Ripple vs Bitcoin: Vad är det bästa alternativet?

Så du har hört talas om två av de mest populära kryptovalutorna, Bitcoin och Ripple, men du är inte säker på vad skillnaden mellan Ripple vs Bitcoin är? Eller kanske du vet vad de gör, men du är inte säker på hur tekniken för dessa två kryptovalutor jämförs? Hur som helst, håll fast, då jag ska lära dig allt du behöver veta!

I den här Ripple vs Bitcoin-guiden börjar jag först med grunderna. Jag ska prata om saker som är deras syfte, deras transaktionshastigheter och den totala myntförsörjningen för båda projekten.

Efter det ska jag sedan prata om decentraliseringen av varje projekt, tillsammans med skalbarheten för varje blockchain. Slutligen ska jag sedan diskutera hur varje projekt har presterat hittills.

I slutet av att ha läst den här guiden har du all information du behöver för att bestämma vilken kryptovaluta som är bättre.

Så vad väntar du på? Den första delen av denna Bitcoin vs Ripple-guide kommer att börja med att introducera båda dessa blockkedjor!

Bottom Line of Ripple och Bitcoin

I sin enklaste form är både Bitcoin och Ripple kryptovalutor som stöds av blockchain-teknik, vilket gör det möjligt för människor från hela världen att använda dessa blockkedjor för att skicka och ta emot pengar. Båda projekten har sitt ursprungliga mynt, som kan köpas online på en utbyte från tredje part.

Senaste Coinbase-kupong hittades:

Även om dessa kryptovalutor till en början låter mycket lika, finns det några tydliga skillnader som jag kommer att täcka nu.

krusning vs bitcoin logotips

Bitcoin förklaras

Bitcoin skapades 2009 och var den första och ursprungliga kryptovalutan. Det byggdes av en anonym utvecklare som heter Satoshi Nakamoto, som ville skapa ett nytt globalt betalningssystem som gör det möjligt för människor att skicka och ta emot digitala pengar på peer-to-peer-basis..

Peer-to-peer liknar “Person-till-person”, vilket innebär att ingen tredje part eller mellanhand krävs för att behandla och verifiera transaktioner. Som ett resultat är Bitcoin-systemet “decentraliserat”, eftersom det inte kontrolleras av någon enskild person eller myndighet, och det styrs inte heller av någon centralbank, regering eller nationalstat.

Istället bekräftas transaktioner av den bidragande Bitcoin-communityn, kallad “Miners”. Alla i världen kan bli gruvarbetare genom att ansluta en enhet till sin dator. I utbyte mot sin tid och elkostnader belönas de som lyckas med extra Bitcoin.

Om du är lite förvirrad, oroa dig inte, jag kommer att prata mer om den här processen i nästa avsnitt!

Bitcoin (BTC) har också en maximal tillgång på 21 miljoner mynt. Den nuvarande cirkulationsförsörjningen är 17,1 miljoner, med antalet ökar varje dag. Det kommer emellertid aldrig att brytas mer än 21 miljoner Bitcoins, och den siffran förväntas träffas 2140.

Nu förklaras det av Bitcoin, nästa del av min Ripple vs Bitcoin-guide kommer att ta reda på mer om Ripple.

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

Krusning Förklarade

Ripples officiella logotyp

Ripple lanserades först 2012, tre år efter Bitcoin. Det byggdes av ett företag som heter Ripple Labs och är baserat i USA. Syftet med Ripple var att skapa ett betalningssystem som skulle kunna användas av banker för att överföra medel både nationellt och internationellt.

Även om de riktar sig mot finanssektorn kan vem som helst köpa och sälja Ripples valuta – XRP-myntet.

Människor blir ofta förvirrade över skillnaden mellan Ripple och XRP, så jag kommer snabbt att rensa upp saker. Ripple är namnet på blockchain-tekniken som gör det möjligt för människor att skicka och ta emot pengar (dessa medel kan översättas till de flesta valutor där ute). Å andra sidan är XRP namnet på kryptovalutan, ungefär på samma sätt som Ether är kryptovalutan och Ethereum är blockchain.

