EOS vs Ethereum – Vad är det bästa alternativet?

Så du har hört talas om två av de mest populära smarta kontraktsblockkedjorna, men vill veta vilken som är bättre i EOS vs Ethereum-striden? Eller kanske du vill ta reda på hur de två teknikerna jämförs? Du har kommit till rätt ställe eftersom jag ska berätta allt du behöver veta!

I den här EOS vs Ethereum-guiden ska jag börja med att förklara grunderna för varje projekt, följt av en översikt över hur varje blockchain fungerar. Detta inkluderar saker som transaktionstider, transaktionsavgifter och skalbarhet.

Därefter ger jag dig en enkel uppdelning av hur transaktioner verifieras utan tredje part. Detta kommer att inkludera en jämförelse mellan Proof of Work-modellen som används av Ethereum och den delegerade Proof of Stake-modellen som används av EOS.

Slutligen kommer jag att ge dig min egen åsikt om vad jag tror att framtiden kommer att innehålla för varje blockchain. Så i slutet av läsningen av min EOS vs Ethereum-guide kommer du att kunna bestämma vad som är det bästa alternativet!

Vad väntar du på? Låt oss börja med att ta reda på grunderna för varje blockchain!

Det grundläggande

Vad är Ethereum?

Ethereum lanserades 2015 av en ung kanadensisk-rysk programmerare som heter Vitalik Buterin. Det är en blockchain-plattform som gör det möjligt för människor att skicka och ta emot pengar utan behov av en tredje part, till exempel en bank.

Ethereum-projektet blev det första blockchain-protokollet för att installera något som kallades “smart contract” -teknologi, vilket gör att främlingar kan komma överens om en förtroendefri miljö. Tekniken är baserad på fördefinierade villkor och när dessa är uppfyllda kan det smarta kontraktet frigöra pengarna automatiskt utan hjälp av en mellanhand.

För att ge dig en uppfattning om hur mycket potential detta har, ta en titt på följande exempel.

  1. James äger en gård. Han bestämmer att han vill teckna försäkring om det inte regnar på mer än sju dagar.
  2. Istället för att använda en tredje part beslutar James att ingå ett smart kontrakt.
  3. För att aktivera det smarta avtalet sätter James in försäkringsavgiften.
  4. Det smarta avtalet kan analysera tusentals webbsidor för att kontrollera väderhistoriken.
  5. Om det inte regnar på sju dagar eller mer kommer James automatiskt att betala ut. Om det regnar förlorar James sin försäkringsavgift.
  6. Allt detta är möjligt utan tredje part!

Ovanstående exempel kan användas för att gynna flera branscher, inklusive bank, energi, spel och till och med politiska val!

Ethereum har också sin kryptovaluta som heter Ether (ETH), som handlas på de flesta kryptovalutor. Totalt finns det drygt 100 miljoner mynt i omlopp. Även om det inte finns någon gräns för antalet mynt som kan utfärdas har Vitalik Buterin föreslagit att han troligen kommer att begränsa fler mynt från att skapas.

Precis som Bitcoin är Ethereum-blockkedjan decentraliserad, vilket innebär att ingen kontrollerar den. Detta förhindrar att en enskild person eller myndighet ändrar eller ändrar de uppgifter som skickas till blockchain.

Istället bekräftas transaktioner av Ethereum-communityn, som i gengäld belönas för att ha bidragit med sin extra beräkningskraft. Jag kommer att prata mer om detta senare.

Så nu när du känner till några av grunderna i Ethereum kommer nästa del av min EOS vs Ethereum-guide att diskutera grunderna i EOS!

Vad är EOS?

EOS är ett av många Ethereum-alternativ. Det är ett helt nytt blockchain-projekt som också kan hantera smarta kontrakt. Blockera. One, ett företag beläget på Caymanöarna, startade först projektet 2017.

Den ledande utvecklaren som arbetar med det är Daniel Larimer, som också grundade mycket framgångsrika projekt BitShares och Steem. Larimers andra projekt har varit så framgångsrika att de nu är värda miljarder dollar!

EOS skapade nyligen historia när dess ettåriga myntbjudande (ICO) samlade in mer än 2,5 miljarder dollar i finansiering. Detta gör det till en av de största ICO-tiderna hela tiden! Precis som Ethereum har EOS också sin kryptovaluta som kan användas för att skicka och ta emot pengar, plånbok till plånbok.

Det ultimata målet med EOS är att vara den snabbaste, billigaste och mest skalbara smarta blockkedjan i världen. Som ett resultat vill den vinna en stor andel av Ethereums marknadsandel.

EOS-blockkedjan är också decentraliserad, vilket innebär att den inte styrs av en enda person eller enhet. På liknande sätt som Ethereum verifieras transaktioner av samhället.

