoin har lyckats där andra digitala kontantsystem misslyckades. Men varför? Vad gör kryptovaluta annorlunda? Det som gör kryptovaluta annorlunda än fiatvalutor och andra försök till digitala kontanter är blockchain-teknik. Låt oss ta reda på hur det fungerar …

Vad är Blockchain?

Alla kryptovalutor använder distribuerad huvudteknologi (DLT) för att ta bort tredje part från sina system. DLT är delade databaser där transaktionsinformation registreras. Den DLT som de flesta kryptovalutor använder kallas blockchain-teknik. Den första blockkedjan designades av Satoshi Nakamoto för Bitcoin.

En blockchain är en databas över alla transaktioner som någonsin har hänt med en viss kryptovaluta. Grupper av information som kallas block läggs till databasen en efter en och bildar en mycket lång lista. Så, en blockkedja är en linjär kedja av block! När information har lagts till i blockkedjan kan den inte raderas eller ändras. Det förblir i blockchain för alltid och alla kan se det.

Hela databasen lagras i ett nätverk av tusentals datorer som kallas noder. Ny information kan bara läggas till blockchain om mer än hälften av noderna är överens om att den är giltig och korrekt. Detta kallas konsensus. Idén om konsensus är en av de stora skillnaderna mellan kryptovaluta och normal bankverksamhet.

I en normal bank lagras transaktionsdata inuti banken. Bankpersonalen ser till att inga ogiltiga transaktioner görs. Detta kallas verifiering. Låt oss använda ett exempel;

George är skyldig både USD och Jackson 10 USD. Tyvärr har George bara 10 USD på sitt konto. Han bestämmer sig för att försöka skicka 10 USD till Michael och 10 USD till Jackson samtidigt. Bankens personal märker att George försöker skicka pengar som han inte har. De stoppar transaktionen.

Banken hindrade George från att dubbla utgifterna, vilket är ett slags bedrägeri. Banker spenderar miljontals dollar för att stoppa dubbla utgifter. Vad gör kryptovaluta med dubbla utgifter och hur verifierar kryptovalutor transaktioner? Kom ihåg att de inte har saker som banken har!

Hur fungerar Blockchain?

Hur fungerar blockchain-nätverk

Transaktioner med kryptovaluta verifieras i en process som kallas gruvdrift. Så, vad är kryptovaluta gruvdrift och hur fungerar det??

Cryptocurrency Mining

Cryptocurrency mining kan låta som något du gör med en spade och en hjälm men det är faktiskt mer som bokföring. Gruvarbetare är noder som utför en speciell uppgift som möjliggör transaktioner. Jag använder ett exempel för att visa dig hur det fungerar med Bitcoin-nätverket.

 1. George är skyldig Michael 10 BTC. George meddelar att han skickar Michael 10 BTC till Bitcoin-nätverket.
 2. Gruvarbetare tar informationen och krypterar den. Detta kallas hashing. Till den här informationen lägger de till annan transaktionsinformation och hash det också. Mer och mer information läggs till och hashas tills det finns tillräckligt för att bilda ett block.
 3. Gruvarbetarna tävlar nu mot varandra för att gissa den krypterade koden eller blockhashen som kommer att ges till det nya blocket innan det läggs till blockchain. Den lyckliga gruvarbetaren som gissar rätt kod får lägga till det nya blocket i blockchain.
 4. Nu verifierar alla andra noder i nätverket transaktionsinformationen i det nya blocket. De kontrollerar hela blockchain för att se till att den nya informationen matchar. Om det gör det är det nya blocket giltigt och den vinnande gruvarbetaren kan lägga till det nya blocket i blockchain. Detta kallas bekräftelse.
 5. Michael får 10 BTC från George.

Gruvkryptovaluta använder mycket datorkraft, så gruvarbetare belönas för det arbete de gör. I Bitcoin-nätverket belönas gruvarbetare som bekräftar nya informationsblock med 12,5 BTC nya Bitcoin. Det är därför det kallas gruvdrift. I stället för att bryta efter guld- eller kolkrypto gräver gruvarbetare efter nya Bitcoin!

Så, vad är Cryptocurrency Mining för?

Vad är Cryptocurrency

Det är så som kryptovalutanätverk som Bitcoin verifierar och bekräftar nya transaktioner. Det stoppar dubbla utgifter utan att behöva lita på centraliserad redovisning som banker gör. Blockkedjor för kryptovaluta skyddas inte av förtroende eller människor. De skyddas av matematik som görs av datorer!

