Vad är Blockchain? Nybörjarguiden

Sedan Bitcoin skapades 2009 har världen blivit galen för kryptovalutor. Det finns faktiskt mer än 1 500 olika mynt att köpa, sälja och handla! Men det viktigaste att komma från allt detta hittills är tekniken som ligger bakom den – blockchain-teknik. Så vad är blockchain?

Om du vill ta reda på vad som är blockchain i ett förenklat format har du kommit till rätt ställe! Även om tekniken är ganska komplex, kommer jag att använda verkliga exempel och så enkelt ordförråd som möjligt så att du förstår det från topp till botten!

Min “What is blockchain tutorial” kommer att börja med att förklara vad tekniken gör och hur den fungerar, följt av en diskussion om dess fördelar jämfört med traditionella system. Jag ska också ge dig några exempel på hur det kan användas (och används) i vardagen.

Så vad väntar du på, låt oss börja med att förstå vad blockchain-tekniken egentligen är!

Vad är Blockchain Technology?

I sin enklaste form är blockchain den teknik som gör det möjligt för människor att skicka och ta emot kryptovalutor som Bitcoin. Det är dock mycket mer än bara ett betalningssystem. När Satoshi Nakamoto skapade världens första kryptovaluta någonsin (Bitcoin) skapade han också ett fantastiskt protokoll som kallas blockchain.

Senaste Coinbase-kupong hittades:

Det mest intressanta med blockchain är att ingen enskild person eller myndighet har kontroll över det. Istället verifieras och bekräftas transaktioner av online-communityn, vilket gör det decentraliserat! Protokollet har många fördelar som transparens, hastighet och säkerhet, vilket jag kommer att förklara mer detaljerat senare.

Den faktiska idén om blockchain-teknik är inte bara kopplad till finansiella transaktioner, eftersom den har potential att tillämpas på nästan vilken bransch som helst!

Eftersom blockkedjan är decentraliserad har alla tillgång till samma data (såvida det inte är en privat blockkedja som används av företag). Det betyder att så snart en transaktion bearbetas och bekräftas visas den på blockchain för alla att se.

Detta liknar väldigt en verklig bokföringsbok, där företagets revisor kan se alla transaktioner som någonsin har inträffat, tillsammans med kontosaldon. Eftersom blockkedjor som Bitcoin och Ethereum är offentliga kan vem som helst se transaktionsdata.

Det finns så mycket att prata om när man försöker förstå rätt blockchain-definition, så jag trodde att det vore bäst att bryta ner allt. Nästa del av min “Vad är Blockchain” -guide kommer att prata om varför det kallas blockchain!

Blockchain Definition: Varför kallas det Blockchain?

Även om det nu finns många olika versioner av blockchain-definitionen, fungerar de alla på mycket liknande sätt. Det enklaste sättet att förklara vad det gör är att dela upp ordet blockchain i två – block och chain!

Tänk på en verklig container som transporterar många lådor från destination A till destination B. I kryptovalutans värld är containern “blocket” och varje låda som finns på containern är en enskild transaktion.

“Container” = Blockera

”Lådor” = Transaktioner

“Containern bär många lådor” = Blocket bär massor av transaktioner

Jag vet att det här låter komplicerat, men stanna hos mig eftersom det handlar om att vara vettigt! Så, i exemplet med blockchain som Bitcoin använder, tar det totalt 10 minuter för ett block av transaktioner att bekräftas i nätverket.

Liksom i en verklig container finns det bara en viss mängd transaktioner som blocket kan bära, vilket bestäms av den maximala blockstorleken. Varje blockchain har sin egen maximala blockstorlek, vilket normalt är mängden data (megabyte) som den kan hålla.

Bitcoin kan hålla 1 MB värde i varje block, medan andra, som Bitcoin Cash, har en blockstorleksgräns på 8 MB.

Ju större gräns för blockstorlek, desto fler transaktioner kan den innehålla. Så nu vet du vad ett block är, vad sägs om kedjan?

För att göra det väldigt enkelt för dig kommer jag att hålla fast vid exemplet med en container som bär lådor! Låt oss föreställa oss att containern har nått sin första destination. Det betyder att blocket har bekräftats och det är nu tillgängligt på den offentliga huvudboken för alla att se.

Emellertid är containern redo att avgå till nästa destination. Varje ny eller gammal låda (transaktioner) som containern (blocket) bär kommer också att kunna visas i den offentliga blockchain. Detta är detsamma för varje enskild transaktion. Så snart det bekräftas är transaktionsdata tydliga för alla att se, varför det kallas en “kedja” av transaktioner!