Precis som Bitcoin kräver Ripple blockchain inte tredje part att bekräfta och verifiera transaktioner, så att människor kan skicka och ta emot medel på peer-to-peer-basis. Totalt kommer det att finnas en maximal tillgång på 100 miljarder XRP-mynt, med en aktuell cirkulerande tillgång på cirka 60 miljarder.

Så nu när du känner till de absoluta grunderna för Ripple XRP, kommer nästa del av min Ripple vs Bitcoin-guide att titta på hur varje blockchain fungerar!

Teknisk prestanda

Bitcoin

När du skickar pengar till en annan person tar Bitcoin-blockchain cirka 10 minuter innan transaktionen bekräftas. Detta förblir detsamma oavsett var avsändaren och mottagaren finns.

Oavsett om du skickar pengar till någon i samma stad som du eller någon på andra sidan världen, tar det alltid cirka 10 minuter! När man jämför detta med den tid det tar att skicka pengar utomlands med en bank är det mycket snabbare att använda Bitcoin, eftersom banker kan ta upp till tre dagar att behandla överföringen.

När Bitcoin släpptes första gången var transaktionsavgifterna mycket låga. Det skulle kosta bara en bråkdel av en cent att få transaktionen behandlad. Detta gjorde Bitcoin perfekt som ett globalt betalningssystem.

Men eftersom systemet har blivit mer och mer populärt har det belopp som användarna måste betala ökat väsentligt. Under den mest trafikerade perioden i slutet av 2017 kostade transaktionsavgifterna så mycket som $ 40, vilket inte är minst hållbart för mikrobetalningar.

Rolig fakta: Höga Bitcoin-avgifter var den främsta anledningen till att Bitcoin Cash skapades!

Varje system i världen kan bara hantera en viss mängd transaktioner innan det blir överbelastat. Till exempel, även om Visa 2016 endast behandlar i genomsnitt 1667 transaktioner per sekund, kan det bearbeta över 50 000 per sekund om det behövs, men kan inte överstiga mycket längre än det.

Å andra sidan har du Bitcoin. Även om Bitcoin är den mest populära kryptovalutan i världen, kan den bara bearbeta högst 7 transaktioner per sekund. Detta är ett stort skalbarhetsproblem som Bitcoin måste lösa om det vill uppnå drömmen om att bli ett globalt betalningssystem.

Så nu när du känner till Bitcoin förklarade, kommer nästa del av min Bitcoin vs Ripple guide att se hur Ripple presterar…

Krusning

Som du snart kommer att få reda på, fungerar Ripple blockchain mycket bättre än Bitcoin. Här är varför…

För det första, när du skickar XRP från en plånbok till en annan, tar det bara några sekunder innan transaktionen bekräftas. Detta gör Ripple till ett mycket bättre alternativ till Bitcoin när det gäller transaktionernas hastighet.

När det gäller transaktionsavgifter är Ripple praktiskt taget gratis eftersom standardkostnaden för att göra en överföring är bara 0,00001 XRP. För att sätta detta i verkliga siffror, även när XRP nådde sin allra högsta nivå i januari kl 3,29 $, detta skulle ha uppgått till en transaktionsavgift på bara 0,0000329 dollar. Detta innebär att du kan skicka över 30 000 transaktioner innan du betalade 1 $ i transaktionsavgifter!

Så vad sägs om skalbarhet? Tja, än en gång presterar Ripple-myntet betydligt bättre än Bitcoin. Kommer du ihåg hur jag nämnde tidigare att Bitcoin bara kan hantera 7 transaktioner per sekund? Nåväl, Ripple kan bearbeta mer än 1500 per sekund!

All ovanstående statistik gör Ripple idealisk för multibillioner mellan bankerna. Det är här bankerna skickar pengar till andra banker i andra länder. För närvarande behöver bankerna använda en tredjepartsorganisation i Belgien som heter SWIFT. Som ett resultat är transaktioner dyra och kan ta cirka tre dagar innan de avvecklas.

Dessutom, när banker finns i utvecklingsländer och måste handla i en valuta som inte är populär, måste de ofta utföra flera börser eftersom det inte finns tillräckligt med likviditet på marknaden. Genom att använda Ripple kan banker använda XRP som en brygga av likviditet, vilket sparar institutioner mycket tid och pengar.

