Tillatt vs Tillatelsesfri blokkjeder

Ønsker du en tillatt sammenligning med tillatelsesløse blokkjeder? Hvis du gjør det, har du kommet til rett sted.

Det er klart at du finner mye online innhold som forteller deg forskjellen, men de er enten for vage eller for kompliserte for de fleste lesere.

I denne artikkelen vil vi gjøre sammenligningen ved å utforske forskjellige aspekter av både tillatte og tillatelsesløse blokkjeder.

Da blockchain-ideen ble introdusert for ti år siden, endret den hvordan vi løste problemer. Ideen om offentlig blockchain var ny. Det var imidlertid ikke bare en komplett løsning. Over alle disse har vi også konseptet distribuert hovedboksteknologi.

DLT er paraplybegrepet blockchain-teknologi. Den dekker alle forskjellige typer blockchain-teknologier. Og i disse blockchain-typene har vi tillatte og tillatelsesløse blockchain-typer som er bredt klassifisert.

Under den har vi andre typer blokkeringer som private, offentlige og hybrid. Hvis du vil vite mer om hvilke typer blockchain-teknologi, så sjekk ut vår artikkel om blockchain-typer.

 

Tillatt vs Tillatelsesfri Blockchain

Merk: Du kan også lagre artikkelen som PDF og dele den med vennene dine som tillatt vs tillatelsesfri blockchain-pdf!

Før vi fortsetter og gjør den tillatte vs tillatelsesløse sammenligningen av blokkjeder, la oss kort dekke blockchain-teknologien.

Hva er Blockchain?

Blockchain er et peer-to-peer-nettverk som ikke krever en sentralisert enhet for å jobbe. Jevnaldrende i nettverket kan handle. For å validere transaksjonene bruker hver blockchain konsensusalgoritmer. Disse algoritmene fungerer forskjellig avhengig av nettverksinfrastruktur og design. 

De kryptografiske protokollene sammen med konsensusalgoritmen sørger for at nettverket er trygt og at alle dataene er gode.


Blockchains andre funksjon er uforanderlighet. Det sikrer at ingen data kan endres når de er skrevet. Andre viktige trekk ved blockchain-teknologi inkluderer gjennomsiktighet og tillit. 

Teknisk sett er det mer komplekst enn det ser ut. For mer informasjon om blockchain, sjekk ut vår nybegynnerguide her: Blockchain For Beginners: Getting Started Guide.

Blockchain-teknologien har også flere implementeringer eller brukstilfeller, inkludert økonomi, helsetjenester, logistikk, mattrygghet, pengespill og så videre. Hvis du vil lære mer om brukstilfellene, kan du sjekke ut følgende artikler.

 • 10+ Must Know Enterprise Blockchain Use Cases
 • Blockchain Bruk: Liste over 20+ Blockchain Technology Use Cases

Før vi går og diskuterer sammenligningen mellom tillatt og tillatelsesfri blockchain, må vi forstå forskjellen mellom sentraliserte og desentraliserte systemer.

 

Forskjellen mellom sentraliserte og desentraliserte systemer

Sentraliserte systemer er kjernen i alt du ser der ute. De blir opprettet og kontrollert av en eller flere enheter og har full kontroll over nettverket.

Nåværende regjeringer bruker for eksempel sentraliserte systemer for å tilby sine tjenester. Bedrifter er ikke forskjellige siden de bruker sentraliserte nettverk for å drive virksomheten.

Den klare forståelsen mellom sentraliserte og desentraliserte systemer er viktig da de vil bidra til å forestille seg den tillatte vs tillatelsesløse sammenligningen av blokkjeder.

Også sentraliserte systemer har en veldig unik funksjon knyttet til hver enkelt av dem, dvs. hierarkisk autoritet. Så du må følge en prosess, og deretter starter bekreftelsesprosessen.

Hvis du for eksempel vil få et kredittkort, må du først bli bekreftet og godkjent før du får kredittkortet, og offisielt bli en del av nettverket deres.

Det er ikke nok å få godkjenning lenger, for du må følge reglene. Mer, kredittkortselskapene kan enkelt stoppe kortet ditt når som helst de vil. De trenger ikke din tillatelse. Kort sagt, all kraft er hos tjenesteleverandøren.

Nå, med det desentraliserte nettverket, er ting annerledes siden det ikke er noen sentral kontroll. Dette betyr at alle kan bli med i nettverket og bli en del av det. Det er ikke nødvendig å ta noen tillatelse overhodet.