Intressant är att EOS-tokens ursprungligen byggdes ovanpå Ethereum-blockkedjan, vilket betyder att de var ERC-20-tokens. Efter lanseringen av Main-Net i juni 2018 började teamet dock byta ut dessa mot officiella EOS-mynt som nu stöds av EOS-blockchain.

Enligt utvecklarna hoppas man att den totala EOS-myntförsörjningen initialt kommer att begränsas till 1 miljard mynt, med en 5% årlig inflation. Jag förklarar vad det här används senare!

Även om EOS och Ethereum låter som om de är mycket lika, skiljer sig några tydliga skillnader från dem. Därför kommer nästa del av min Ethereum vs EOS-guide att titta på hur de två blockkedjorna fungerar!

Prestanda

Ethereum

Som den första och ursprungliga smarta blockkedjan är det viktigt att förstå hur den hanterar transaktioner. För det första tar det i genomsnitt 16 sekunder för en transaktion att verifieras på den offentliga blockchain.

Detta inkluderar en rörelse av medel samt bekräftelse av smarta kontrakt. Det spelar ingen roll var avsändaren och mottagaren är belägen, transaktionstiden är alltid densamma. Detta är imponerande, eftersom det kan ta upp till tre dagar för en bank att behandla en internationell betalning.

Så, vad sägs om transaktionsavgifter? När Ethereum först lanserades 2015 var det möjligt för nätverket att verifiera en transaktion till en kostnad av mindre än 1 cent. När tiden har gått och fler har börjat använda den har detta långsamt ökat.

Den dyraste perioden var tillbaka i december 2017, där det kostade i genomsnitt 4 dollar att skicka en transaktion. Detta gjorde Ethereum olämpligt för överföring av små belopp. Lyckligtvis har detta sedan minskats till mindre än $ 1, men detta kan lätt gå tillbaka om nätverket upplever en hektisk period.

Den mest oroande frågan för Ethereum blockchain handlar om skalbarhet i transaktioner. Skalbarhet avser hur väl ett nätverk kan hantera många transaktioner samtidigt. Till exempel kan Visa behandla upp till 50 000 transaktioner varje sekund, och banksektorn använder system som kan göra ännu mer!

Eos vs Ethereum

I fallet med Ethereum kan blockchain dock bara hantera högst 15 per sekund. Detta är ett stort problem, och om det inte löses kommer det inte att uppleva global adoption. Lyckligtvis för ETH-investerare arbetar Ethereum-teamet med några olika lösningar på detta problem som jag kommer att diskutera senare.

Hur som helst, nu när du vet hur Ethereum presterar, kommer nästa del av min EOS vs Ethereum-guide att titta på hur EOS jämförs!

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

EOS

Innan jag fortsätter är det väldigt viktigt att du förstår en viktig skillnad i denna EOS vs Ethereum-diskussion. Medan Ethereum är ett mycket etablerat blockchain-projekt med en fullt fungerande plattform, är EOS fortfarande i sina mycket tidiga dagar. Teamet har dock några enorma ambitioner.

Innan det finns en färdig produkt finns det dock inget sätt att garantera om de kommer att uppnå alla sina mål. Låt oss ändå titta på vad EOS-teamet vill uppnå.

Den viktigaste målmarknaden för EOS-plattformen är decentraliserade applikationer (dApps). I grund och botten är dApps som internet- eller mobilappar som YouTube, Facebook och Gmail, men istället för att ha en central kontrollpunkt är de decentraliserade!

För mer information om dApp’s, Klicka här att läsa min guide!

Ethereum är för närvarande fast vid 15 transaktioner per sekund, medan EOS planerar att höja ribban och skala till miljoner EOS-transaktioner per sekund. Detta skulle inte bara göra den till den mest skalbara blockkedjan i branschen utan den skulle kunna hantera alla verkliga applikationer.

Visste du till exempel att över 52 000 Facebook “gillar” händer varje sekund på dagen? Varje “Gilla” är en enskild datatransaktion som systemet måste bearbeta. En applikation som Facebook skulle vara perfekt för EOS om den kan uppnå dessa skalbarhetsmål.

I skrivande stund i juli 2018 har EOS lyckats med 1000 EOS-transaktioner per sekund. Teamet uppnådde under sin testfas för tre månader sedan. Detta är redan betydligt bättre än Ethereum, men det är långt ifrån sitt slutliga mål.

Så, vad sägs om avgifter? Enligt EOS-vitboken kommer det inga transaktionsavgifter att betala när du skickar och tar emot pengar! Anledningen till att nätverket kan göra detta är att när människor hjälper till att verifiera transaktioner belönas de av nyskapade EOS-mynt (jag kommer att prata om detta i nästa avsnitt).

