Litecoin vs Bitcoin: Är Litecoin bättre än Bitcoin?

Först var det Coke vs Pepsi, sedan var det Batman vs Superman, och nu huvudevenemanget! Litecoin vs Bitcoin!

För tio år sedan visste ingen vad en kryptovaluta var. Nu finns det tusentals av dem och de förvandlas till ett mycket stort företag. Två superstjärnor i kryptovalutavärlden är Bitcoin och Litecoin. De två är nära kopplade, men vilket är bättre?

Denna Litecoin vs Bitcoin guide kommer att lära dig allt du behöver veta om detta berömda par. Du lär dig varifrån de kom, hur de fungerar, vad de är värda och vilka som är bättre.

Kryptovärlden förändras snabbt så att vi inte har tid att slösa bort. Gå till kylen och ta en burk cola (eller Pepsi, antingen är bra!) Och låt oss komma igång.

En kort historia av Litecoin vs Bitcoin

I november 2008 skrevs ett papper av en mystisk kodare som heter Satoshi Nakamoto. Tidningen hette Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Precis som det föddes kryptovaluta.

Senaste Coinbase-kupong hittades:

Bitcoin var den första riktiga digitala valutan. Det lovade en framtid utan banker. Det erbjöd en framtid där människor kunde skicka pengar till varandra, över hela världen, snabbt och säkert.

I februari 2011 var 1 Bitcoin värt 1 amerikansk dollar. I juni var 1 Bitcoin värt 31 US dollar. Under de närmaste åren skulle Bitcoin bli mer och mer populärt. Men inte alla var nöjda med hur det fungerade.

Charlie Lee trodde att Bitcoin kunde fungera bättre. Han bestämde sig för att ändra några av Bitcoins regler. Han ville göra Bitcoin snabbare och billigare. Hans idéer orsakade en oenighet mellan Bitcoin-användare.

I krypto kallas en oenighet mellan användare om reglerna för en valuta en gaffel. Om en oenighet är tillräckligt stor kan valutan delas i två. Detta kallas en hård gaffel.

Den 7 november 2011 delades Bitcoin i två. Den hårda gaffeln skapade ett nytt mynt som heter Litecoin. Två år senare var alla Litecoin i världen värda 1 miljard amerikanska dollar (USD).

Båda mynten är nu mycket populära. Vilken är bäst, frågar du? Är det möjligt att ha båda, eller kommer det ena att ersätta det andra? Det här är svåra frågor att svara på.

För att svara på dessa frågor måste du jämföra Bitcoin och Litecoin på ett antal sätt. Nedan följer en tabell över de viktigaste skillnaderna mellan de två mynt.

Bitcoin Litecoin
Skapad 3 januari 2009 7 november 2011
Skapad av Satoshi Nakamoto Charlie Lee
Genomsnittlig transaktionstid 10 minuter 2,5 minuter
Blockera belöning per block 12.5 25
Supply Limit 21 miljoner 84 miljoner
Börsvärde. i USD 153,9 miljarder 9,7 miljarder
Värde 1 i USD 9088,16 173,55

Siffror korrekta per 03/21/18 (coinmarketcap.com)

Oroa dig inte om du tycker att allt detta är förvirrande. I slutet av denna guide förstår du varje skillnad mellan Litecoin och Bitcoin. Du kommer att kunna ge ditt eget svar på frågan, är Litecoin bättre än Bitcoin?

I Litecoin vs Bitcoin skapades Litecoin eftersom Charlie Lee ville ändra hur Bitcoin fungerade. Detta är den första skillnaden mellan de två, så låt oss börja där …

Omgång 1! Ding!

Litecoin vs Bitcoin: Teknik

Det speciella med tekniken för Bitcoin är dess blockchain. En blockchain är en enorm digital handelsrekord. Posten lagras i ett nätverk med tusentals datorer som kallas noder.

Användare kan skicka varandra pengar över hela världen. De behöver inte använda banker eller oroa sig för stora avgifter och växelkurser. Låt oss använda ett exempel för att se hur det fungerar;

Om Michael vill skicka Jackson 10 Bitcoin (BTC) måste handeln verifieras. Verifiering innebär att nätverket måste kontrollera att Michael har minst 10 BTC innan han får skicka det. Om mer än hälften av noderna i nätverket är överens om att handeln är legitim kan handeln ske, och den läggs till i blockchain.