Så nu när du vet hur de två blockchain-projekten fungerar kommer nästa del av min Ripple vs Bitcoin-guide att diskutera vilken blockchain som är mer decentraliserad.

Ripple vs Bitcoin: Decentralizattion?

Decentralisering innebär att inte kontrolleras av en enda person eller myndighet. Det finns dock pågående argument i kryptovalutamiljön om att båda projekten inte är så decentraliserade som de borde vara.

Bitcoin

När det gäller Bitcoin, även om det verkligen är sant att ingen enskild enhet kontrollerar nätverket, har saker och ting förändrats sedan dess tidiga dagar. När Bitcoin först lanserades kunde någon bli en gruvarbetare med en GPU eller CPU, som är billiga att köpa.

Det är dock nu möjligt att använda en bit dyrbar hårdvara som kallas ASIC. ASIC: er är mycket kraftfullare än GPU: er och CPU: er, vilket innebär att de alltid har större chans att vinna gruvbelöningen. Som ett resultat har de som inte har råd att köpa ASIC inte en rimlig chans att bidra till systemet.

Det här är inte det enda problemet.

Det finns nu några kraftfulla organisationer som hanterar ‘Mining Pools’, där olika Bitcoin-gruvarbetare förenar sina resurser för att säkerställa att de har bästa chansen att vinna Bitcoin-gruvbelöning. De bygger Bitcoin-gruvgårdar som består av tusentals ASIC-enheter. Idén är enkel – ju fler ASIC-enheter du har, desto större chans har du att vinna belöningen.

De flesta av dessa gruvbassänger ligger i Kina, där elkostnaderna är billiga. När jag senast kollade statistiken (som du kan se nedan) kontrollerar bara fyra gruvpooler mer än 50% av den totala Bitcoin-hashkraften.

Bitcoin gruvpooler

Detta lägger mycket kraft i händerna på en mycket liten mängd människor, vilket strider mot Bitcoins decentraliserade ideologi.

Ripple XRP

Det finns också oro från kryptovalutafans att Ripple XRP inte är så decentraliserad som den borde vara. För det första, till skillnad från Bitcoin, styrs Ripple-myntet av ett företag som heter Ripple Labs. Det är viktigt att komma ihåg att även om de inte har befogenhet att ändra transaktioner eller kontrollera människors medel, kontrollerar de leveransen av XRP.

I skrivande stund, juni 2018, finns det cirka 60 miljarder mynt i omlopp, totalt 100 miljarder. Det stora problemet är att de återstående 40 miljarder (40%) kontrolleras av grundarna av Ripple – Ripple Labs.

De har makten att göra vad de vill med mynten, vilket innebär att de tekniskt kan manipulera priset. Om Ripple Labs bestämde sig för att utfärda en stor mängd av de mynt de kontrollerar kan det påverka priset negativt.

Det andra bekymret jag hittade när jag undersökte denna Ripple vs Bitcoin-guide är att vissa människor inte gillar det faktum att blockchain inte upprätthålls av XRP-samhället. När det gäller Bitcoin, även om systemet har dominerats av stora gruvpooler, kan vem som helst försöka bidra till nätverket genom att köpa den nödvändiga hårdvaran.

Detta är inte fallet med Ripple eftersom det inte är möjligt att bryta XRP. Istället använder nätverket något som kallas “Transaction Validators”. De enda personer som kan bli en transaktionsvaliderare är bankerna som installerar tekniken.

Tekniskt sett är det fortfarande decentraliserat eftersom ingen enda validerare kan ta kontroll över nätverket, och de kan inte heller ändra eller manipulera en transaktion. Men vissa tycker att alla borde ha en chans att bidra till nätverket, inte bara finansiella institutioner.

Nu när du känner till några av de bekymmer som människor har om decentraliseringen av båda projekten kommer nästa del av denna Ripple vs Bitcoin-guide att diskutera hur transaktioner når konsensus.

Bitcoin vs Ripple: Hur gör THallå Rvarje Consensus?

Inget av dessa protokoll kräver att en tredje part bekräftar, verifierar och granskar transaktioner. Så hur gör de det?

