Cardano vs Ethereum: Den ultimata jämförelsen

Om du har hört talas om Cardano och Ethereum, men du är inte säker på hur de fungerar? Eller kanske du vill ta reda på vilket protokoll som har den bästa tekniken? Hur som helst har jag täckt allt i den här Cardano vs Ethereum-guiden!

Förresten, visste du att ADA Cardano ofta kallas "Ethereum mördare ”?

Hur som helst, i den här Cardano vs Ethereum-guiden ska jag börja med att förklara grunderna för varje projekt. Efter det ska jag sedan prata om hur tekniken fungerar, inklusive hur var och en av blockkedjorna verifierar transaktioner utan en tredje parts mellanhand.

Slutligen avslutar jag med att prata om hur vart och ett av projekten hittills har presterat. Så i slutet av läsningen av den här artikeln kommer du att ha all information du behöver för att bestämma vilket av de två protokoll du tycker är bäst!

Tja, vad väntar du på? Den första delen av min Cardano vs Ethereum-guide kommer att börja med att förklara grunderna för varje blockchain!

Låt oss börja med Ethereum!

Viktiga element i Cardano och Ethereum

Vad är Ethereum?

Ethereum skapades 2015 av en ung utvecklare, Vitalik Buterin. Det blev det första blockchain-projektet någonsin som gjorde det möjligt för människor att skapa smarta kontrakt. Som ett resultat, till skillnad från Bitcoin, kan Ethereum göra mycket mer än bara bearbeta finansiella transaktioner.

I sin mest grundläggande form tillåter ett smart avtal människor från var som helst i världen att komma överens utan att behöva en betrodd tredje part. I stället ingås fördefinierade villkor i ett kodat smart kontrakt och när dessa villkor är uppfyllda frigör det smarta kontraktet automatiskt pengarna.

För att förstå hur användbara smarta kontrakt kan vara, ta en titt på följande exempel.

  1. Chris vill köpa en försäkring på sitt flyg
  2. Om hans flyg är försenat eller avbokat får han full återbetalning
  3. Om flygningen är i tid förlorar han sin försäkringsavgift
  4. Chris ingår ett smart avtal genom att sätta in avgiften
  5. När flygningen avgår kan det smarta kontraktet skanna tusentals oberoende webbplatser för att ta reda på exakt vilken tid det slutade
  6. Om det lämnas i tid förlorar John automatiskt sin försäkringsavgift
  7. Om det försenades eller avbröts får han automatiskt full återbetalning
  8. Allt detta var möjligt utan en tredje part med ett smart avtal

Ovanstående exempel kan tillämpas på hundratals olika scenarier. Genom att avlägsna behovet av en tredje part blir avtalsavtalen snabbare, billigare och effektivare.

Precis som Bitcoin-klienten har Ethereum sin blockchain som gör att människor kan skicka och ta emot mynt. Ethereum har sin kryptovaluta som heter Ether (förkortat ETH). Officiellt finns det ingen maximal leverans till det totala beloppet av ETH som kan utfärdas.

I skrivande stund i juli 2018 finns det drygt 100 miljoner mynt i omlopp. Men enligt grundaren, Vitalik Buterin, kommer detta belopp sannolikt inte att öka mycket längre.

Ethereum-nätverket är decentraliserat, vilket innebär att det kontrolleras av ingen enda person eller myndighet, och det stöds inte heller av någon centralbank eller nationalstat. Istället verifieras varje transaktion (inklusive smarta kontrakt) av samhället.

Vem som helst kan ansluta en enhet till Ethereum-systemet för att bekräfta transaktioner. I gengäld får de ytterligare ETH som belöning. Oroa dig inte, jag kommer att prata om detta mer detaljerat senare!

Så nu när du vet vad som är Ethereum kommer nästa del av min ‘Cardano vs Ethereum’-guide att täcka grunderna i Cardano!

Vad är Cardano?

Cardano och officiellt adamynt

Precis som Ethereum är Cardano ett blockchain-projekt som specialiserar sig på smart kontraktsteknik. Det skapades först 2015 av en organisation som heter Input Output Hong Kong (IOHK), som leds av en känd kryptovalutaexpert som heter Charles Hoskinson. Medan Ethereum kallas en andra generationens blockchain, hävdar Cardano att det är en tredje generationens blockchain.

Notera: Charles Hoskinson var grundare av Ethereum, men han tror att han kan skapa en blockchain mycket bättre än Ethereum.

Detta innebär att grundarna tror att deras projekt är mycket mer avancerat än Ethereum, varför det ibland kallas “Ethereum Killer”.

Cardano har också sin kryptovaluta som heter ADA-myntet. Precis som ETH kan ADA-myntet användas för att skicka eller ta emot pengar, plånbok till plånbok.