För mer information, kolla in min Blockchain Explained guide.

Nu vet du hur blockkedjor och crypto mining fungerar. Därefter berättar jag hur du kan gå med i ett kryptovalutanätverk …

Använda kryptovalutor

Att använda kryptovalutor är inte som att använda fiat-valuta. Du kan inte hålla kryptovaluta i din hand och du kan inte öppna ett kryptovalutakonto. Kryptovaluta finns bara på blockchain. Användare får tillgång till sin kryptovaluta med koder som kallas offentliga och privata nycklar.

Det är lite som att skicka e-post. Om du vill att någon ska skicka ett e-postmeddelande berättar du din e-postadress. Tja, om du vill att någon ska skicka kryptovaluta till dig, berätta för dem om din offentliga nyckel.

Om du nu vill läsa dina e-postmeddelanden eller skicka ett e-postmeddelande måste du ange ditt e-postlösenord. Så här fungerar privata nycklar. Privata nycklar är som lösenord för kryptovaluta. Offentliga nycklar kan ses av vem som helst, men privata nycklar ska bara ses av dig. Om det finns en viktig detalj bör du lära dig av den här Vad är Cryptocurrency guide, det är att det är extremt viktigt att skydda dina privata nycklar.!

Vad är CryptocurrencyPrivata och offentliga nycklar förvaras i plånboken. Crypto-plånböcker kan vara online, offline, programvara, hårdvara eller till och med papper. Vissa kan laddas ner gratis eller finns på webbplatser. Andra är dyrare. Exempelvis kan hårdvaruplånböcker kosta cirka hundra amerikanska dollar. Du bör använda flera olika typer av plånböcker när du använder kryptovaluta.

Den som har privata och offentliga nycklar äger kryptovalutan, så tappa inte dina plånböcker! Kryptovaluta är pseudonym, minns du? Det finns inget sätt att bevisa din egen kryptovaluta om du inte har nycklarna till den.

Jag har berättat om hur den första kryptovalutan skapades och hur den fungerar. Jag har också berättat om hur kryptovaluta lagras och används. Låt oss nu titta på några andra kryptovalutor som har skapats sedan Bitcoin …

Ökningen av kryptovalutor!

Bitcoin förändrade hur människor tänker på pengar. Hundratals andra kryptovalutor har skapats sedan och de vill alla förändra världen!

Kolla in några av de kryptovalutor som har kommit sedan Bitcoin;

 • Litecoin är mycket som Bitcoin men dess transaktioner behandlas fyra gånger snabbare. Litecoin-gruvdrift är enklare än Bitcoin-gruvdrift, så användare med mindre kraftfulla datorer kan bli gruvarbetare.
 • Ethereum använder mer avancerad blockchain-teknik än Bitcoin. Det kallas ibland Blockchain 2.0. Ethereum tillåter sina användare att designa och bygga sina egna decentraliserade applikationer (appar) på sin blockchain. Om Bitcoin vill ersätta banker vill Ethereum ersätta allt annat. Ethereum-utvecklare kan bygga dApp-versioner av centraliserade appar som Facebook, Amazon, Twitter eller till och med Google! Plattformen blir större än bara en kryptovaluta. Så, vad är kryptovaluta när det inte egentligen är kryptovaluta längre? Det är Ethereum! En plattform som använder blockchain-teknik för att bygga och vara värd för decentraliserade appar.
INTRESSANT FAKTA

Ethereum har snabbt ökat i värde sedan introduktionen 2015, och det är nu den 2: e mest värdefulla kryptovalutan efter marknadsvärde. Det ökade i värde med 2226% bara förra året – en enorm välsignelse för tidiga investerare.

Lanserar lopp mellan Bitcoin och Ethereum

Vill du veta mer om Ethereum? Kolla in min Vad är Ethereum guide.

 • IOTA är en ganska speciell kryptovaluta, den har ingen blockchain! IOTA använder en DLT som heter Tangle. Gruvarbetare bekräftar inte nya transaktioner, användare gör … När en användare vill göra en betalning med Tangle måste de först verifiera och bekräfta två andra användares transaktioner. Först då kommer deras betalning att behandlas. Det är som att få eleverna att betygsätta varandras läxor istället för att läraren gör det. Tangle tros vara mycket snabbare än Bitcoin, Litecoin och Ethereum! Om du tyckte att det var konstigt, kolla in det här – IOTA är inte ens utformat för att användas av människor! Den är utformad för sakernas internet. Det är vilken maskin som helst med internetanslutning. IOTA hjälper IoT att kommunicera med sig själv. IOTA betyder faktiskt applikationen Internet of Things. Tänk dig att! I framtiden kommer din förarlösa bil att använda IOTA för att gå till bensinstationen, fylla på bensin och betala. Allt utan att människor är inblandade.

