Desentralisert vs. sentralisert: En detaljert sammenligning

I blockchain-verdenen vil du finne den desentraliserte vs sentraliserte debatten mye. Tross alt kan blockchain-teknologi gjøre sentraliserte systemer til en fortid.

I ethvert scenario, hvis du er ny innen blockchain-teknologi, kan du kanskje være forvirret med sentralisering mot desentraliseringskonsepter.

I denne artikkelen vil vi utforske det desentraliserte vs sentraliserte konseptet i forbindelse med dagens næringer og blockchain.

La oss komme i gang uten forsinkelse.

Hvis du har det travelt, så sjekk ut tabellen.

Sentralisert Desentralisert
Tredjeparts involvering Ja Nei
Kontroll Full kontroll forblir hos sentralmyndigheten Kontroll forblir hos brukeren selv
Hackbar Mer utsatt for hack og datalekkasjer Mindre utsatt for hack og datalekkasjer som ikke et eneste feilpunkt
Enkelt feilpunkt Ja Nei
Brukervennlighet Intuitiv og enkel å bruke Ikke lett å bruke
Vekslingsgebyr Høyere avgifter Mindre avgifter
Anonym Brukere er ikke anonyme Tilbyr anonymitet

Desentralisert vs sentralisert: En komplett sammenligning

La oss komme i gang med sammenligningen av desentralisert vs sentralisert.Desentralisert vs. sentralisert

Les også,

 • Blockchain for nybegynnere: Kom i gang-guide
 • Blockchain Developer Lønn On The Rise

Hva er sentralisering? Og hvordan fungerer det?

Sentralisering dreier seg om oss mer enn du kan forvente. Hvis du bruker sosiale medieplattformer som Facebook, bruker du et sentralisert system. Andre populære nettplattformer som YouTube er også sentraliserte.

Så, hva betyr det?

Det betyr at en sentral myndighet har kontroll over dataene og funksjonene til den nevnte plattformen. Så hvis du bruker Facebook-plattformen, har selskapet Facebook full kontroll over de forskjellige aspektene av funksjonene deres, inkludert muligheten til å bestemme hvem og hvem som ikke kan bli med på plattformen..

Hvis du vil ha et teknisk perspektiv, krever det sentraliserte systemet tredjepartsformidlere for å verifisere data. Dette betyr at hvis du sender en melding til vennen din ved hjelp av Facebook-plattformen, vil dataene bli bekreftet og deretter overført av nevnte plattform.


Et annet godt eksempel er å sende en e-post. I det øyeblikket du sender en e-post til en annen person, har e-posttjenesteleverandøren kunnskapen om hva du sendte og når du sendte den. Denne informasjonen lagres privat uten identifikator, men e-posttjenesten har i alle fall en kopi av denne informasjonen.

Kort sagt, de sentraliserte tjenestene lagrer informasjonen din med ditt samtykke. Hvis du husker første gang du opprettet en konto på en hvilken som helst sentralisert plattform som Facebook, Yahoo, Gmail osv., Måtte du gi dem ditt fulle navn, nasjonalitet, fødselsdato og annen informasjon for å registrere deg på plattform.

Så hvorfor forteller jeg deg alle disse?

Det faktum at alt er lagret på et sentralisert sted, det er bundet til å bli hacket eller misbrukt til andre formål. Yahoo, i 2015, la merke til en av de største hackene der hackergruppen var i stand til å se private e-postmeldinger på millioner av kontoer!

Sentralisering kan også referere til en organisasjonsstruktur der beslutningskapasiteten bare er med få mennesker. Dette betyr at vi også vil dekke den desentraliserte vs sentraliserte organisasjonen.

Nå som vi har fått tak i en sentralisert enhet, la oss ta en titt på hvordan den fungerer.

Sentralisert mot desentralisert internett

Fordeler med sentralisering

Det er utvilsomt flere fordeler eller fordeler med sentralisering. De er oppført nedenfor.