Så nu när du förstår var blockchain-definitionen kommer, är nästa del av min “Vad är blockchain” -guide att förklara hur transaktioner bekräftas!

Hur bekräftas transaktioner i Blockchain?

Du kanske kommer ihåg hur jag förklarade tidigare att blockkedjan är decentraliserad, vilket innebär att ingen enskild myndighet har kontroll över nätverket. Detta innebär också att blockchain inte behöver någon tredje part för att bekräfta en rörelse av medel.

Om så är fallet, hur bekräftas transaktioner? Det är här saker blir riktigt intressanta!

Blockchain är en community-baserad plattform, vilket betyder att i de flesta fall kan vem som helst bidra till nätverket för att verifiera transaktioner. De gör det genom att bidra med sin beräkningskraft, som i gengäld kan stödja nätverket.

Inte alla blockkedjor använder samma teknik för att göra detta, men vi differentierar processen genom hur nätverket når “konsensus”. Konsensus betyder i grund och botten ”Hur vet nätverket att transaktionen är giltig och att användaren faktiskt har tillgängliga medel?”

Blockchains når konsensus genom att följa reglerna för “kryptografi”, det är där termen “kryptovaluta” kommer ifrån. Kryptografi är ett riktigt avancerat matematikområde som bygger på algoritmiska pussel.

När blockchain och dess frivilliggrupp kan lösa det algoritmiska pusslet anger krypteringsreglerna att en transaktion är giltig och giltig. Olika blockkedjor använder dock olika metoder för att lösa pusslet, vilket är känt som en “konsensusmekanism”.

Förvirrad? Var inte, eftersom min guide “Vad är blockchain” nu kommer att ge dig ett exempel!

Blockchain som Bitcoin använder stöds av en konsensusmekanism som kallas ”Proof-of-Work” (PoW). Pusslet är så svårt att ingen människa kan lösa det på egen hand, varför människor behöver använda sin beräkningskraft istället.

Varje dator som är ansluten till nätverket (kallad “nod”) försöker lösa pusslet så snabbt som möjligt. Den som löser pusslet först får en belöningsfri, ny Bitcoin. I verkligheten är dock Bitcoin-belöningen inte gratis, eftersom användaren var tvungen att använda sin överskottsberäkningskraft, som förbrukar mycket el!

PoW är bara ett exempel på hur en blockchain når konsensus. Det finns många andra och jag har listat några av dem nedan (det finns mycket mer)!

  • PoS (Proof of Stake)
  • DPoS (delegerat bevis på insats)
  • PBFT (Praktisk bysantinsk feltolerans)
  • DAG (riktad acyklisk graf)

Frågar du dig fortfarande “Vad är blockchain”? Jag hoppas inte! Nästa del av min blockchain-handledning kommer att prata om varför decentralisering är viktig!

Vikten av decentralisering

Som ni nu vet kan blockchain-protokollet bekräfta en transaktion utan en tredje part och ingen enskild myndighet har kontroll över nätverket. Det är därför det är decentraliserat. Men varför är detta viktigt??

För det första är decentralisering mycket säker. Faktum är att säkerhetsfunktionerna i en decentraliserad blockchain är så säkra att det är nästan omöjligt att hacka. Innan jag förklarar varför jag vill att du ska tänka på hur ett centraliserat nätverk fungerar.

Låt oss ta en titt på en organisation som Yahoo. De är ett av de största företagen i världen som erbjuder massor av tjänster som e-post, nyheter och videoinnehåll. All deras data lagras på en centraliserad server, vilket i de flesta fall är bra. Men vad händer om den centraliserade servern misslyckas?

Det var precis vad som hände 2016 när en grupp hackare lyckades få kontroll över Yahoos servrar, som sedan gav dem tillgång till mer än 3 miljarder privata e-postkonton.

Det här är inte heller en engångshändelse. Oavsett om dess sociala medier, banker, internetleverantörer eller det amerikanska valet hackas centraliserade servrar hela tiden. Den goda nyheten är dock att decentraliserade servrar är praktiskt taget omöjliga att hacka. Här är varför!

Kommer du ihåg hur min “What is Blockchain” -guide förklarade att för att bekräfta en transaktion bidrar många människor med sin beräkningskraft? Dessa “noder” hjälper inte bara till att verifiera en förflyttning av medel, men de håller också nätverket säkert. Detta beror på att mer än hälften av noderna i hela nätverket skulle behöva hackas samtidigt för att något dåligt skulle hända!