Det övergripande syftet med Cardano är att hitta den perfekta balansen mellan att tillgodose användarnas behov, utöver regulatorernas behov. Teamet anser att detta är viktigt eftersom de så småningom tror att kryptovaluta kommer att regleras på samma sätt som finanssektorn.

Människor gillar Cardano-mynt eftersom det stöds av ett team av akademiska ledare, forskare och forskare, som var och en hjälper till att utveckla blockchain. Även om projektet fortfarande är mycket tidigt, är det långsiktiga målet att det ska kunna tillhandahålla snabba, billiga och mycket skalbara transaktioner på global basis. Om det gör det kan det en dag ge en bro mellan kryptovaluta och den verkliga finanssektorn.

Till skillnad från många andra projekt, som ofta bestämmer sig för att “gaffla” den ursprungliga koden för en annan blockchain, bygger teamet på ADA Cardano sitt protokoll från grunden. Programmeringsspråket som stöder blockchain kallas "Haskell", och den är baserad på en avancerad form av matematik.

Notera: En “gaffel” avser åtgärden att kopiera koden från en befintlig blockchain och göra ändringar för att göra den bättre. Ett populärt exempel på detta är Bitcoin Cash, som gafflade den ursprungliga Bitcoin-klienten.

Även om det till en början kanske låter som om de två projekten är mycket lika, finns det några stora skillnader! Därför ska jag i nästa del av min guide “Cardano vs Ethereum” prata om hur var och en av de två blockkedjorna fungerar!

Prestanda

Ethereum

För det första tar varje transaktion normalt cirka 16 sekunder när Ethereum blockchain används för att skicka pengar till en annan användning. Detta är ganska snabbt, särskilt när du jämför det med traditionella betalningssystem.

Det spelar ingen roll om du skickar pengar till någon i samma stad som dig eller till någon som finns i ett annat land, transaktionstiden är alltid densamma.

När det gäller transaktionsavgifter beror allt på hur upptagen nätverket är. Till exempel, under de första åren skulle transaktioner bara kosta några cent. Men eftersom det har blivit mer populärt har detta ökat.

När Ethereum upplevde den mest trafikerade perioden i början av 2018 kostade transaktionsavgifter så mycket som $ 4. Men i skrivande stund i juli 2018 har detta sedan gått ner till knappt 1 dollar.

Ändå tycker vissa fortfarande att detta är för högt eftersom det gör det olämpligt för mikrorelationer. För att klargöra är mikrobetalningar verkligen små finansiella transaktioner som ibland är mindre än en cent. Detta är en av de sektorer som blockchain-tekniken skulle hjälpa, så om inte Ethereum kan sänka sina avgifter avsevärt, skulle det inte vara lämpligt.

En ytterligare fråga med den nuvarande Ethereum-blockchain är att den också är mycket begränsad till antalet transaktioner som den kan bearbeta samtidigt. I kryptovalutaindustrin kallas detta skalbarhet och det baseras på hur väl ett nätverk hanterar stora mängder aktivitet.

När det gäller Ethereum kan blockchain bearbeta bara 15 transaktioner per sekund. För att ge dig en uppfattning om varför detta är ett problem kan Visa behandla högst 50 000 per sekund! Dessutom kan den populära kryptovalutautbytet behandla mer än 1,4 miljoner transaktioner per sekund, så Ethereum har en lång väg att gå.

Lyckligtvis är Vitalik Buterin och hans team av utvecklare medvetna om detta och arbetar med några lösningar, som jag kommer att diskutera mer detaljerat senare.

Så nu när du vet vad som är Ethereum och hur det fungerar kommer nästa del av min ‘Cardano vs Ethereum’-guide att titta på hur Cardano jämför!

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

Cardano

Innan jag fortsätter tänkte jag att jag bättre skulle göra det klart att Cardano fortfarande är i sin mycket tidiga utveckling. Teamet hävdar att de bygger en av de snabbaste, billigaste och mest skalbara blockkedjorna i världen. Men de har fortfarande en lång väg att gå. Innan de har en fungerande produkt är det viktigt att förstå att i detta skede är allt teoretiskt!

Nu när jag har gjort det ur vägen, låt oss ta en titt på vad laget hävdar att blockchain kommer att kunna göra…

Det ultimata målet är att kunna erbjuda nästan omedelbara och gratis transaktioner, så att användare kan skicka och ta emot pengar, skapa smarta kontrakt och bygga decentraliserade applikationer (dApps). Dessutom hoppas man att när produkten är fullt funktionell kommer den att kunna skala till obegränsade transaktioner.

Även om jag kommer att förklara detta mer detaljerat senare är det sätt som ADA Cardano byggs på att ju fler människor som använder nätverket desto billigare, snabbare och mer skalbart blir det.