1. Kommandokjede

Med sentralisert er kommandokjeden tydelig definert. Hvis en organisasjon bruker sentralisering, kjenner de kommandokjeden. Dette betyr at hver person i organisasjonen kjenner sin rolle og hvem de trenger å rapportere også. De vet også hvilken person som er under deres kontroll og er også ansvarlige for deres underordnede handlinger.

Alle disse betyr også at delegering er lett i kjeden. Seniorledere kan enkelt delegere arbeid til sine underordnede og fullføre og fullføre arbeidet på best mulig måte. Hvis arbeidet er fullført, skaper det et nivå av tillit blant arbeiderne og kjeden, og forbedrer tilliten som kreves for å få det til å fungere.

Når det gjelder et nettverk som bruker sentralisering, er en sentral node eller en samling noder ansvarlig for transaksjonsbekreftelse.

2. Reduserte kostnader

En av de største fordelene med sentralisering er kostnadene forbundet med den. Ethvert sentralisert nettverk eller infrastruktur krever mindre støtte og kostnader. Ettersom sentraliserte organisasjoner eller nettverk er planlagt på forhånd, krysser ikke kostnadene knyttet til budsjettene før og med mindre det er absolutt nødvendig å utvide nettverket.

3. Implementering av rask beslutning

Det er ingen tvil om at sentraliseringsorganisasjoner eller nettverk muliggjør rask implementering av beslutninger. Ettersom sentraliserte nettverk har færre noder eller personer, krever det mindre kommunikasjon mellom de forskjellige autorisasjonsnivåene.

Hvis et sentralisert nettverk bestemmer seg for å implementere en endring, kan det også gjøres i løpet av få minutter. For eksempel kan et sentralisert nettverk legge større vekt på KYC-prosedyren og bestemte seg for å legge til flere krav til det. Etter hvert som nettverket er sentralisert, kan de presse de nye retningslinjene eller endre KYC-prosedyren som kan gå i live nesten umiddelbart etter riktig testing.

Ulemper ved sentralisering

Det er også forskjellige ulemper ved sentralisering. Noen av dem er som nedenfor:

1. Tillit

Selv om sentraliserte organisasjoner er sikre og pålitelige, er de ikke 100% sikre eller pålitelige. Tilliten er en avtale som er satt av tjenesteleverandøren og brukeren.

Det er imidlertid en avtale, og den kan bryte lett. Store selskaper lider av tillitsproblemer fra brukerne, fra tid til annen.

Det skjer når det er bortfall av sikkerhet i systemet, folk har en tendens til å ignorere tjenesten i noen tid før tjenesteleverandøren reparerer tilliten ved å tilby løsninger og godtgjørelse til de berørte.

Alt dette skjer på grunn av sentralisering og grunnen til at alle data er lagret i en sentralisert database.

2. Enkelt feilpunkt

Sentralisering betyr også at hele nettverket er avhengig av et enkelt feilpunkt. Organisasjoner vet om ulempen, og har derfor brukt tiltak for å begrense den. Imidlertid er det en stor ulempe for oppdragskritiske tjenester at det er en sjanse for feil.

3. Skalerbarhetsbegrensning

Ettersom en enkelt server brukes i de fleste tilfeller, fører det til skalerbarhetsbegrensninger.

Hva er den nåværende tilstanden til sentralisering??

Sentralisering er utvilsomt en effektiv måte å administrere organisasjoner eller nettverk på. Det har blitt brukt effektivt av store organisasjoner som Microsoft, Facebook, Yahoo og så videre. Faktisk er våre regjeringer også avhengige av en sentralisert tilnærming.

I tilfelle en sentralisert regjering koordinerer de politiske lederne makten. Du kan også utøve kraften i flere tilfeller.

For et stort selskap sørger sentralisering for at dataene forblir sikre. Dette er nødvendig for at deres forretningshemmeligheter ikke skal lekke ut. Imidlertid er det en modifisert måte å håndtere dataene med muligheten til å bruke desentraliserte nettverk som blockchain.

