Token vs Coin: Vad är skillnaden?

Idag ska vi titta på ett ämne som ofta förvirrar människor som är nya för kryptovaluta – token vs mynt.

Ibland använder människor termen “mynt” för att hänvisa till vad andra människor kallar “tokens” och “token” för att hänvisa till vad andra kallar “mynt”. Vissa människor använder båda namnen för att hänvisa till alla tillgängliga digitala tillgångar.

Det finns dock mycket stora skillnader mellan kryptomynt och kryptotoken, så det är viktigt att du vet vad de är!

Denna Token vs Coin-guide börjar med att titta på varför det är så mycket förvirring över de två termerna. Det kommer sedan att ge några förklaringar till vad mynt och token egentligen är, ge dig exempel på mynt och token och förklara hur var och en används.

I slutet av den här guiden kan du också känna igen om en digital tillgång är en token eller ett mynt. Vilket är det du är här för rätt?

Så, låt oss komma igång!

Token vs Coin: Vad är ett mynt?

Definitionen av ett digitalt mynt är en tillgång som är infödd i sin egen blockchain. Tänk på Bitcoin, Litecoin eller Ether. Var och en av dessa mynt finns på sin egen blockchain.

Senaste Coinbase-kupong hittades:

Så för att göra detta lite tydligare:

 • Bitcoin fungerar och fungerar på Bitcoin blockchain
 • Ether arbetar och fungerar på Ethereum blockchain
 • NEO driver och fungerar NEO blockchain

Transaktioner av digitala mynt kan göras från en person till en annan. Men inga fysiska mynt rör sig när du skickar och tar emot dem. Alla ”mynt” finns som data i en gigantisk global databas. Denna databas (eller blockchain) håller reda på alla transaktioner och kontrolleras och verifieras av datorer runt om i världen.

Snabbtips: Jag borde berätta detta innan du fortsätter läsa – om du inte redan känner till blockchain-tekniken, läs vår Blockchain förklaras guide innan du läser den här. Det är viktigt att du förstår blockchain innan du försöker förstå skillnaden mellan ett mynt och en token!

Token vs Coin: Hur används ett mynt?

Digitalmynt används vanligtvis på samma sätt som ett verkligt mynt är – som pengar. Du kan tänka på mynt som Bitcoin, Litecoin och Monero precis som mynt i din plånbok eller spargris. Ofta tjänar de inte något annat syfte än att användas som pengar. Dessa “endast kontanta” mynt används:

 • För att överföra pengar (du kan ge och ta emot värde med dem)
 • Som en värdelager (de kan sparas och senare bytas mot något användbart)
 • Som en kontoenhet (du kan prissätta varor eller tjänster i dem)

Låt oss använda Bitcoin som ett exempel för att se till att du förstår ovanstående uttalanden.

 • BTC kan användas för att betala för varor och tjänster över hela internet och på många verkliga platser också.
 • Du kan förvara den under en lång tid och ingenting händer med den. Du kan sedan byta ut det mot något av samma värde senare.
 • De saker du köper kan också prissättas i BTC.

Förutom dessa monetära användningar finns det ingen annan användning för Bitcoin. Det kan inte satsas för att tjäna mer Bitcoins och det behöver inte användas för att driva en viss applikation. Det används som pengar och det är allt.

Vissa digitala mynt (som Ether, NEO och DASH) har dock fler funktioner än att bara vara användbara som en form av pengar. Jag har listat dessa användningsområden nedan:

 • Ether (ETH) används för att driva transaktioner i Ethereum-nätverket. Tokens kan byggas på Ethereum, men Ether krävs fortfarande för att skicka en token. Det finansierar gruvkostnaderna (det betalar datorerna som verifierar transaktioner i Ethereum-nätverket).
 • NEO (NEO) sätts i en plånbok för att tjäna utdelning. Denna utdelning kallas GAS. Tokens kan byggas på NEO, precis som de kan på Ethereum. När du skickar en token i NEO-nätverket måste du betala GAS som en transaktionsavgift, på samma sätt som Ether används för att betala Ethereum-avgifter.
 • Slutligen kan du hålla tillräckligt med Dash (DASH) för att användare ska kunna rösta om viktiga beslut för Dash-nätverket. Om det föreslås en idé att uppgradera DASH-nätverket kan de som har tillräckligt med Dash rösta för att avgöra om uppgraderingen ska ske. Dessa rösträttar gör det möjligt för innehavare av DASH att säga till om hur projektet utvecklas.

Notera: Kryptoutdelningar är mynt eller token som delas ut för att inneha en viss tillgång. Ett bra exempel är NEOs GAS. Detta betalas till användare som lämnar mynt i en plånbok och sätt dem för att säkra nätverket. Innehavaren får betalt gas till en fast skattesats för att göra detta. Det är endast tillgängligt på blockkedjor som använder en ProS of Stake (PoS) konsensus. Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

Token vs Coin: Exempel på mynt

Alla de största digitala tillgångarna på marknaden är definierade som mynt idag. Men inte alla mynt har ett stort marknadsvärde. Webbplats för branschpris Coinmarketcap listar över 900 olika exempel på mynt.

