Blockchain förklaras: Hur fungerar Blockchain?

Hej, snart blockchain experter. Idag är dagen som markerar födelsen av din fullständiga förståelse för blockchain-teknik. Här får du den komplicerade blockchain förklarad med enkla ord.

Som jag är säker på att du är medveten om är att försöka förstå hur blockchain fungerar som att försöka förstå vetenskapen bakom universum – det är förvirrande! Det är just därför du är här.

I denna blockchain-handledning kommer jag att lära mig vad som är blockchain från grunderna, inklusive fördelarna med dess teknik och hur blockchain kommer att gynna hur världen fungerar i framtiden.

Det finns två stora “b” -ord inom blockchain-industrin. Den första (ja, du har gissat det) är “Blockchain”, Och den andra är”Bitcoin”. Nybörjare kommer ofta att förvirra sig genom att tro att det här är samma sak, vilket de inte är.

De är dock mycket nära besläktade. Bitcoin – enkelt sagt – är en digital valuta. Blockchain, å andra sidan är den teknik som används av Bitcoin för att låta säkra, offentliga och anonyma transaktioner äga rum.

Tänk bara på blockchain som ett operativsystem (som Windows eller Mac OS) och Bitcoin som ett program som körs på det operativsystemet. Enkel!

Du bör också överväga vilken plattformar för kryptoutbyte du kommer att använda när du köper Bitcoin, om det är något som intresserar dig!

Vad är Blockchain?

Det är en av de mest förbryllande frågorna vi försöker svara på när vi först upptäcker kryptovalutor. Så att få blockchain förklaras är viktigt.

Senaste Coinbase-kupongen hittades:

Redo? Här är vad som är blockchain i enkla ord:

Huvudsyftet med blockchain är att tillåt snabbt, säker och transparent peer-to-peer transaktioner. Det är en betrodd, decentraliserad nätverk som möjliggör överföring av digitala värden som valuta och data.

Nu, eftersom vi alla är nybörjare här. Här är blockchain för dummies:

 1. Föreställ dig blockchain som en digital databas, precis som ett Excel-kalkylblad.
 2. Denna databas delas vanligtvis över ett stort nätverk som innehåller många datorer (så kallade “noder”) och det är det helt offentligt. Jag säger ”typiskt” eftersom det tekniskt kan bildas av valfritt antal noder. För att få blockchain förklaras fullständigt är det viktigt att veta att ju fler noder det finns, desto säkrare är det – det är därför det är bra att ha ett stort antal noder som kör blockchain!
 3. Varje gång nätverket gör en uppdatering av databasen är det uppdateras automatiskt och laddas ner till alla datorer i nätverket.
 4. Blockchain-teknik är säkrad med kryptografiska tekniker, vilket gör det nästan omöjligt för hackare att göra ändringar i det. Det enda sättet att göra ändringar skulle vara att hacka mer än hälften av noderna i blockchain, vilket återigen är varför det är säkrare att ha fler noder / datorer som kör blockchain.

Det är din blockchain som förklaras med enkla ord. Så när någon frågar dig “vad är blockchain?”, Har du det två starka svar att välja ifrån.

Hur fungerar Blockchain när det gäller Bitcoin?

Bitcoin var den första kryptovalutan som använde blockchain-teknik. Det uppfanns av personen, eller gruppen människor, som går under namnet Satoshi Nakamoto (konstigt nog vet ingen vem Satoshi Nakamoto är).

Det enda syftet med Bitcoin är att agera som en butik med värde. Det möjliggör peer-to-peer-transaktioner som inte behöver en tredje part, till exempel PayPal eller en bank.

Att få förklara Bitcoin blockchain är viktigt för att förstå hur blockchain fungerar. Bitcoin-blockkedjan är en databas (känd som en “ledger”) som består endast av Bitcoin-transaktionsposter. Det finns ingen central plats som innehåller databasen, utan den delas över ett stort nätverk av datorer. För att nya transaktioner ska kunna läggas till i databasen måste noderna vara överens om att transaktionen är verklig och giltig.

Blockchain förklarade: en bank.

Detta gruppavtal är också känt som ett “konsensus”. Det inträffar under processen av brytning.

Notera: Gruvdrift är den process där noder verifierar transaktionsdata och belönas för sitt arbete. Det täcker deras driftskostnader (el och underhåll etc.) och en liten vinst för att tillhandahålla sina tjänster. Det är viktigt att veta när blockchain förklaras att det är en del av alla blockchains, inte bara Bitcoin.