Vi kan lett si at sentralisering fortsatt er svært utbredt i det nåværende markedet. Og ikke alle bedrifter trenger ikke å vedta desentralisering bare for den skyld. Ulike forretningsmodeller trives i et sentralisert nettverk, og det vil ta en stund før stadig flere virksomheter går mot desentraliserte modeller.

Hva er desentralisering? Og hvordan fungerer det?

Nå som vi har en fullstendig forståelse av sentralisering, ville det være lett for oss å forstå og lære om desentralisering.

Ideen om desentralisering er ny. Det kom til syne med utgivelsen av bitcoin i 2009. Det introduserte også et nytt kult konsept som gjør desentralisering mulig, dvs. blockchain-teknologi. Her hvis en bruker sender bitcoin til en annen bruker, trenger den ikke å gå gjennom en sentralisert autoritet.

Dette betyr imidlertid ikke at transaksjonen ikke er bekreftet. Transaksjonene bekreftes ved bruk av konsensusalgoritmer.

Nettverket som brukes av bitcoin, kan kobles til av alle.

Det betyr at den er åpen. Det viste også andre viktige funksjoner som gjennomsiktighet, hvor alle kan bekrefte transaksjonene om nødvendig. I et slikt nettverk blir en person eller maskin som kobles til nettverket betegnet som “node”. Til slutt vil det være et nettverk med tusenvis av noder som er i stand til å sende og motta midler fra hverandre.

La oss ta et eksempel fra den virkelige verden for å forstå konseptet.

Et desentralisert energinettverk er der folk kan koble til og kjøpe energi fra andre uavhengige oppføringer. På denne måten slipper de å betale mellomleddene for å få tilgang til energi i utgangspunktet.

Det distribuerte energinettverket er avhengig av blockchain-teknologi uten behov for en sentralisert autoritet. Nodene som genererer energien kan dele den med nettverket og få betalt for den.

Fordeler med desentralisering

Det er flere fordeler med desentralisering.

1. Full kontroll

En av de viktigste fordelene med desentralisering er at brukerne har full kontroll over sine transaksjoner.

Dette betyr at de kan starte en transaksjon når de vil uten behov for å autorisere den fra en sentralisert myndighet. Enkelt sagt at bekreftelsesprosessen ikke er avhengig av tredjeparter, og et desentralisert nettverk bruker konsensusmetoder for å verifisere informasjonen.

2. Data kan ikke endres eller slettes

Blockchain-teknologiens datastruktur er kun append. Dette betyr at det ikke er noen sjanse for noen å endre eller endre dataene når de er lagret. Det er en annen blockchain-teknologi som bruker forskjellige datamodeller som Corda, men de følger også immutabilitetsegenskapen.

3. Sikre

Desentraliserte nettverk er sikre på grunn av hvordan de håndterer data og transaksjoner. De bruker kryptografi for å sikre at databoksene er sikre. Dataene i den nåværende blokken krever også data fra den tilstøtende blokken slik at den kan bruke kryptografi for å validere dataene.

4. Sensur

Desentralisering betyr også mindre sensur. I et sentralisert system er det flere sjanser for at informasjon kan sensureres. Det desentraliserte nettverket er imidlertid mindre utsatt for sensur, da det ikke er noen sentral myndighet som kontrollerer dataene. La oss ta et eksempel for å forstå scenariet.

Twitter, for eksempel, er kjent for å sensurere kontoer da det finner noen støtende innlegg, eller gjør det når regjeringen prøver å sensurere kontoer hvis det strider mot deres agenda.

Når det gjelder desentralisering, kan jevnaldrende samhandle direkte, og det er derfor ingen eller mindre sensur.

5. Åpen utvikling

Desentraliserte nettverk støtter stort sett åpen utvikling. Dette er på grunn av sin natur og hvordan den fungerer. Ved å ha et åpent utviklingsmiljø får nettverket fantastiske tjenester, verktøy og produkter bygget på toppen av det.