EOS-vitboken säger också att blockchain kommer att kunna bekräfta en transaktion som 99,9% giltig efter bara 0,25 sekunder och 100% giltig efter 1 sekund.!

Sammantaget finns det ingen annan blockchain i branschen som kommer att kunna konkurrera om EOS kan uppnå sina mål om nästan omedelbara och gratis transaktioner med förmågan att skala till miljoner..

Här är en jämförelsetabell för att sammanfatta några av de saker som hittills har pratats om!

Konsensus

Mekanism

Transaktioner

Per sekund

Marknadsföra

Värde

Cirkulerande

Tillförsel

Lanseringsdag Team Transaktion

Avgifter

EOS DPoS 1 000+ 6,9 Bil 896 Mil Juni 2017 Blockera. En Fri
ETH PoW 15 44 Bil 100 Mil Juli 2015 Ethereum

fundament

<$ 1

Nu när du vet vad Ethereum kan göra och vad EOS planerar att göra, kommer nästa del av min EOS vs Ethereum-guide att titta på hur de två blockkedjorna bekräftar transaktioner.

Nå konsensus

Ethereum

Innan jag fortsätter, ville jag bara se till att du förstår vad jag menar med “Consensus Mechanism”. Eftersom blockkedjor är decentraliserade kan de verifiera transaktioner utan att behöva använda en mellanhand.

Olika blockkedjor når konsensus på olika sätt. Så de bekräftar alla transaktioner som giltiga, men på olika sätt.

Konsensusmekanismen som används av Ethereum kallas Proof of Work, vilket är detsamma som andra populära blockkedjor som Bitcoin, Bitcoin Cash och Litecoin. Så här fungerar det:

Blockchain genererar ett slumpmässigt pussel som måste lösas innan transaktionen kan bekräftas. Detta pussel är dock så svårt att ingen människa kunde lösa det. I stället krävs en dator (”nod”) för att lösa.

Alla som bestämmer sig för att bidra till Ethereum-nätverket kan göra det genom att ansluta en GPU-enhet till nätverket. Dessa människor är kända som “gruvarbetare”, och det finns tusentals av dem som alla tävlar om att vara de första som löser pusslet. Oavsett vilken enhet som kommer dit först får Ether-belöningen!

Även om detta är ett utmärkt system för att hålla nätverket decentraliserat finns det några stora problem. För det första, eftersom pusslet är så svårt, är den beräknade kraften som krävs hög. Det innebär att den förbrukar mycket el, vilket är dyrt och dåligt för miljön.

Skalbarhetsproblemet med 15 transaktioner per sekund som nämnts i den här EOS vs Ethereum-guiden tidigare beror också på gränserna för Proof of Work.

Det är därför Ethereum-teamet planerar att ändra sin konsensusmekanism till något som kallas Proof of Stake. Proof of Stake är inte bara bättre för miljön, men det gör det också möjligt för nätverket att bearbeta fler transaktioner.

Ethereum vill också installera två nya protokoll som heter “Sharding” och “Plasma”, vilket kommer att öka antalet transaktioner nätverket kan hantera. I slutändan hoppas man att dessa lösningar gör det möjligt för Ethereum att bearbeta tusentals transaktioner per sekund.

Så nu när du vet hur Ethereum-transaktioner hanteras kommer nästa del av min EOS vs Ethereum-guide att titta på hur EOS gör det!

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

EOS

Till skillnad från Ethereum och dess Proof of Work-modell gör EOS saker annorlunda. Konsensusmekanismen som används för att stödja nätverket kallas Delegated Proof of Stake (eller DPoS). Intressant nog uppfanns DPoS av EOS-grundaren Dan Larimer!

För att klargöra tillåter Proof of Stake-systemet vem som helst med en viss mängd mynt för att verifiera transaktioner i nätverket. Chanserna att vinna belöningen baseras på antalet mynt du har.

Om du till exempel innehar 5% av det totala utbudet skulle du i princip ha 5% chans att vinna gruvbelöningen varje gång ett nytt block skapas.

Å andra sidan tillåter inte innehav av mynt i DPoS att du validerar transaktioner. Det låter dig istället rösta om “vem” som ska verifiera transaktioner. På ett sätt är det som en demokrati.

eos vs ethereum

De som du kan rösta på kallas till "Blockproducenter", det är de som verifierar transaktioner och tjänar belöningar för att göra det. Totalt 21 blockproducenter ansvarar för att skydda nätverket.

Om blockproducenten inte gör sitt jobb ordentligt kommer de att ersättas av en annan blockproducent som väntar på sin tur. Det här är som att rösta i det amerikanska valet. “Ska vi behålla Donald Trump, eller ska vi ersätta honom med någon bättre?”