För det första, låt mig snabbt förklara vad en samförståndsmekanism är. Varje blockchain använder en kryptografisk algoritm för att bekräfta att en transaktion är giltig utan att gå igenom en mellanhand. Detta säkerställer att den som skickar pengarna faktiskt har pengarna, och det ser också till att medlen inte spenderas två gånger (dubbelutgifter).

Varje enhet som är ansluten till Bitcoin- eller Ripple-nätverket kallas en nod, och för att en transaktion ska bekräftas måste en procentandel av noder ”nå konsensus” – vilket innebär att de är överens om att transaktionen är giltig.

Bitcoin och Ripple använder vardera en annan konsensusmekanism, som jag kommer att diskutera nedan.

Konsensusmekanism

Bitcoin: Arbetsbevis

Den första någonsin blockchain-konsensusmekanismen skapades av utvecklaren av Bitcoin och kallas Proof-of-Work. Det bästa sättet att förstå Proof-of-Work är att tänka på en riktigt svår beräkning.

Bitcoin-nätverket genererar en slumpmässig beräkning som är så svår att ingen människa kunde lösa det. Istället kräver det en stor mängd datorkraft för att lösa. Beräkningen tar 10 minuter att lösa. När den är löst bekräftas Bitcoin-transaktionen som giltig.

Varje nod som är ansluten till nätverket tävlar med varandra om att bli den första enheten som löser beräkningen. Den som kommer dit först vinner Bitcoin-gruvbelöningen. Det största problemet med Proof-of-Work-modellen är att den kräver riktigt stora mängder el. Till exempel, a nyligen genomförd studie avslöjade att Bitcoin-gruvdrift förbrukar mer el än 159 enskilda länder!

Bitcoin bevis på arbete

Den andra frågan med Proof-of-Work (som jag diskuterade tidigare) är att det tillåter människor att använda riktigt dyr hårdvara, vilket innebär att de som kan investera mer pengar har en mycket högre chans att vinna Bitcoin-belöningen.

För det tredje, och kanske viktigast av allt, har Proof-of-Work-modellen bidragit till problem med höga avgifter, långsamma transaktioner och oförmåga att skala.

Så nu när du vet vilken konsensusmekanism som Bitcoin använder kommer nästa del av min Ripple vs Bitcoin-guide att titta på vad Ripple använder!

Krusning: Federated Byzantine Agreement

Ripple blockchain använder en konsensusmekanism som kallas Federated Byzantine Agreement (FBA). Precis som Bitcoin och dess Proof-of-Work-modell, försöker FBA att nå enighet mellan olika noder.

I FBA kommer varje nod att lita på ett begränsat antal andra noder, vilket är känt som en "Cirkel". Ripple-nätverket har många olika cirklar, som var och en överlappar varandra så att i princip varje nod är på något sätt ansluten.

Transaktionsvaliderare som används för att verifiera transaktioner (banker som använder tekniken), de är individuellt valda och ackrediterade innan de har möjlighet att delta i transaktionsverifiering.

Detta innebär att i verkligheten ingen av bankerna som använder tekniken kommer att vilja manipulera konsensus, eftersom de använder den för att stödja sina transaktioner. Även om de gjorde det skulle det vara tydligt för alla andra transaktionsvaliderare att se, vem som helt enkelt skulle avvisa transaktionen.

Till skillnad från Bitcoin krävs inte Ripple och dess FBA-konsensusmekanism för att lösa komplexa beräkningar, vilket innebär att den använder mycket mindre el än Bitcoin. Detta gör det till ett mer effektivt system och säkerställer att transaktionsavgifter hålls låga.

I slutändan, inom de få sekunder som systemet behöver bekräfta en rörelse av medel, måste minst 80% av transaktionsvaliderarna nå enighet för att markera transaktionen som giltig.

Så nu när du vet om de två konsensusmekanismerna som används kommer den sista delen av min Ripple vs Bitcoin-guide att titta på hur projekten hittills har presterat!

Först men här är en jämförelsetabell så att du kan sammanfatta några av de viktigaste skillnaderna mellan dessa två projekt!