Transaktioner sätts ihop i grupper som kallas block innan de läggs till blockchain. Noderna som verifierar block får en belöning för det arbete de har gjort. Belöningen är en ny valuta. På Bitcoins blockchain är belöningen 12,5 nya BTC. Denna process kallas gruvdrift eftersom det är lite som att gräva efter guld!

Gruvdrift efter Bitcoin är dyrt. Du behöver en kraftfull dator för att göra det och processen använder mycket el. Det är också ganska långsamt. Varje nytt block tar ungefär tio minuter innan det läggs till blockchain. Det är här Charlie Lee och Litecoin kommer in.

Reglerna för att bestämma hur Bitcoin-gruvdrift fungerar kallas SHA-256. Det var dessa regler som Charlie Lee ville ändra. De nya reglerna han skapade kallas scrypt. Gruvdrift med scrypt är fyra fyra gånger snabbare än SHA-256 och kräver mycket mindre el.

Varje nytt transaktionsblock tar bara 2,5 minuter att lägga till Litecoin blockchain. Belöningen för varje verifierat block är 25 nya Litecoin (LTC).

Bitcoin-fans säger att SHA-256 är säkrare än scrypt. De säger detta eftersom SHA-256 tar längre tid och därför är mer benägna att upptäcka fel. De tror att scrypt rusar för verifieringsprocessen.

Litecoin-fans tycker dock att ändringarna Charlie Lee gjorde i Bitcoin-reglerna är mycket bättre. Eftersom det gör Litecoin till en billigare och snabbare plattform. Ingen blockchain har någonsin hackats.

Vad tror du, vem har den bästa tekniken? Jag kommer att ge den här till Litecoin.

Låt oss titta på hur de två jämför sig som investeringar …

Runda 2!

Litecoin vs Bitcoin: Investering

Investerare är mycket glada över kryptovaluta. Vissa tjänar mycket pengar på kryptovalutor. De tabell nedan visar prisförändringarna för Litecoin vs Bitcoin under de senaste fem åren:

Datum 1 Bitcoin 1 Litecoin
16 juni 2013 100,16 USD 2,07 USD
15 dec 2013 849,68 USD 29,39 USD
15 juni 2014 568,19 USD 9,79 USD
14 dec 2014 347,8 USD 3,48 USD
14 juni 2015 233,28 USD 1,94 USD
13 december 2015 433,85 USD 3,59 USD
19 juni 2016 752,33 USD 5,54 USD
18 dec 2016 791,71 USD 3,7 USD
18 juni 2017 2621 USD 45,33 USD
17 dec 2017 19528,93 USD 318,89 USD
18 mars 2018 7720,85 USD 148,14 USD

Som du ser nådde båda mynten sitt högsta värde hittills, i slutet av 2017. Några kritik tror att investera i kryptovalutor nu är en dålig idé. De tror att populariteten för Bitcoin och Litecoin är en del av en investeringsbubbla.

Obs: I en investeringsbubbla stiger priset på en produkt mycket högre än det verkliga värdet. När bubblor ”spricker” sjunker priset på produkten, mycket snabbt!

Crypto-fans tror att mynten kommer att fortsätta att vara populära på grund av den verkliga användningen de har. Kom ihåg att all denna blockchain-teknik fortfarande är ny, ingen vet hur viktigt det kan bli.

Att köpa Bitcoin nu är dyrt och lite riskabelt. Som en investering kan det vara för sent att börja köpa Bitcoin. Priset har sjunkit mycket i år. Litecoin är dock nyare och kan fortfarande bli lika populär som Bitcoin. Dess tillväxt har varit långsam men stadig.

Framtiden är osäker för alla kryptovalutor. Ingen vet vilka mynt som är värdefulla och vilka som är värdelösa. Så, vilket tror du kommer att vara mer värdefullt i framtiden, Bitcoin eller Litecoin?

Omgång 3!

Litecoin vs Bitcoin: Store of Value

Om något är värdefullt kan det bytas mot varor och tjänster. En butik med värde är något som inte bara är värdefullt utan förblir värdefullt. Den mest kända värdebutiken i världen är guld. Guld har varit värdefullt i hundratals år i alla länder på planeten, det är därför det kallas en ädelmetall.

Valutor kan också vara värdefulla butiker. Valutorna i kraftfulla länder, som USA, är bättre värdeförråd än svagare, mindre stabila länder som Syrien. Vad sägs om kryptovalutor?

Kryptovalutor är fortfarande nya. Inga är värdefulla butiker som guld. De har dock potential att bli värdeförråd.