När noderna är överens om att transaktionen är riktig läggs den till i ett “block” (det är därför det kallas blockchain) och placeras under det tidigare transaktionsblocket i huvudboken..

För att en transaktion ska vara giltig måste datorerna i nätverket bekräfta att:

(1) Kontot innehåller mängden Bitcoin som användaren vill skicka.

(2) Beloppet har inte redan skickats till någon annan.

Låt oss till exempel föreställa oss att Tom försöker skicka 10 $ Bitcoin till Ben. Tom har bara $ 5 i Bitcoin i plånboken. Eftersom Tom inte har medel för att skicka 10 dollar till Ben, skulle denna transaktion inte vara giltig. Transaktionen läggs inte till i huvudboken.

Blockchain förklarade: Bitcoins på ett datorchip.

Detta innebär att ingen kan någonsin spendera samma pengar två gånger! Detta kan ofta vara ett stort problem för standardbanker och betalningssystem.

Ett enkelt exempel för att få Blockchain förklarat bättre:

Låt oss jämföra hur data lagras och delas i vanliga (icke-blockchain) system med hur de lagras och delas i ett blockchain-system.

Sättet som traditionella (icke-blockchain) ledgers fungerar är mycket likt det du skulle göra dela ett Microsoft Word-dokument med din vän:

 1. Medan du redigerar dokumentet är din vän utestängd och kan inte göra ändringar.
 2. När du har gjort dina ändringar skickar du den till din vän för att redigera den ytterligare.
 3. När din vän redigerar dokumentet är du nu utestängd och kan inte göra ändringar förrän de är klara och skicka tillbaka det till dig.

I ett blockchain-system, dock, alla användare kan se ändringarna medan de görs.

Blockchain förklarade: en blockchain.

Uppgifterna är tillgängliga i en säker och delad miljö istället för att vara låsta för ett företag eller en person åt gången (med risk för att förlora uppgifterna). Till exempel, om data lagrades på en dator och den datorn hackades eller stängdes, skulle den senaste versionen av data gå förlorad.

För att få blockchain förklaras nu: med blockchain lagras data på alla datorer / noder som kör den. Det betyder att data inte skulle vara i fara om någon av datorerna / noderna hackades eller bröts.

Som du kan se, blockchain-teknik inte bara gynnar kryptovalutor. Det gynnar många olika branscher. Föreställ dig mängderna av juridiska, hälso-, konton- och kunddata etc. som ska användas på detta sätt.

Detta är bara en av de många fördelarna med blockchain-teknik! Låt oss nu titta på några av de andra.

Viktiga fördelar

Blockchain förklaras Förenkla affärer

De flesta företag använder olika system, så det är svårt

för att de ska kunna dela en databas med ett annat företag.

Blockchain förklaras Förtroende & Genomskinlighet

Tillit är en viktig del av att få det svåra

världen av blockchain förklaras.

Blockchain förklaras Kostnadseffektiv

Eftersom blockchain är ett pålitligt peer-to-peer-nätverk,

det tar bort behovet av en central tredje part.

Blockchain förklaras Okrossbar

När en transaktion har bekräftats lagras den på

huvudbok och skyddad med kryptografi.

Blockchain förklaras Tillgänglighet

Blockchain är ett decentraliserat peer-to-peer-nätverk

och det finns ingen central punkt för misslyckande.

Blockchain förklaras Decentraliserad

Decentralisering är en av kärnorna – och mest

viktigt – fördelar med blockchain-teknik.

Decentraliserad

Decentralisering är en av de viktigaste och viktigaste fördelarna med blockchain-tekniken. Det har varit ett mycket önskvärt koncept under många år, men det var blockchain-teknik som gjorde det möjligt.

För att få blockkedjan förklarad med enkla ord, kräver det ingen central server för att lagra blockchain-data, vilket betyder det är inte centraliserat. Detta är vad som gör blockchain så kraftfull.

Istället för att servern lagras på ett ställe lagras den på blockchain och drivs av många olika datorer / noder. Detta betyder det finns ingen tredje part att lita på och betala en avgift till.

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

Okrossbar

När en transaktion har bekräftats lagras den på huvudboken och skyddas med kryptografi. Det kan inte ändras eller raderas utan samförstånd (gruppavtalet), vilket gör blockchain obrytbar. Ganska coolt, va?