Naturligtvis kommer vi inte att lista alla digitala mynt här. Du kan se hela listan på Coinmarketcap. Vi har dock inkluderat några av de mer kända och deras tickers. Detta bör hjälpa dig att förstå vad vi menar när vi använder termen “mynt”.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC)

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH)
Litecoin (LTC)Litecoin (LTC)

Ethereum (ETH)

Ethereum (ETH)

Ripple (XRP)

Ripple (XRP)

Cardano (ADA)

Cardano (ADA)

Stellar (XLM)

Stellar (XLM)

NEO (NEO)

NEO (NEO)

NEM (XEM)

NEM (XEM)

Monero (XMR)

Monero (XMR)

Notera: Tickern är de tre eller fyra bokstäverna efter varje digitala tillgångs namn. De flesta börser hänvisar till mynt och token efter deras ticker, inte deras fullständiga namn.

Token vs Coin: Vad är en Token

Tokens kallas ofta digitala mynt. Detta är dock inte korrekt. Det är en stor skillnad!

Tokens skapas på befintliga blockkedjor. Faktum är att tack vare skapandet och underlättandet av smarta kontrakt är den vanligaste blockchain-tokenplattformen Ethereum. Tokens som byggs på Ethereum-plattformen kallas ERC-20-tokens.

Det finns dock andra som NEO, Waves, Lisk och Stratis. Medan, som nämnts ovan, tokens på Ethereum-plattformen är kända som ERC-20-tokens, använder NEO tokens som kallas NEP-5-tokens.

Vem som helst kan skapa sin egen anpassade token på någon av dessa plattformar.

Token vs Coin: Hur token skapas

Det krävs överraskande lite teknisk förmåga, faktiskt. Jag skulle inte rekommendera det till en nybörjare, men för någon med lite programmeringserfarenhet skulle det inte ta så lång tid som du kanske tror. Det behöver dock utvecklaren att spendera några av de inhemska mynten till blockkedjan som token skapas på.

Till exempel, om token skapas på Ethereum, måste skaparen spendera lite Ether för att få nätverkets gruvarbetare att validera token-transaktionen (skapande).

Det är viktigt att komma ihåg att avgifter måste betalas för alla token-transaktioner i en blockchain, inte bara skapandet av token. Därför måste alla applikationer som bygger på Ethereum använda Ether-mynt för att överföra applikationsspecifika tokens från en användare till en annan eller mellan appen och användaren..

Detta är detsamma som hur mynttransaktioner behöver betalas avgifter till dem som säkrar nätverket.

Token vs Coin: deras syfte

De flesta tokens finns för att användas med decentraliserade applikationer eller dApps. När utvecklare skapar sin token kan de bestämma hur många enheter de vill skapa och vart dessa nya tokens ska skickas när de skapas. De kommer att betala en del av den inhemska kryptovalutan på blockchain de skapar token på vid denna tidpunkt.

När de väl har skapats används ofta tokens för att aktivera funktionerna i applikationen de var avsedda för.

Musicoin är till exempel en token som tillåter användare att komma åt olika funktioner på Musicoin-plattformen. Det här kan vara att titta på en musikvideo eller streama en låt.

Binance (börsen) har också sin egen symbol. När användare handlar med BNB (Binance token) är deras avgifter 50% lägre.

Vissa tokens skapas för ett helt annat syfte: att representera en fysisk sak. Låt oss säga att du ville sälja ditt hus med ett smart avtal. Du kan inte fysiskt sätta ditt hus i det smarta kontraktet, eller hur? Nej.

Så istället kan du använda en token som representerar ditt hus.

WePower (WPR) är ett bra exempel på en symbol som representerar en fysisk sak – den representerar elektricitet. WePower-projektet är en dApp som tillåter användare att köpa och sälja elektricitet i blockchain med smarta kontrakt. Dess token (WPR) representerar en viss mängd energi.

Token vs Coin

Token vs Coin: En enorm fördel med att skapa en token

Eftersom utvecklaren av en dApp och token inte behöver skapa sin egen blockchain sparar det tid och resurser. De kan använda kryptovalutans funktioner med sin applikation samtidigt som de drar nytta av säkerheten för den inhemska blockchain.

Tiden är inte det enda som sparar dem – om de skapade sin egen blockchain och mynt istället för en dApp och token skulle de behöva hitta gruvarbetare för att verifiera sina transaktioner också.

Det tar många gruvarbetare att skapa en stark blockchain som inte kan vara attackerade. Det är mycket vettigare för många datorer att arbeta på en delad blockchain som flera applikationer kan köras på snarare än att det finns tusentals svaga, mestadels centraliserade blockkedjor.

Det är bara en mycket längre, mycket dyrare process.

Token vs Coin: En ytterligare titt på hur poletter fungerar

Tokens används för att interagera med decentraliserade applikationer som är byggda ovanpå olika blockkedjor. Ett bra exempel är Medborgerlig. Civic använder en token som heter CVC.

Deras ansökan håller koll på krypterade identiteter i Ethereum blockchain. Det syftar till att ge ett billigare, mer tillförlitligt och mer effektivt sätt att kontrollera identiteter. Låt oss titta på hur det fungerar.