När du går vidare kanske du kommer ihåg tidigare i den här Ethereum vs EOS-guiden att jag sa att EOS-transaktioner är gratis. Men om så är fallet, hur belönas blockproducenter för sin tid? Det är här saker blir intressanta!

Som du ser från bilden nedan kommer det totala utbudet av EOS-mynt att öka med 5% varje år. Detta liknar den verkliga inflationen, där en centralbank skriver ut mer pengar. Av dessa 5% ges 1% till blockproducenterna som belöning för att validera transaktioner, vilket innebär att användare inte behöver betala några transaktionsavgifter när de skickar pengar.

Eos mining vs Ethereum

Hur som helst, även om EOS-blockchain och dess DPoS-konsensus fortfarande byggs, är det viktigt att komma ihåg att BitShares (som också skapades av Dan Larimer) också använder DPoS. Bitshares-nätverket kan skala till 100 000 transaktioner per sekund, så det är ett bra tecken!

Så nu när du vet hur varje blockchain bekräftar transaktioner, i den sista delen av min EOS vs Ethereum-guide, kommer jag att berätta om min åsikt om framtiden!

EOS vs Ethereum: Vad håller framtiden?

Innan jag fortsätter min EOS vs ETH-guide, ville jag bara göra det klart att alla förutsägelser jag gör är inget annat än min personliga åsikt. Det viktigaste är att du gör din oberoende forskning.

För det första, oavsett vilken sida du befinner dig i EOS vs Ethereum-argumentet, har båda projekten fungerat bra på kryptovalutamarknaden.

Ethereum är den näst mest populära kryptovalutan i världen, strax bakom Bitcoin. År 2017 ökade det sitt värde med mer än 10 000% och nådde ett högsta värde på 130 miljarder dollar i börsvärde. Inte bara detta, men hundratals kryptovaluta-tokens har byggts ovanpå Ethereum blockchain och det är också hem för över tusen dApps.

När det gäller EOS, även om det fortfarande är i början, har det fungerat exceptionellt bra. Som jag nämnde tidigare i min EOS vs Ethereum-guide tog projektet in mer än 2,5 miljarder dollar under sin ettåriga ICO.

Under ICO köpte, sålde och handlade investerare EOS-myntet och pressade EOS till ett marknadsvärde på mer än 17 miljarder dollar. Detta är mycket imponerande för ett projekt som ännu inte släpper sin slutprodukt.

EOS har dock ännu inte uppnått något som Ethereum har uppnått. Med det sagt, men om EOS kan uppnå sina mål, kommer det att bli en betydligt bättre blockchain än Ethereum.

Om EOS kan uppnå omedelbara, gratis och miljontals EOS-transaktioner per sekund blir det mycket svårt för Ethereum att matcha den prestandanivån. Men om Ethereum kan implementera ‘Proof of Stake’, ‘Sharding’ och ‘Plasma’ framgångsrikt tror jag att det kommer att bli svårt för Ethereum-alternativ att klara Ethereum.

Men precis som EOS finns det ingen garanti för att de kommer att kunna uppnå detta. Låt detta vara en påminnelse om att kryptovalutamarknaden är en svår industri att förutsäga, och det är också en av de snabbast förändrade branscherna i världen!

Så allt du kan göra är att söka efter regelbundna uppdateringar om båda blockkedjornas utvecklingsförlopp!

Ethereum vs EOS: Slutsatsen

Och det är slutet på min EOS vs Ethereum-guide. Som vanligt hoppas jag att du har hittat det här roligt, men mest av allt – kunnigt!

Om du har läst den här guiden från början till slut bör du nu veta hur EOS och Ethereum blockchains fungerar tekniskt, liksom vad de har planerat för framtiden.

Inte bara detta utan du bör också veta skillnaden mellan Proof of Work och Delegated Proof of Stake, och hur dessa två konsensusalgoritmer är olika.

Som jag nämnde tidigare är EOS vs ETH-debatten något som delar åsikter. Jag förstår båda sidor av argumentet, för även om EOS har potential att bli den bästa blockchain i världen, är Ethereum redan den näst mest populära kryptovalutan i branschen. Så det är svårt att ringa.

I slutändan tror jag dock att det är en strid med tekniken. Så, låt oss se hur bra varje blockchain presterar om ett år, då kanske vi kommer att kunna fatta ett beslut.

Hur som helst, jag hoppas att min guide har hjälpt dig att rensa upp några obesvarade frågor. Nu, med din nyvunna kunskap, vilken blockkedja föredrar du och varför? Eller känner du att det finns bättre Ethereum-alternativ än EOS? Meddela mig gärna i kommentarfältet nedan!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map