Linux, er for eksempel åpen kildekode og har et økosystem som gjør det mulig for alle å forbedre det. Det samme gjelder desentraliserte nettverk. Til sammenligning får ikke et sentralisert nettverk eller lukkede løsninger sjansen til å ha åpen utvikling. Dette begrenser utviklingen i stor grad.

Ulemper ved desentralisering

Det er selvfølgelig mange ulemper med desentralisering. Noen av ulempene inkluderer følgende:

 1. Konflikt: Desentralisering kan føre til konflikt hvis den ikke blir godt vedlikeholdt i en organisasjonsstruktur
 2. Koste: I en organisatorisk setting kan desentralisering koste mer enn sentralisering, da det krever oppsett av systemer som kan gjøre kommunikasjonen mer automatisk.
 3. Forbrytelse: Når det gjelder desentralisert blockchain, kan forbrytelsen være en stor ulempe. Siden alt er gjort på nettverket, er det anonymt og kan føre til misbruk.
 4. Volatilitet: Desentralisert kryptovaluta viser ustabil oppførsel der prisene svinger mye!

Hva er den nåværende tilstanden til desentralisering?

Desentralisering er kommet for å bli. Du vil se at mange av de store selskapene, organisasjonene og til og med myndighetene adopterer det ettersom det gir mer effektivitet til nettverket på lang sikt.

Dubai er en av de første bølgene fra regjeringer som for tiden vedtar blockchain i hele sin styringsstruktur. Det blir nå betegnet som blockchain-utviklingskapitalen, ettersom desentralisering eller blockchain-teknologi påvirker den.

I skrivende stund har Dubai vært i stand til å integrere blockchain i åtte bransjesektorer, inkludert eiendom, turisme, sikkerhet, transport, økonomi, helse og utdanning. Sluttresultatet er å bli verdens første blockchain-by.

IBM er også i forkant av å omfatte blockchain-teknologi og bruke den til å forbedre matforsyningskjeden.

De opprettet IBM Food Trust, som handler om å bringe effektivitet og gjennomsiktighet i matvarekjedene. De jobber sammen med Walmart og gagner alle deltakerne i nettverket med handlingsbar og sporbar informasjon.

Det er også forskjellige desentraliserte hovedboksprosjekter der ute, inkludert slike som Hyperledger, Corda og andre.

Brukstilfeller Sentralisert vs Desentralisert

I denne artikkelen vil vi gå gjennom noen av brukssakene som er relatert til sentralisert og desentralisert. Alle disse brukssakene vil hjelpe deg med å forstå bedre hvordan hvert av disse konseptene skiller seg ut og hvordan desentralisering virkelig kan bidra til å løse noen av de viktigste kjerneproblemene i sentraliserte systemer.

Betalingssystem

En av de mest åpenbare brukstilfellene av desentralisering er betalingssystem. Tross alt oppsto selve konseptet med introduksjonen av bitcoin, den første hendelsen desentraliserte valutaen.

Alle valutaene i verden som drives av banker fungerer på toppen av sentraliserte servere. Ved å gjøre det har de full kontroll over alle operasjonene og vet også om alle dine økonomiske aktiviteter.

Dette betyr at de vet om dine bruksvaner. En av de verste tingene ved å bruke en sentralisert valuta er at hvis noen får tak i banklegitimasjonen din, kan de enkelt få tilgang til alle pengene dine og bruke dem til egen fordel..

En annen ulempe med sentraliserte betalingssystemer er at det kan oppstå forstyrrelser eller feil, og at du ikke vil få tilgang til pengene dine når du trenger det..

Så hvordan løser et desentralisert system alle disse? Vel, ved å være desentralisert. Siden det ikke er noen sentral autoritet eller et feilpunkt, er midlene dine alltid tilgjengelige.