Kryptovalutor är inte bara för att skicka pengar utan att använda en bank. De kan göra alla möjliga häftiga saker. Dessa kryptovalutor och många andra finns att köpa och sälja på kryptobörser. Så, vad är kryptovalutahandel?

Handel med kryptovaluta

Att köpa och sälja kryptovalutor har blivit ett mycket stort företag. Det totala värdet av alla kryptovalutor i världen är mer än 350 miljarder amerikanska dollar. Precis under 17 miljarder dollar i kryptovaluta köpte och såldes idag!

INTRESSANT FAKTA

Du kan handla online med kryptobörser som Binance, Bitstamp och Coinbase. Du kan också ordna att handla kryptovalutor personligen med peer-to-peer-webbplatser som LocalBitcoins.com

Binance kryptovaluta handelsplattform logotyp

Du kan handla online med kryptobörser som Binance, Bitstämpel, och Coinbase. Du kan också ordna att handla kryptovalutor personligen med peer-to-peer-webbplatser som LocalBitcoins.com.

En kryptovalutamarknad är en spännande plats. Handlare kan tjäna miljoner och sedan förlora allt. Kryptovalutor skapas över natten och försvinner sedan lika snabbt. Mitt råd till alla nybörjare där ute är att bara spendera det du har råd att förlora. Jag vet att jag låter som din mormor, men det är sant!

Crypto-handel bör användas som ett sätt att stödja tekniken och inte som ett snabbt sätt att bli rik!

Sedan du började läsa den här guiden har du kommit närmare och närmare förståelsen av kryptovaluta. Det finns bara en fråga till som jag vill svara på. Vad kommer kryptovaluta att göra för världen?

Kan kryptovaluta rädda världen?

Cryptocurrency har många kritiker. Vissa säger att allt är hype. Jag har dåliga nyheter för de människorna. Kryptovaluta är här för att stanna och det kommer att göra världen till en bättre plats.

Centraliserade organisationer har svikit oss.

 • År 2008 kostade bankerna skattebetalarna miljarder dollar och orsakade att världsekonomin föll samman.
 • Kreditkontrollföretaget Equifax förlorade mer än 140.000.000 av sina kunders personuppgifter 2017.

Lista över centraliserade organisationer

 • I år tvingades Facebook be om ursäkt för att de sålde sina användares personuppgifter.

Facebook apoligy från Mark Zuckerberg

Kryptovalutor erbjuder världens människor ett annat val.

Regeringarna i Syrien, Jemen och Libyen har inte lyckats skydda sitt folk från våldsamma inbördeskrig.

Vad är kryptovalutan för folket i Syrien? Det är hopp. Trettio procent av FN: s bistånd förloras av korruption från tredje part så UNICEF har använt Ethereum för att samla in pengar till Syriens barn.

Handla om 2 miljarder människor runt om i världen har inte bankkonton. En av tio Afghaner är obankrade, många av dem kvinnor. Vad är kryptovalutan för en afghansk kvinna? Det är frihet. Bitcoin ger kvinnor i Afghanistan ekonomisk frihet för första gången.

Blockchain-teknik kan användas för val i några av de mest korrupta länderna i världen. Vad är kryptovalutan för folket i Sudan eller Myanmar? Det är en röst. Fria val kan hållas utan rädsla för våld eller hot.

Kryptovalutor kan hjälpa till att göra världen till en rättvisare, säkrare och lugnare plats för oss alla att bo i.

Slutliga tankar: Vad är kryptovaluta?

Hittills har du lärt dig vad kryptovalutor är och hur de fungerar. Du vet också hur du lagrar dem och var du ska handla dem. Att förstå kryptovaluta är dock mer än bara att förstå blockkedjor och gruvdrift. Att förstå kryptovaluta handlar om att förstå vad dessa tekniker kan göra för dig.

Kryptovalutor har makten att förändra våra liv för alltid. De kan hjälpa dig att ta tillbaka kontrollen över dina pengar och din information. Vissa människor kommer att ignorera dem och hoppas att de försvinner. Andra kommer att gå med i festen. Vilken kommer du att vara?

I den här guiden har jag berättat allt du behöver veta om kryptokurrency.

Nu är det din tur…

Vad är kryptovalutan för dig?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map