Även om detta var möjligt (vilket det egentligen inte är) skulle hackaren bara kunna göra ändringar i blockkedjan i ett block, vilket i fallet Bitcoin skulle vara cirka 10 minuter!

Decentralisering är inte bara viktigt för säkerhet utan också för jämställdhet. Alla som engagerar sig i blockchain har förmågan att bidra till systemet. Eftersom varje transaktion är tillgänglig för visning på den offentliga huvudboken gör den dessutom nätverket öppet. Ingen korruption, inget bedrägeri och ingen ojämlikhet!

Nu när du vet varför decentralisering är viktig kommer nästa del av min Vad är Blockchain-handledning att titta på hur anonym blockkedjan är!

Hur anonym är Blockchain?

När Satoshi Nakamoto skapade Bitcoin 2009 ville han inte bara skapa ett rättvist, säkert och öppet betalningssystem utan han ville också låta människor skicka och ta emot pengar anonymt..

Tänk på hur du spenderar dina pengar i vardagen. När du tar ut pengar från bankomaten vet banken var du är och hur mycket du spenderar. När du använder ditt kreditkort på semester vet kreditkortsföretaget också var du är och hur mycket du spenderar.

När du får din månadslön vet banken hur mycket du får betalt. Listan fortsätter och fortsätter, men poängen är att mellanhänder från tredje part har mycket information om dig. Men vad ger dem rätten att veta exakt vad du gör med dina hårt förtjänade pengar? Ingenting gör det! De borde inte veta.

Det är här blockchain-tekniken är annorlunda. När du får en kryptovaluta lagrar du den i en digital plånbok. Detta kan lagras på din stationära eller mobil, online eller till och med på en hårdvaruenhet. Kryptovalutan kopplas sedan till något som kallas en plånbokadress. Du kan ha så många plånboksadresser som du vill, men inga två kan någonsin vara desamma.

När du skickar pengar till någon skickar du dem från din plånbok till någon annans plånbok. Här är hur en blockchain Bitcoin-transaktion skulle se ut.

Plånbok “1BåtSLRHtKNngkdXEeobR76b53LETtpyT

Skickat “2 BTC”Till

Plånbok “1CfaunqrVpcXmpLheUVWeSP1KPsKDha1Nb

Fredag ​​18 maj 2018 kl 15.37.

Som du kan se från ovanstående information, så snart transaktionen bekräftas, kan alla se det belopp som skickades och datum och tid för transaktionen. Den enda informationen som folk vet om avsändaren och mottagaren är dock deras plånbokadress.

Det är på grund av detta som blockchain-transaktioner inte är anonyma utan pseudonyma (som ett alias).

Detta är dock precis som att spendera kontanter i den fysiska världen. När du går in i din lokala stormarknad och betalar kontant, vet stormarknaden hur du ser ut, men de har ingen annan information om dig!

Nu när du vet att blockchain är pseudonym snarare än anonym, kommer nästa del av min “Vad är Blockchain” -guide att titta på hur den kan användas i den verkliga världen.

Hur kan Blockchain användas i den verkliga världen?

I verkligheten kan blockchain-teknik användas i praktiskt taget alla branscher eller sektorer. Genom att ersätta centraliserade servrar med en decentraliserad blockchain kan individer, företag och till och med regeringar dra nytta av alla de fördelar som blockchain erbjuder, såsom säkerhet, transparens och hastighet!

Jag är rädd att jag inte kan gå igenom varje enskild bransch som blockchain kan användas till, så jag listar fem av mina favoriter!

Gränsöverskridande betalningar

Den gränsöverskridande betalningsindustrin är ett företag som har flera biljoner dollar och banker behöver skicka internationella betalningar dagligen. Merparten av detta hanteras av en tredje part som heter SWIFT, som är baserad i Belgien. SWIFT startades i början av 1970-talet för att göra internationella betalningar enklare, men systemet är långsamt, dyrt och ineffektivt.

Detta beror på att banker inte kan handla direkt med varandra. Istället måste de använda SWIFT och i vissa fall ytterligare korrespondentbanker. Men genom att använda blockchain-teknik skulle banker kunna göra affärer på peer-to-peer-basis.

Detta innebär att det inte finns någon tredje part som sitter mellan de två organisationerna. Transaktioner skulle inte längre ta dagar eller kosta mycket pengar! Ripple blockchain designades exakt för detta ändamål och de har redan mer än 100 olika banker som testar sitt protokoll!

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

Val

Hur många gånger hör vi om valbedrägerier? Vare sig det är det centraliserade nätverket av det amerikanska valet som hackas (påstås!) Eller regeringar som hotar sina medborgare med våld om de inte röstar på dem? Tyvärr händer detta hela tiden, men blockchain-teknik kan lösa problemet!