Det fjerner også sjansen for at midlene dine blir hacket eller tilgang til av en ondsinnet aktør. Så hvis du bruker kryptovaluta som en måte å motta og sende betalinger på, tar du ut rollen som den sentraliserte enheten fra prosessen – forbedrer den hele veien. Du kan kalle disse kryptovalutaene som peer-to-peer digitale valutaer.

En annen fordel med betalingssystemet er fjerning av mellomgebyr. De eneste gebyrene som er knyttet til prosessen er enten små eller ikke-eksisterende. De er også grenseløse og sikre.

Så, hva er fordelene med å bruke et globalt betalingssystem? De er som nedenfor.

 • Raske transaksjoner
 • Billige transaksjoner
 • Ingen informasjon blir delt mellom tredjepart
 • Sikre
 • Ingen eneste feilpunkt
 • Gjennomsiktig

Regjeringsstemming

Avstemming har alltid vært et kontroversielt tema blant regjeringen og folket som velger regjeringen. Motpartene er også opptatt av å bruke temaet for å finne en måte å forsvare seg på. Så, hva som faktisk skjer.

Hele stemmescenariet har å gjøre med en viktigste sak, åpenhet. Den nåværende måten å gjennomføre avstemmingen tar ikke hensyn til åpenhet. Dette resulterer i mange konspirasjonsteorier om hvordan stemmene manipuleres internt. Ettersom disse teoriene eksisterer, er det ingen måte å validere dem ettersom systemet ikke er gjennomsiktig.

Det er der en desentralisert stemmeplattform kan komme til unnsetning. Regjeringer kan bruke den til å kjøre stemmene og gi gjennomsiktig stemmegivning. På denne måten kan de hvile alle teoriene som kommer fram når det generelle valgresultatet blir erklært.

Ved å bruke et gjennomsiktig stemmesystem eller et stemmesystem som kjører på et desentralisert nettverk, kan velgerne enkelt verifisere stemmene. Dette betyr også at ingen partier kan utføre svindel når det gjelder stemmetelling. En annen fordel ved å bruke denne tilnærmingen er at resultatene kan erklæres så snart avstemningen er fullført.

Så, hva er fordelene med et desentralisert stemmesystem?

 • Det blir ikke manipulasjon eller svindel
 • Ingen konspirasjonsteorier
 • Ingen trusler

Energi

En annen nyttig brukssak som vi skal diskutere i vårt desentraliserte vs sentraliserte sammenligningskonsept.

Akkurat nå kontrollerer og distribuerer sentraliserte enheter hovedsakelig energien som bestemmer hvor de vil tilby sine tjenester og til hvilken pris.

For å løse dette kan desentralisering komme opp med en unik løsning. Den kan bruke et desentralisert kraftnett som du kan bruke til å kutte mellommannen.

Det gir også like muligheter for alle som ønsker å få energi eller generere energi og deretter selge den til andre.

Proffene er selvfølgelig der inkludert

 • Rettferdig marked
 • Ingen tredjeparts involvering
 • Det desentraliserte betalingssystemet kan fungere med desentraliserte energiplattformer.

Konklusjon: Hvilken skal du bo? Sentralisert mot desentralisert

Både sentralisert og desentralisert har sine egne fordeler. Det er ingen tvil om at regjeringer, organisasjoner og selskaper vil ha kontroll over eiendelene sine, selv når de må gi opp effektiviteten for det..

Men desentralisering er kommet for å bli! Og med tiden vil den vokse ettersom flere selskaper vil innse fordelen med det. Du kan også implementere desentralisering med et bærekraftig nært miljø og ved hjelp av hybrid- eller fødererte blockchain-løsninger.

Dette fører oss til slutten av vår desentraliserte vs sentraliserte guide. Nå skal du ha en god ide om hva hver av dem har å tilby.

Så, hva synes du om sammenligningen? Hva er dine meninger når det gjelder desentralisert vs sentralisert? Kommenter nedenfor og gi oss beskjed.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map