Jämförelse av tabell

Konsensusmekanism Transaktioner p / s Marknadspris Cirkulerande leverans Lanseringsdag Team / Organisation Transaktionsavgifter
Krusning FBA 1500 18 Bil 40 Bil 2012 Ripple Labs <0,01 dollar
Bitcoin PoW 7 104 Bil 17 Mil Jan 2009 Bitcoin Core $ 0,50 – $ 3,00

Ripple vs Bitcoin: The Story So Far

När människor har argumentet Ripple vs Bitcoin är en sak som alla kan vara överens om att båda blockchain-projekten har presterat enastående. Eftersom Bitcoin är den ursprungliga kryptovalutan har Bitcoin alltid varit det främsta myntet när det gäller värde, börsvärde, antagande och verklig användning.

År 2017 var det hittills mest framgångsrika året, där BTC ökade sitt värde med mer än 2000%. I slutet av året nådde Bitcoin sin högsta nivå på 20 000 dollar med ett totalt börsvärde på drygt 320 miljarder dollar. För att sätta detta i perspektiv uppgick detta till ett högre börsvärde för både Goldman Sachs och Morgan Stanley!

När det gäller den verkliga användningen börjar fler och fler leverantörer acceptera Bitcoin som betalningsmetod. Detta gäller särskilt i Japan, där det nu är möjligt att spendera Bitcoin i över 200 000 olika butiker! Andra välkända organisationer som accepterar Bitcoin inkluderar Microsoft, Expedia, PayPal, Overstock och till och med Virgin Galactic.

Det tar dock mycket lång tid innan Bitcoin används som ett globalt betalningssystem. Den främsta anledningen till detta är att utvecklarna behöver åtgärda sina prestandaproblem. Transaktionstider på 10 minuter, höga avgifter och skalningsnivåer på bara 7 transaktioner per sekund är en miljon mil från ett hållbart globalt betalningssystem.

Den goda nyheten är att teamet arbetar med det andra lagret av betalningsteknik ovanpå Bitcoin som heter “Lighting Network”, vilket förhoppningsvis tar Bitcoin till nästa nivå med snabba, billiga och mycket skalbara transaktioner!

Så vad sägs om Ripple XRP? Ripple är nu den tredje starkaste kryptovalutan när det gäller marknadsvärde. Precis som Bitcoin hade Ripple-myntet ett fantastiskt år 2017. I början av året var det värt bara 0,0065 $, men i slutet av det steg detta till massiva 2,40 $.

När det gäller det faktiska målet för moderbolaget, Ripple Labs, gör de några riktigt bra partnerskap med några av de största bankerna i världen. Mer än 100 olika finansinstitut testar nu Ripple-protokollet, inklusive Santander, Bank of America och Credit Agricole!

I framtiden hoppas man att finansbranschen kommer att använda XRP för att avveckla sina bankbetalningar. Hela branschen är värt miljarder dollar varje år, så om allt går enligt plan, kan värdet på XRP snart se nya rekordhöga toppar.

Detta är dock inte investeringsråd.

Ripple vs Bitcoin: Slutsatsen

Och det är slutet på denna Ripple vs Bitcoin guide! Innan du öppnade den här artikeln var du osäker på de största skillnaderna mellan de två. Men om du har läst den här guiden från början till slut bör du nu ha en riktigt bra uppfattning om vad som skiljer dessa två kryptokraftverk.

Som du nu säkert vet, fungerar Ripple blockchain mycket bättre än Bitcoin. Det utför snabbare transaktioner, billigare transaktioner och mer skalbara transaktioner. Inte bara detta utan Ripple-konsensusmekanismen är mycket bättre för miljön – den slösar inte bort stora mängder energi. Ripples mål skiljer sig dock från Bitcoins, så tänk inte på att Ripple blir "nästa Bitcoin".

Bitcoin är fortfarande (som det alltid har varit) den första kryptovalutan. Jag tror att Bitcoin är mer lämpad som en värdebutik snarare än ett betalningssystem, dock på ett liknande sätt som guld eller silver. Det viktigaste är dock att nästa Bitcoin-uppgradering, Lighting Network, är framgångsrik. Detta kommer att göra Bitcoin mer användbart som betalningssystem.

Så vilken kryptovaluta föredrar du efter att ha läst den här Ripple vs Bitcoin-guiden? Har du bestämt dig för att välja varandra, eller är du som jag och föredrar att investera i båda? Låt mig veta dina tankar i kommentarfältet nedan!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map