I verkligheten är det fortfarande oklart hur många transaktioner Cardano kan behandla just nu. Teamet gjorde ett test i slutet av 2017 som resulterade i att blockchain uppnådde 257 transaktioner per sekund. Det största problemet är dock att inte tillräckligt många människor använder det för att överföra pengar, så det har inte begränsats ännu.

Officiella transaktionstider varierar också, men enligt vanliga användare är det för närvarande i genomsnitt mellan 5-7 minuter. Därför, som det ser ut, kan Ethereum bearbeta mycket snabbare transaktioner på bara 16 sekunder. Men Cardano byggs fortfarande och det kan redan hantera betydligt fler transaktioner per sekund, med detta antal förväntas öka mycket snart.

Så nu när du vet hur de två projekten fungerar, liksom vad Cardano hoppas uppnå, kommer nästa del av min ‘Cardano vs Ethereum’-guide att prata om hur transaktioner verifieras!

Konsensus – Hur verifieras transaktioner?

Ethereum

Tidigare i denna “Ethereum vs Cardano” -guide nämnde jag hur båda dessa blockkedjor är decentraliserade. Detta innebär att transaktioner verifieras utan behov av en centraliserad tredje part. För att göra detta använder båda blockkedjorna en “konsensusmekanism”.

En konsensusmekanism avgör hur blockchain når konsensus. Med andra ord, hur kan vi lita på att transaktionen är giltig? Varje blockchain uppnår detta annorlunda, men de är alla baserade på en avancerad studie av matematik som kallas “Cryptography”.

Vidare använder Ethereum en samförståndsmekanism som kallas “Proof of Work”, vilket är samma modell som Bitcoin använder. För att verifiera en transaktion genererar systemet en slumpmässig summa som är så komplex att ingen människa kunde lösa den. Istället kräver det beräkningskraft.

Ethereum bevis på arbetsmekanism

Vem som helst kan bli en Ethereum-gruvarbetare genom att ansluta en enhet till Ethereum-nätverket som hjälper till att verifiera Ether-transaktioner. I gengäld belönas ‘gruvarbetaren’ som löser summan med ytterligare ETH. Tusentals gruvarbetare tävlar med varandra om att bli den första enheten som löser summan. Den som löser det först vinner ETH-belöningen!

Det finns dock ett par problem med Ethereums Proof of Work-modell. För det första, eftersom fler och fler människor använder nätverket, blir mängden el som krävs för att bekräfta transaktionerna högre. Inte bara gör detta gruvdrift mindre lönsamt, men det är också riktigt dåligt för miljön!

Användning av Proof of Work-modellen begränsar också antalet transaktioner som kan verifieras. Som jag nämnde tidigare i den här Ethereum vs Cardano-guiden kan nätverket bara hantera 15 transaktioner per sekund. Detta är betydligt mindre än de flesta andra nya blockkedjor.

Det är därför Ethereum-teamet vill uppgradera till en ny konsensusmekanism som heter Proof of Stake. För att stödja detta ytterligare arbetar teamet också med två uppgraderingar som heter “Sharding” och “Plasma”. Det hoppas att dessa uppdateringar till nätverket möjliggör snabbare, billigare och mer skalbara transaktioner.

Så nu när du vet hur transaktioner verifieras på Ethereum blockchain kommer nästa del av min Cardano vs Ethereum-guide att titta på hur Cardano gör det…

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

Cardano

Cardano använder en variant av ‘Proof of Stake’, som den kallar "Ouroboros". Protokollet når konsensus på ett annat sätt än Ethereums Proof of Work-modell, vilket jag kommer att förklara nu.

Istället för att få gruvarbetare att lösa komplexa matematiska summor använder Proof of Stake ‘förfalskare’. Skillnaden här är att istället för maskiner som löser komplexa matematiska summor väljs den framgångsrika förfalskaren slumpmässigt av en kryptografisk algoritm.

För att få möjlighet att bli en förfalskare måste du dock “sätta” dina mynt, vilket skulle vara ADA-myntet i Cardanos fall. Staking är där du överför dina mynt till en speciell plånbok, var de är "frysta" och används sedan för att verifiera transaktioner i nätverket. Du kan inte spendera dessa mynt så länge dina mynt är insatta.

Ju fler Cardano-mynt du satsar, desto större chans har du att vinna belöningen. Enkel!

Tanken är att ju fler mynt du spelar, desto mer motiverad blir du för att säkerställa att systemet förblir säkert. Om en förfalskare försökte hacka nätverket eller behandla en skadlig transaktion skulle förfalskaren förlora alla sina insatser som ett straff!

Ouroboros-modellen som Cardano använder är riktigt bra eftersom det till skillnad från andra Proof of Stake-blockkedjor inte finns något minimibelopp.