Blockchain förklarade: ett nätverk över en stad.

Tillit och öppenhet

Förtroende är en viktig del av att få den svåra världen av blockchain förklarad. Eftersom det är en delad databas kan alla se fullständiga detaljer om transaktionerna inom den. Dessa inkluderar källa, datum, tid och destination för transaktionen.

Kostnadseffektiv

Som blockchain är ett pålitligt peer-to-peer-nätverk, det tar bort behovet av en central tredje part. Detta är en av de största fördelarna för företag eftersom det helt tar bort de kostnader som krävs för att betala tredje part.

Snabbare funktioner

Låt oss använda ett verkligt exempel:

Tänk dig att du vill skicka en betalning till någon i ett annat land. Utan hjälp av blockchain-teknik skulle du normalt behöva betala dyra avgifter (till bankerna) och transaktionen kan ta 3-10 dagar att behandla.

Med hjälp av blockchain kan detta göras nästan direkt och till en mycket billigare kostnad.

Tillgänglighet

Blockchain är ett decentraliserat peer-to-peer-nätverk och där är ingen central felpunkt. Även om en dator går sönder eller lämnar nätverket kommer andra datorer att hålla nätverket igång. Det är därför detta är en enorm, stor fördel.

För att få blockkedjan förklarad ännu tydligare, föreställ dig bara en sjukhusserver: den innehåller viktig information som alltid måste nås. Om den dator som innehöll den senaste versionen av data skulle gå sönder skulle uppgifterna inte vara tillgängliga. Det skulle vara väldigt dåligt om detta hände under en nödsituation!

Blockchain förklarade: en man som köper något online.

Om sjukhuset använde en blockchain skulle det dock inte spela någon roll om en dator gick sönder. I en blockchain delas den senaste versionen av data över hela nätverket och så att den alltid är tillgänglig.

Förenkla Business to Business

De flesta företag använder olika system, så det är svårt för dem att dela en databas med ett annat företag. Det är därför det kan göra det mycket svårt för dem. Så svaret är blockchain-teknik!

Eftersom en blockchain kan fungera som en gemensam delad databas för båda företagen att arbeta från, är det mycket lättare att dela data för dem i ett blockchain-system.

Blockchain i verkliga industrier

För att hjälpa dig att förstå några av de andra fördelarna som blockchain erbjuder företag, här är några exempel på branscher som för närvarande använder blockchain-teknik. Detta kommer säkert att få blockchain förklaras!

Identitet

Cybersäkerhetshot är ett stort problem i identitetshanteringsbranschen. I den nuvarande världen kontrolleras vår identitet av stora företag. Oavsett om det är Netflix, Facebook, Instagram eller till och med företag vi arbetar för.

Människor hotas alltid om att deras identiteter blir stulna av cyber-tjuvar – även kända som hackare. Och även använda de bästa virtuella privata nätverk (VPN) som en säkerhetsåtgärd kanske inte alltid räddar dig.

Alla dessa företag använder centraliserade servrar. Till exempel är Netflix den centrala punkten på Netflix-servern – om Netflix hackas är all information de har för sina kunder i fara.

Det var först nyligen som Equifax data hackades.

INTRESSANT FAKTA

Equifax är ett av de största kreditupplysningsföretagen som har personlig information om över 800 miljoner kunder. Detta orsakade att data från över 145 miljoner användare blev stulna.

Blockchain förklarade: centraliserade system vs blockchain.

Så hur kan hacking av personuppgifter stoppas med blockchain?

Dina uppgifter lagras för närvarande i en central databas (precis som på Equifax). En centraliserad databas är mycket lättare att hacka in eftersom den använder ett huvud server. I det här fallet måste alla hackare göra för att stjäla data, är att hacka huvudservern. I en blockchain finns det ingen huvudserver – det finns ingen central punkt för en hackare att attackera! Här är en stor fördel med blockchain förklaras.

Bank och betalningar

“Blockchain kommer att göra för att banka vad internet gjorde mot media”, ett ganska djärvt uttalande, eller hur?

Så viktigt är blockchain-tekniken för finansbranschen. Genom att använda blockchain kan finansiella tjänster nu tillhandahållas de som för närvarande inte har dem. Det är över 2 miljarder människor!