Guld är ett stort värde för att det är värdefullt och det finns bara en begränsad mängd av det i världen. Guld är inflationssäkert. Det betyder att dess värde inte går upp och ner mycket. Dess värde är förutsägbart och pålitligt.

Detta kan också vara sant när det gäller Bitcoin och Litecoin. De har båda begränsade leveranser. Det kommer bara att finnas 21 miljoner Bitcoin och det kommer bara att finnas 84 miljoner Litecoin. Det betyder att de båda kan bli bra värdebutiker.

Bitcoin är den äldsta och mest betrodda kryptovalutan. Den kommer också att nå sin leveransgräns först. Tre fjärdedelar av allt Bitcoin har redan bryts. Detta innebär att dess värde bör bli förutsägbart och tillförlitligt inom en snar framtid, precis som guld!

Jag tror att Bitcoin kommer att bli en långsiktig värdebutik före Litecoin. Bitcoin vinner omgången!

Kryptovalutor är dock inte bara värdebutiker, eller hur? Du ska kunna köpa saker med dem, eller hur? Låt oss titta på vilket mynt som är bättre att vara pengar …

Omgång 4!

Litecoin vs Bitcoin: Pengar

Cryptocurrency har inte ersatt pengarna i fickan än. Du kan inte gå till din lokala stormarknad och betala med Litecoin. Du kan dock kanske en dag snart…

Det finns en hel del välkända företag som tar Bitcoin som betalning. Dessa företag inkluderar KFC Canada, Expedia.com, OKCupid och Playboy! Vad mer kan du behöva!

Det finns färre företag som accepterar Litecoin som betalning. Uber har dock tagit Litecoin som betalning som en del av prövningar i Tjeckien.

Så, Bitcoin vinner? Kanske inte. Litecoin är inte lika populärt som Bitcoin men dess teknik kan göra det till en bättre valuta för utgifterna. Litecoin-transaktionstiden är fyra gånger snabbare än Bitcoin. Företag och kunder kanske gillar denna idé och börjar använda Litecoin istället för Bitcoin.

Eller kommer de? Litecoin-fans säger ofta att Litecoin-transaktionstiden gör det till en bättre valuta eftersom den är snabb. Om du försökte spendera Bitcoin i en butik skulle du stå vid disken i 10 minuter innan du kunde gå! Detta beror på att det tar 10 minuter för Bitcoin-blockchain att verifiera transaktionen.

Detta är dock inte riktigt hur Bitcoin spenderar. När du spenderar Bitcoin i en butik (eller KFC Canada!) Kommer butiken bara att kontrollera att din betalning är legitim med några noder i systemet. Det väntar inte hela tio minuter som blockchain tar för att verifiera transaktionen.

Genom att kolla med några noder kan butiken vara nästan säker på att du har tillräckligt med pengar att betala. Detta kallas en nollbekräftelsetransaktion.

Det är som att spendera pengar med ett vanligt bankkort. Om jag köper en hatt med mitt bankkort idag lämnar pengarna mitt konto förrän i morgon. Hattbutiken får gärna ha min hatt idag. Det har gjort en snabb kontroll och vet att jag har tillräckligt med pengar på mitt konto för att betala.

Bitcoin är mer populärt och det tas som en betalning på fler platser. Det använder också nollbekräftelsetransaktioner för att göra köp snabbare. Tyvärr, Litecoin-fans! Bitcoin vinner igen!

Jag har pratat mycket om tekniken och siffrorna. Det är lätt att glömma varför kryptovalutor började. Kryptovalutor uppfanns för att hjälpa människor. Deras skapare ville ta makten från banker och regeringar. De ville ge makt tillbaka till världens folk.

Så, vilket är mer demokratiskt, Litecoin eller Bitcoin?

Omgång 5!

Litecoin vs Bitcoin: demokrati

Den största skillnaden mellan Litecoin vs Bitcoin är hur gruvdrift på varje plattform fungerar. Som jag sa tidigare är det svårare och dyrare att bryta Bitcoin än att bryta Litecoin. Så, för att tjäna pengar på Bitcoin behöver du en mycket kraftfull dator.

De flesta använder speciella datorer som är utformade för att bryta Bitcoin. Vilka kallas ASIC gruvarbetare? I takt med att Bitcoin har vuxit i värde har Bitcoin-gruvdrift blivit sin egen industri. Hela lager har inrättats för att bryta Bitcoin. Detta innebär att nya Bitcoin kommer till färre och färre människor.