Et av eksemplene på et desentralisert nettverk er bitcoin der hvem som helst kan lage en lommebok og bli en del av den. Dette betyr også at det ikke er noe krav eller en barriere for å bli en del av det.

Alle kan bli en del av det og overføre midler eller ta del i gruveprosessen.

 

Tillatt vs Tillatelsesfri blokkjeder

Med en klar forståelse av blockchain og forskjellen mellom desentraliserte og sentraliserte systemer, la oss utforske de tillatte og tillatelsesløse blokkjedene.

La oss komme i gang med definisjonen av hver enkelt av dem.

Hva er tillatelsesløse blokkjeder?

Tillatelsesfrie blokkeringer er blokkeringer som ikke krever tillatelse til å bli med og samhandle med. De er også kjent som offentlige blokkjeder. Tillatelsesfri blockchain er som regel ideell for å kjøre og administrere digitale valutaer.

I en tillatelsesfri blokkjede kan en bruker opprette en personlig adresse og deretter samhandle med nettverket ved enten å hjelpe nettverket med å validere transaksjoner eller bare sende transaksjoner til en annen bruker på nettverket..

Den aller første typen tillatelsesfri blockchain er Bitcoin. Det gjorde det mulig for brukere å overføre digitale valutaer seg imellom. Også brukere kan samhandle med nettverket ved å delta i gruveprosessen. Det er en prosess for å løse komplekse matematiske ligninger og deretter bruke den til å validere transaksjoner. Konsensusalgoritmen som brukes av bitcoin er Bevis for arbeid (PoW).

Det er også andre blokkeringer som er tillatelsesløse. Ethereum (ETH) er en annen populær offentlig tillatelsesfri type som bruker en annen konsensusmetode Proof-of-Stake (PoS). Det introduserer også andre konsepter som smarte kontrakter.

Les også, Introduksjon til tillatte blokkjeder

Kjennetegn på tillatelsesløse blokkjeder

Tillatelsesløse blokkjeder har noen interessante egenskaper. La oss liste dem nedenfor.

 • Virkelig desentralisert → Tillatelsesfri blockchain-teknologi er virkelig desentralisert. Men hva mener vi med virkelig desentralisert? Det er noen plattformer som ikke er virkelig desentraliserte. Vi vil snakke om dem om kort tid.
 • Anonymitet → Tillatelsesfri blockchain er åpen for alle. Det betyr imidlertid ikke at det ikke er anonymt. Alle som blir med i nettverket kan være anonyme, da du ikke trenger en KYC for å bli med og navigere i nettverket. 
 • Åpenhet → Offentlige noder kan se transaksjonene, noe som gjør nettverket gjennomsiktig.
 • Tillit → Du kan spore eller lese transaksjonene. Dermed kan du stole på disse tillatelsesløse blokkjedene mer enn en lukket eller tillatt blokkjede.
 • Uforanderlig → Hver eneste data på plattformen er uforanderlig, det betyr at du ikke kan endre dem når som helst.
 • Forbedret sikkerhet → Kryptografi og andre sikkerhetsparametere gjør tillatelsesfrie blokkeringer sikrere.

Bortsett fra disse, er en annen stor egenskap ved tillatelsesløse blokkjeder at alle kan bli med i nettverket hvis de vil. Tillatelsesfrie blokkeringer er også veldig bra når det gjelder å stimulere brukerne i nettverket. De kan brukes til å forbedre deltakerne, da det gir gjennomsiktighet og tillit til hele nettverket.

Fordeler med tillatelsesløse blokkjeder

Fra selve egenskapene kan vi liste opp fordelene med tillatelsesfrie blokkeringer.

 • Tillatelsesløse blokkjeder er åpne for alle
 • Det gir tillit til alle brukere eller andre enheter som samhandler med det.
 • Tillatelsesfrie blokkeringer stimulerer også brukerne til å delta i nettverksaktiviteter.

Ulemper med tillatelsesløse blokkjeder

Det er også ulemper med tillatelsesfrie blokkeringer, inkludert følgende.

 • En tillatelsesfri blokkjede er treg når det gjelder transaksjonshastigheter.
 • Disse typer blokkjeder er vanskeligere å skalere.
 • Ikke alle tillatelsesløse blokkjeder er energieffektive og kan kreve god beregningskraft for å validere transaksjonene.

Brukstilfeller av Tillatelsesfri Blockchain

Det er flere brukstilfeller av tillatelsesfri blockchain. Noen av dem inkluderer følgende

 • Digital identitet
 • Avstemming
 • Pengeinnsamling

Og mer!