Låt oss använda Bitcoin igen som ett exempel – tack vare Bitcoin blockchain kan alla i världen som har tillgång till internet nu skicka digitala betalningar. Det är framtiden! Så här är ytterligare en fördel med att veta vad som är blockchain och läggs till i listan.

Förutom att hjälpa dem som inte har finansiella tjänster, hjälper blockchain också bankerna själva. Accenture uppskattade det stora investeringsbanker kan spara över 10 miljarder dollar per år tack vare blockchain eftersom transaktionerna är mycket billigare och snabbare.

Energiförsörjning

Tidigare hade människor bara ett alternativ att ta emot energi – genom en centraliserad källa.

Men vi kan nu samla förnybar energi från våra egna enheter, eller från nya nätsystem som kallas ”microgrids”. Microgrids tillåter människor som äger solpaneler att sälja sin kvarvarande energi till andra människor och återförsäljare av förnybar energi utan tredje part. Så, låt oss få en annan fördel med blockchain förklaras.

Notera: Förnybar energi är energi som samlas naturligt. Tänk sol, vind, vatten osv. Blockchain förklarade: en person som tar pengar från en bank.

Innan blockchain-tekniken kunde människor bara sälja sin kvarvarande energi till återförsäljare (tredje part). Priserna de sålde energin till återförsäljare var väldigt låg eftersom återförsäljarna sedan skulle sälja tillbaka energin till andra människor och göra en stor vinst.

Eftersom blockchain-tekniken tar bort tredje part kan folk komma överens om ett pris som är rättvist för dem båda – vilket minskar kostnaden som tidigare togs av återförsäljarna.

Blockchain kommer att förändra det sätt som många fler industrier för närvarande fungerar

Exemplen ovan är bara en liten del av vad som är möjligt med blockchain. Blockchain tillämpas på många fler industrier än de som anges ovan.

Här är några av de andra branscher som för närvarande använder blockchain för att förbättra sättet de arbetar på:

 • Cybersäkerhet
 • Utbildning (som BitDegree!)
 • Marknadsföring & reklam-
 • Supply chain management
 • Statliga system
 • musik & videodelning
 • E-handel
 • Röstning

Blockchain förklarade: ett diagram.

Med så många fördelar med att använda blockchain är möjligheterna oändliga! Blockchain ger oss alla något att se fram emot.

Slutsats

Låt oss tänka på vad vi har lärt oss i denna blockchain-förklarade guide och belysa några av de viktigaste funktionerna i blockchain att komma ihåg:

Vad är blockchain?

 • Ett peer-to-peer-nätverk som tar bort behovet av betrodda tredje parter;
 • Transaktioner behandlas snabbare och billigare än vanliga (icke-blockchain) system;
 • Det är en offentlig databas och alla transaktioner är synliga i nätverket och förhindrar cyberattacker.
 • Databasen kan inte ändras utan att mer än hälften av nätverket godkänner det mycket säkrare;
 • Det kontrolleras inte av ett enda företag och det har ingen enda felpunkt;
 • Blockchain kan användas i många olika branscher – inte bara digitala valutor.

Hur fungerar blockchain?

 • Det fungerar som en stor databas som delas över ett nätverk av noder (datorer);
 • Noderna i nätverket fungerar tillsammans för verifiera transaktioner och belönas med blockkedjans valuta – en process som kallas gruvdrift;
 • När en transaktion har verifierats av nätverket är transaktionen placeras i ett block;
 • Nya transaktionsblock placeras – i ordning – under föregående transaktionsblock
 • Alla transaktioner lagras i en distribuerad databas (huvudbok);
 • Det är extremt svårt för en hackare att ändra transaktionerna eftersom de behöver kontroll över mer än hälften av datorerna i nätverket.

Blockchain förklarade: fördelar för stora industrier.

Hur kommer detta att gynna stora industrier??

 • den tar bort kostnaderna för tredje part;
 • Betalningar och data är bearbetas mycket snabbare;
 • Databashantering mellan företag är mycket enklare;
 • Dataskydd / säkerhet förbättras i stor skala.

Slutord för att få blockchain förklaras

Blockchain-tekniken kommer att förändras och förbättra sättet att bedriva företag på, men det är inte allt det kommer att förändras. Det kommer också att förändra miljontals människors liv genom att ge dem möjlighet att lagra och skicka pengar till varandra.

Tack vare blockchain kan världen bli en bättre plats! Och kom ihåg – om du funderar på att köpa några kryptovalutor, kolla in börser som Binance eller Coinbase!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map