Risken här är att en hög andel av Bitcoins totala tillgång kommer att ägas av ett litet antal människor och företag. Kryptovalutor ska vara annorlunda. De skapades för att sprida rikedom jämnare.

Det kan också hävdas att mängden kraft som används för att bryta Bitcoin är dålig för miljön.

Charlie Lee visste allt detta när han skapade Litecoin. Litecoin kan brytas med vanliga datorer. ASIC-gruvarbetare kan inte användas för att bryta Litecoin. Så, nya mynt går till en bredare grupp användare.

Litecoin är mer demokratiskt eftersom fler människor kan engagera sig. Denna omgång är en enkel vinst för Litecoin.

Innan du bestämmer dig för vem som är den totala vinnaren, låt oss ta en titt på vilka nya saker Bitcoin och Litecoin gör nu …

Omgång 6!

Litecoin vs Bitcoin: Nya utvecklingar

Bitcoin vs Litecoin vill båda påskynda transaktionstiderna. Båda använder samma idé för att få det gjort. Det kallas Blixtnätverk. Lightning Network är ett sätt att verifiera transaktioner från huvudblockchain. Gruvarbetare har mindre arbete att göra och hela systemet fungerar snabbare.

Lightning Network tillåter användare att öppna sina egna mini-nätverk. Dessa nätverk kallas betalkanaler. Transaktionerna som sker i dessa nätverk kommer att styras av regler som kallas smarta kontrakt.

Obs! Ett smart kontrakt är en uppsättning villkor som måste uppfyllas innan en transaktion kan ske.

Man hoppas att tusentals eller till och med miljoner transaktioner kan ske på detta sätt. Att använda detta system skulle också möjliggöra handel över plattformar. Detta innebär att du kan ändra din Bitcoin till Litecoin utan att använda en kryptoutbyte. Vilket är bra eftersom kryptobörser tar ut avgifter och inte är lika säkra som att handla på blockchains.

Om du vill ändra din Litecoin till Bitcoin är allt du behöver göra att skapa en betalningskanal med en användare i Bitcoin-nätverket. Denna typ av transaktion kallas en atombyte. Så länge båda användarna har tillräckligt med valuta för att byta, kommer det att hända. Om en användare inte har tillräckligt med valuta kommer det inte att hända.

Bitcoin och Litecoin har båda börjat använda Lightning Network. Men vissa tror att Bitcoin som använder Lightning Network kommer att avsluta Litecoin. De tror att snabbare Bitcoin-transaktionstider kommer att göra Litecoin värdelös.

Jag håller inte med. Jag tror att introduktionen av Lightning Network kommer att föra de två plattformarna närmare varandra. Charlie Lee beskrivs Lightning Network som en bro mellan två vägar. Han sa att Bitcoin-vägen är full av bilar och rör sig långsamt. Litecoin-vägen är nästan tom. Lightning Network Bridge kommer att göra det lättare för bilar att flytta mellan de två vägarna.

Vem vinner den här omgången? Det är för tidigt att säga. De kan båda vara vinnare här. Det är oavgjort!

Du vet nu allt du behöver veta. Litecoin vs Bitcoin: Vilket är bättre?

Och vinnaren är…

Under sex spännande tävlingar vinner Litecoin två omgångar och Bitcoins vinner två. Detta är dock bara en persons åsikt. Min åsikt ändrar inte det faktum att det största namnet i kryptovaluta fortfarande är Bitcoin.

Vissa tror att Bitcoin är den enda kryptovaluta som är värt att använda. Så om du är en av dessa människor, kom ihåg detta, Bitcoin kan inte tjäna hela världen. Man tror att Bitcoin bara kan stödja ungefär 500 miljoner användare. Det är ungefär 15% av världens befolkning. Det finns en plats på marknaden för andra mynt. Av dessa andra mynt är Litecoin en av de bästa.

Bitcoin och Litecoin jämförs ofta med guld och silver. Men jag tror att de är mer som Cola och Diet Cola. Vissa människor älskar cola, andra vill ha den här stora colasmaken men med mindre socker. Koks och dietkoks finns i stormarknadshyllor över hela världen. De är precis bredvid varandra och de kommer förmodligen alltid vara det.

Jag lämnar dig med en Citat från Charlie Lee, “Litecoin och Bitcoin kommer att arbeta tillsammans för att lösa världens transaktionsbehov i framtiden”.

Vad tycker du om Litecoin vs Bitcoin? Är Litecoin bättre än Bitcoin? Tror du att de två kan arbeta tillsammans? Låt mig veta!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map