Den klare forklaringen på tillatelsesfri blockchain har forhåpentligvis gitt deg litt innsikt for tillatt vs tillatelsesfri blockchain.

Hva er tillatte blokkjeder?

Tillatte blokkjeder er et helt motsatt av tillatelsesløse blokkjeder. Du kan tenke på tillatt blockchain på linjene til private blockchain ettersom de er stengt.

Det er flere grunner til å lukke interaksjonelt tillatte blokkjeder. Den største forskjellen mellom tillatelsesfri og tillatt blockchain er at ikke alle kan bli med i blockchain. Det krever spesiell tillatelse fra nettverksadministratoren eller eieren for å bli med i nettverket.

Så hvorfor trenger vi tillatte blokkjeder? Det eneste formålet er å opprette et blockchain-nettverk som er kuttet fra publikum. Ikke alle blokkjeder trenger å være offentlige, og organisasjoner har rett og slett ikke råd til å offentliggjøre prosesser eller data. Dette er hvor tillatt blockchain er for nyttig, selv når den ikke skifter fra kjernefunksjonen i blockchain, dvs. desentralisering. 

Banker, selskaper eller andre institusjoner kan bruke tillatt blockchain som trenger å sikre dataene sine og som ikke har problemer med å overholde regelverket.

Et av de viktigste eksemplene på tillatt blockchain er Ripple (XRP).

Les også, Introduksjon til tillatte blokkjeder

Kjennetegn på tillatte blokkjeder

Det er flere kjennetegn ved tillatte blokkjeder, inkludert følgende:

 • Varierende desentralisering → Hvis du trodde at desentralisering bare kan gjøres på en måte, så tar du feil. du kan oppnå desentralisering på forskjellige måter, for eksempel å holde eierens interesse, men likevel sikre noen få grunnleggende funksjoner som samsvarer med blockchain-teknologien. Vi kan tenke på det som desentraliseringsnivåer. Når det gjelder et offentlig nettverk, har vi full desentralisering ettersom den samsvarer med selve nettverkets filosofi. Nå kan ikke alle enheter gjøre full desentralisering og må tilpasse seg en lettere versjon av desentralisering der en sentral myndighet godkjenner hvem som blir med og ikke. Desentraliseringen som brukes av tillatte blokkjeder er også mer fleksibel ettersom private nettverk står fritt til å bruke konsensusalgoritmer etter eget valg.
 • Styring → Tillatte nettverk styres av organisasjonen. De utnevner medlemmer til bedriftsnettverket og sørger for at det meste av nettverket har desentralisert natur med noe sentral kontroll også. I et tillatt nettverk kan organisasjonen bestemme seg for å inkludere valideringsnoden (e) for å validere transaksjoner.
 • Tilpassbarhet → Organisasjoner kan tilpasse nettverkene basert på deres krav.
 • Effektiv → Tillatte blokkeringer er effektive når det gjelder transaksjonshastighet og skalerbarhet
 • Anonymitet og gjennomsiktighet → Private blokkjeder er kjent for gjennomsiktighet og trenger per definisjon ikke være en. Imidlertid kan de velge å være gjennomsiktige ved å sikre at det er tillit i organisasjonen. Når det gjelder personvern, er hver enkelt identitet beskyttet ved hjelp av kryptografi. Bare den sentraliserte enheten vet om individet ettersom de trenger å gjøre en KYC når de blir med i nettverket. 

Fordeler med tillatt Blockchain

Det er åpenbare fordeler med tillatt blockchain. La oss liste opp noen av dem nedenfor.

 • Tillatt blockchain har en tendens til å være rask da de kan velge sin egen konsensusmetode og ikke trenger hver node for valideringsformål..
 • Disse er langt mer skalerbare.
 • For organisasjoner kan tillatt blockchain (konsortium) tilby mer tilpassbarhet.
 • Tillatte blokkjeder kan også følge styringsstrukturen.

Ulemper med tillatt Blockchain

Tillatt blockchain har noen ulemper, inkludert følgende

 • En tillatt blockchain er ikke virkelig desentralisert.
 • De er mindre gjennomsiktige
 • Medlemmets KYC kreves for å bli med i nettverket med administratorens godkjennelse
 • Mindre anonym

Brukstilfeller av Tillatt Blockchain

Det er flere brukstilfeller av tillatt blockchain inkludert

 • Forskning
 • Matsporing
 • Bank og betaling
 • Eiendomseie
 • Intern avstemming
 • Supply chain management

Den klare forklaringen på tillatt blockchain har forhåpentligvis gitt deg litt innsikt for tillatt vs tillatelsesfri blockchain.