För det första, eftersom varje enskild transaktion som någonsin har ägt rum är tillgänglig för visning på den offentliga huvudboken, skulle det vara omöjligt för ett politiskt parti att ändra eller ta bort röster. Kom ihåg att blockchain inte bara är för finansiella transaktioner, eftersom det kan behandla allt som anses vara data!

Blockchain skulle också vara perfekt för val eftersom transaktioner är pseudonym, vilket innebär att ingen skulle känna väljarens verkliga identitet. Istället kan en medborgares identitet kopplas till en privat nyckel som endast den enskilda användaren har tillgång till. Detta skulle säkerställa att medborgaren bara kan rösta en gång!

Försörjningskedjan

En försörjningskedja är hur varor flyttas från deras ursprung till sin slutdestination. Ett exempel på detta är en apelsinjuicedryck. Försörjningskedjan börjar på platsen där apelsinen odlades, den kan resa till en fabrik för att förvandlas till juice, sedan resa den till lagret och slutligen till snabbköpet.

För närvarande är det mycket svårt att spåra varje enskilt steg på resan, eftersom varje del av försörjningskedjan använder sina egna centraliserade system. Men genom att använda blockchain-teknik kan hela leveranskedjeprocessen vara tillgänglig för alla att se.

Detta skulle vara mycket mer effektivt, transparent och säkrare än att använda centraliserade servrar, eftersom allt skulle kunna läggas på samma nätverk. Dessutom skulle nätverket aldrig gå ner och det är bedrägerisäkert!

Spelande

Onlinespelindustrin är värd miljarder dollar varje år. Traditionella casinospel som blackjack, roulette och spelautomater är alla tillgängliga för att spela i ditt eget hem, vilket är väldigt bekvämt för spelaren.

Eftersom onlinekasinon normalt behåller sina speldata bakom stängda dörrar på sin centraliserade server, finns det aldrig någon garanti för att kasinot verkligen spelar rättvist.

Genom att använda blockchain-teknik kan spelresultat verifieras oberoende i den offentliga huvudboken, vilket innebär att systemet och data skulle vara helt transparenta. Detta kan också användas för nationella lotterier!

Försäkring

Försäkringsbranschen täcker praktiskt taget allt på Planet Earth. Oavsett om det är ditt hem, bil, husdjur, hälsa, semester eller telefon – om det har värde kan det vara försäkrat!

Problemet är att branschen domineras av mellanhänder från tredje part, vilket innebär att det är dyrt att ta en policy och när det gäller att göra ett anspråk är det en mycket långsam process. Blockchain-protokollet skulle dock göra det möjligt för någon att bli försäkrad utan att behöva en tredje part.

Till exempel, om någon ville försäkra sig om sin flygning, så snart planet verkligen startar, kan resultatet avgöras automatiskt. Antingen startar planet i tid och du förlorar din försäkringsbetalning, eller så är planet sent och du får en utbetalning!

Allt detta kan göras i ett transparent, snabbt och säkert ekosystem, som blockchain!

Vad är Blockchain? – Slutsats

Det är slutet på min “Vad är Blockchain” -guide! Jag hoppas att du har förstått allt jag har förklarat, och jag hoppas att du tyckte det var intressant!

Jag vet att konceptet låter riktigt komplicerat först, men jag hoppas att de verkliga exemplen jag har gjort saker enkelt för dig!

Så om du läser min blockchain-handledning från början till slut bör du nu veta vad blockchain är och hur det fungerar. Du bör också ha en god förståelse för tekniken, liksom alla fördelar den erbjuder.

Vad är din favorit sak med blockchain? Jag tycker att det är fantastiskt hur ingen kontrollerar det och att i stället distribueras kontrollen över onlinegemenskapen!

Jag har också talat om fem viktiga industrier som skulle dra nytta av blockchain-teknik. Håller du med mig, eller kan du tänka på några bättre? Oavsett din åsikt, låt mig veta i kommentarfältet nedan! Jag hoppas bara att du inte fortfarande undrar vad som är blockchain!

Om du har ytterligare frågor, vänligen fråga oss! Vi hjälper gärna till.

Bonus: Testa dig själv på din nya kunskap. Se om du kan svara på frågan om vad som är blockchain i ett extremt kort format (mindre än 100 ord). Det är tufft, men ju kortare du kan göra en kort förklaring, desto lättare är det normalt att förstå kärnprincipen för något!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map