Så du vet nu hur de två blockkedjorna verifierar transaktionerna. Den sista delen av min “Cardano vs Ethereum” -guide kommer att prata om hur projekten hittills har presterat, liksom vad framtiden kommer för dem. Men först, kolla in jämförelsetabellen nedan för att sammanfatta några av de saker jag har talat om ovan.

Jämförelsetabell

  Konsensusmekanism Transaktioner p / s Marknadspris Cirkulerande leverans Lanseringsdag Team / Organisation Transaktionsavgifter
Cardano PoS Ouroboros 257 3,2 miljarder 25 miljarder September 2015 IOHK <$ 1
Ethereum PoW 15 44 miljarder 100 Mil Juli 2015 Ethereum Foundation <$ 1

Ethereum vs Cardano: Historien så långt och framtiden

Sedan Ethereum lanserades för första gången 2015 har det fungerat bra. Som det första blockchain-projektet någonsin som är värd för smart kontraktsteknik är det nu den näst mest populära kryptovalutan i världen.

För att sätta denna framgång i antal – bara 2017 ökade värdet på ETH med mer än 10 000%! I december 2017 nådde den dessutom hela tiden 1338 dollar, vilket uppgick till ett totalt börsvärde på drygt 130 miljarder dollar.!

Ethereum-plattformen är också värd för de flesta initiala mynterbjudandena (ICO), vilket är när nya nystartade företag genomför crowdfunding för blockchain-projekt. Fler och fler dApps börjar också använda Ethereum blockchain, vilket ger Ether-myntet verkligt värde.

Men som min Cardano vs Ethereum-guide nämnde tidigare, måste projektet lösa sina skalbarhetsproblem. Om teamet vill uppnå sin dröm om global adoption måste de planerade uppgraderingarna Proof of Stake, Plasma och Sharding uppnå.

Å andra sidan finns det många andra blockkedjor som vill ersätta Ethereum som den mest populära smarta kontraktsplattformen, varför de kallas “Ethereum killers”. En av dessa är Cardano, som tror att de bygger det mest avancerade smarta kontraktprotokollet i branschen.

Även om Cardano-myntet släpptes först i slutet av 2017 har det också fungerat bra. Det var ursprungligen värt bara 0,02 $ ett mynt, men bara några månader senare i januari 2018 ökade detta till anmärkningsvärda 1,22 $! Detta uppgick till en ökning med mer än 6000%, vilket resulterade i ett totalt börsvärde på 32 miljarder dollar.

Sedan dess, liksom resten av kryptovalutaindustrin, har dess värde sjunkit ganska markant.

Olika människor i samhället blir frustrerade över hur lång tid teamet tar för att avsluta utvecklingsprocessen. Som svar hävdar Cardano att de istället för att skynda sig vill ta sig tid för att se till att de bygger den bästa möjliga produkten.

Om du funderar på att investera Cardano och dess ADA-mynt måste du komma ihåg att produkten är långt ifrån att uppnå sitt mål om obegränsade, omedelbara och gratis transaktioner. Även om teamet innehåller några smarta akademiker, forskare och utvecklare, finns det ingen garanti för att blockchain kommer att kunna uppnå vad det hävdar.

Enligt Cardano-färdplanen inkluderar framtida utvecklingsplaner också att bygga kvantresistenta adresser, omröstning via kedja och betalningar utanför kedjan. Det bästa du kan göra är att regelbundet kontrollera den officiella tidslinjen för utveckling, som du kan göra efter klicka på den här länken.

Cardano vs Ethereum: Slutsats

Och det är slutet på min Cardano vs Ethereum guide! Om du har läst det från början till slut bör du nu ha en riktigt bra förståelse för hur de två blockkedjorna jämförs.

Jag har också förklarat hur tekniken fungerar, vilket inkluderade hur transaktioner verifieras på båda dessa blockkedjor.

Cardano vs Ethereum-diskussionen är svår att ha. Helt enkelt för att en kryptovaluta redan är etablerad med det näst största börsvärdet, och den andra fortfarande bygger sin produkt.

Det är också svårt att veta vilken inverkan Cardano kommer att få om Ethereums planerade uppgraderingar lyckas. Om Ethereum kan bearbeta tusentals transaktioner per sekund och öka hastigheten, kan andra smarta kontraktsplattformar som Cardano snabbt bli irrelevanta..

Men vad är dina synpunkter på argumentet Cardano vs Ethereum? Tror du att Cardano kommer att uppnå sina mål och bli den mest populära smarta kontraktsplattformen? Eller tror du Ethereum alltid kommer att vara nummer ett?

Berätta gärna dina tankar i kommentarfältet nedan!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map