 

Hvordan tillatte og tillatelsesløse blokkjeder er like

Med en klar forståelse av definisjon, fordeler, ulemper og brukstilfeller for både tillatte og tillatelsesløse blokkjeder, er det nå nødvendig å lære likheter mellom dem.

Dette vil gi deg et bedre perspektiv når det gjelder tillatt vs tillatelsesfri blockchain.

La oss gå gjennom likhetene til både tillatelsesfri og tillatt blockchain nedenfor.

 • Begge blockchain-typene faller inn under definisjonen av distribuert hovedbok. Dette betyr at begge er distribuerte hovedbøker og kan brukes til å lagre og transaktere data sikkert innenfor sine begrensninger.
 • Siden begge er DLT, bruker de konsensusmekanismer for å validere transaksjoner. Valget avhenger imidlertid av blockchain og hva de prøver å oppnå.
 • Til slutt lagrer begge DLTs data i en uforanderlig tilstand. Dette betyr at du ikke kan endre eller oppdatere dataene når du har lagt dem til i hovedboken, noe som gir nettverkets pålitelighet.

 

Tillatte blokkjeder er mer praktiske

Greit, vi lærte mye om tillatt og tillatelsesfri blockchain. Men hvilken er mer praktisk? Som du kan se at begge typer har brukstilfeller, fordeler, ulemper og likheter.

Hver og en av dem henvender seg til en bestemt brukssak som den andre ganske enkelt ikke kan oppfylle.

Kort sagt, tillatte blokkjeder er helt motsatt av tillatelsesløse. De er også mer praktiske og har bedre brukstilfeller for den virkelige verden.

Tillatelsesfrie blokkeringer er bare bra for prosjekter der publikum er nesten alle – for eksempel hvis du driver et kryptovaluta-nettverk, så er det åpenbart at du bør gå for det tillatelsesløse nettverket, f.eks. bitcoin.

Nå kan det være en valuta for et privat nettverk, men det er alltid et tillegg i stedet for hovedfokus for å beholde et privat nettverk. Poenget er at valutaen som er bundet til et nettverk alltid vil få mindre oppmerksomhet.

Et selskap eller en organisasjon kontrollerer tillatte blokkjeder, så det er alltid den mer praktiske tilnærmingen. Ingen selskaper vil ønske å jobbe med en offentlig blockchain der deres data og forretningshemmeligheter ikke er sikre.

Tillatte blokkjeder er også mer effektive og gjør det mulig for selskaper å integrere prosessene sine uten å bekymre seg for ytelses- eller skalerbarhetsproblemer.

Det er også en mening om hvordan blokkjeder skal defineres. I kjernen har vi desentralisering, men ikke alle nettverk har råd til å gjøre det.

 

Sammendrag

Dette fører oss til slutten av våre tillatte vs tillatelsesløse blokkjeder. La oss oppsummere det vi lærte i artikkelen.

Tillatelsesfrie blokkeringer eller offentlige blokkeringer er virkelig åpne i naturen. Dette betyr at alle kan bli med i nettverket.

For å utføre funksjonelt må det imidlertid bruke en konsensusalgoritme som kan validere transaksjonene og hjelpe til med å skrive data til hovedboken. I en tillatelsesfri blokkjede kan alle bli med, lese, skrive eller revidere transaksjonene uten å måtte be om tillatelse fra noen.

Det er også gjennomsiktig og lar brukerne laste ned hovedboken på datamaskinen for å gjøre andre intensive oppgaver knyttet til den offentlige blockchain.

Til slutt kan tillatelsesfri blockchain bruke forskjellige konsensusalgoritmer, inkludert Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) eller andre. Dette betyr at tillatelsesfri blockchain krever mye energi for å fungere skikkelig, og det er en av ulempene.

Tillatte blokkjeder er derimot helt motsatt av tillatelsesfri blockchain da de tilbyr private nettverk.

De er ikke åpne for publikum og krever tillatelse fra eieren eller administratoren for å bli med i nettverket. Dette betyr også at brukeren også må gjøre KYC før de blir med i nettverket.

Mesteparten av tiden utvikler og vedlikeholder private organisasjoner den private / fødererte blockchain. De har full autoritet til å tilpasse dem i henhold til deres krav. Kort sagt, tillatte blokkjeder er en kostnadseffektiv løsning for bedrifter.

Så hva synes du om tillatelse mot tillatelsesfri sammenligning av blokkjeder? Kommenter nedenfor og gi oss beskjed.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map