Om du ska på en utländsk semester måste du bekräfta din identitet på många ställen på vägen. Det första kan vara flygbolaget. Om flygbolaget var en partner till Civic skulle de skicka en QR-kod för att be om information om dig (resenären).

Med hjälp av Civic-appen skickar du dina uppgifter direkt till företaget från din mobila enhet. Informationen lagras på enheten men är helt krypterad. Detta förhindrar att den blir stulen. Ett fingeravtryck eller en irisskanning kan bevisa att du är ägaren till den mottagna informationen.

Du kan sedan använda samma enhet för att verifiera din identitet vid olika punkter längs vägen (flygplatsen, hotellet etc.). Varje företag eller organisation som du använder din digitala identitet kan validera data med blockchain. Ju fler gånger applikationen används, desto mer förtroende har tredje part för den digitala identiteten som lagras hos Civic.

Själva CVC-token används för att göra transaktioner i dessa identitetsrelaterade tjänster. Det används för att betala verifierarna av ID (banker, regeringar och andra betrodda källor) för att göra nödvändiga “kunskaps-kund-kontroller”. Register över detta lagras sedan i blockchain / databasen.

En del CVC skickas också till dig, användaren. Detta är för att uppmuntra användningen av Civic eftersom de företag som behöver verifiera dokument så småningom kommer att behöva köpa fler tokens från användare. Detta skapar en ekonomi där alla belönas för att delta.

Som du kan se fungerar Civic-token på ett sätt som är mer än bara monetärt. Civic-plattformen accepterar inte BTC, ETH eller NEO för att använda sina tjänster – det är bara CVC-token. Men varje transaktion kräver naturligtvis lite eter, för det är byggt på Ethereum blockchain och gruvarbetarna måste betalas.

Token vs Coin: Security Token, Equity Token eller Utility Token

Slutligen, i vår token-definition, låt oss titta på några olika typer av tokens. De är kända som säkerhets- eller tillgångstoken, betalningstoken, aktietoken och verktygstoken.

I februari 2018, schweiziska finansiella tillsynsmyndigheter FINMA publicerade riktlinjer som definierade vad säkerhets- eller tillgångs-, verktygs- eller betalningstoken är. Detta var för att hjälpa dem att ta reda på hur man behandlar olika tokens när man överväger deras laglighet:

Token vs Coin Security Token Säkerhetspoletter – de flesta tokens som utfärdats av ICO är säkerhetstoken. Den som köper dem investerar sina pengar i ICO med förväntan om vinst. Enligt schweizisk lag behandlas dessa på samma sätt som traditionella värdepapper. Token vs Coin Equity Token Aktieteckningar – om en token representerar något aktie eller eget kapital i företaget som emitterar det är det en aktietoken. Men få företag har försökt en sådan ICO eftersom det inte finns så mycket reglerande vägledning om vad som är lagligt och vad som inte är. Token vs myntverktygstoken Utility Tokens – kallas också applikationstoken. De används för att ge människor tillgång till antingen en produkt eller tjänst. De är också sällsynta eftersom de flesta tokens förväntas öka i värde baserat på deras begränsade utbud. Token vs myntbetalningstoken Betalningstecken – betalningstoken har inget annat syfte än att betala för varor och tjänster.

När de klassificerade vilka typer av tokens som för närvarande var tillgängliga var FINMA noga med att påpeka att varje token kunde falla i mer än en kategori.

Det är troligt att fler finansiella tillsynsmyndigheter kommer att erbjuda lite olika definitioner när rymden blir mer etablerad. ICO och tokens är fortfarande mycket nya begrepp. Det är förståeligt att lagen inte riktigt har kommit in ännu.

För mer information om ICO, se min Vad är en ICO guide.

Token vs Coin: Slutsats

Du bör nu förstå vad som menas när någon säger digitalt “mynt” och digitalt “token”. Det var ju inte så förvirrande?

Du bör nu känna till den enkla definitionen av både ett mynt och en token: mynt är infödda i sin egen blockchain. Medan tokens har byggts ovanpå en annan blockchain, som Ethereum, NEO eller Waves.

Du bör också känna till de vanligaste användningarna för både mynt och token. Mynt används oftast helt enkelt som pengar; Vissa mynt har dock andra användningsområden. Dessa inkluderar att användas för att driva applikationer, att användas som en insats för att validera en transaktion i ett nätverk eller att användas för att driva smarta kontrakt och token.

Under tiden tjänar tokens ett annat syfte. Om de skapades för att användas på en dApp beror deras syfte på själva applikationen. I vissa fall är de för funktioner som rösträtt. I andra fall används de för transaktioner på dApp (som Civic) eller för att belöna användarna med saker som rabatterade avgifter etc. (som Binance).

Du har fått många exempel på både mynt och token för att hjälpa dig att utveckla en tydlig förståelse för vad vi menar med varje term.

Så nu när du känner till myntdefinitionen och token-definitionen, tänk på dina favoritkryptor … är det mynt eller token? Fråga mig om du är osäker och jag kommer att bekräfta vilka de är!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map