Desentralisert organisasjon: En komplett guide

Organisasjoner utvikler seg i raskt tempo. For at en organisasjon skal bli relevant, må de tilpasse seg markedet og gjeldende standarder. Desentralisert organisasjon gjør det mulig for enhver organisasjon å desentralisere sin styring og hjelpe en organisasjon til å utvikle seg utover dagens begrensning for en sentralisert organisasjon.

Akkurat nå kan enhver organisasjon enten gå sentralisert eller desentralisert. Begge har sine egne fordeler og ulemper. Men med tiden endres organisasjonens primære fokus nå til desentralisering.

I denne artikkelen vil vi gå gjennom en komplett guide om en desentralisert organisasjon. Vi vil gå gjennom desentraliseringsdefinisjon, fordeler, ulemper før vi går til en desentralisert organisasjon.

Deretter vil vi dekke desentraliserte organisasjoner fra blockchainens synspunkt, der vi dekker den desentraliserte autonome organisasjonen (DAO).

La oss komme i gang uten forsinkelse.

Hva er desentralisering? Desentralisert organisasjonsdefinisjon

En desentralisert organisasjon er en organisasjon som bruker et gjennomsiktig dataprogram eller en plattform og elektronisk forhåndsbestemte regler for å automatisere avgjørelser og forenkle transaksjoner uten noen sentral myndighet..

Desentralisering tilbyr en organisasjonsstruktur der beslutningstaking delegerer til mellomledere eller underordnede fra toppledelsen.

Ved å gjøre dette kan de laveste myndighetsnivåene ta avgjørelser uten å måtte bekymre seg for øverste myndighetsnivå eller en sentralisert autoritet.

Det bringer relativ autonomi til hele systemet der det ikke er behov for å gå tilbake og tilbake for beslutningstaking.

Hele organisasjonsstrukturen må handle mer ansvarlig for å gjøre desentralisering til en suksess. Bortsett fra det, forbedres også toppledelseseffektiviteten, ettersom de nå kan fokusere på å ta større beslutninger i stedet for å dvele med trivielle beslutningsprosesser som underordnede på lavere nivå tar.

Desentralisert organisasjonseksempel

For å forstå desentralisering, la oss gå gjennom et eksempel.

I en hvilken som helst sentralisert organisasjon, hvis en ansatt ønsker å ta en beslutning (som å kjøpe et bord), må forespørselen godkjennes av sentralmyndigheten. For å nå hovedavgjøreren må forespørselen kanskje gå gjennom de mange underordnede som spiller sin rolle som å akseptere eller avvise forespørselen.

Den høyeste myndigheten fullfører forespørselen, og bare den ansatte kan kjøpe bordet på vegne av selskapet.

Få mer idé om blockchain-styring ved å lese Blockchain Governance-prinsippene: Alt du trenger å vite

Disse trinnene som kreves for å ta bare en beslutning, er tidkrevende og er derfor ikke ideelle for dagens organisasjoner og selskaper.

desentralisert organisasjon

Når det gjelder desentralisering, er det mer autonomi i å ta beslutninger sammenlignet med en sentralisert organisasjon. Denne autonomien gjør det mulig for enkeltpersoner i organisasjonen å ta beslutninger uten å være helt avhengig av sentralmyndighet eller toppledelse.

En desentralisert organisasjon er imidlertid ikke fri for feil. Det er noen åpenbare ulemper forbundet med det. La oss liste opp fordeler og ulemper ved desentralisering nedenfor.

Desentralisert organisasjon Fordeler

Det er mange fordeler med desentralisering, inkludert følgende:

 • Underordnede motivasjon

Desentralisering gir mer ansvar for underordnede som til gjengjeld forbedrer deres motivasjon. Den eneste årsaken til den forbedrede moralen er fordi de ikke trenger å være avhengige av høyere myndigheter for å ta bestemte typer avgjørelser.

Underordnet oppmuntring til å tenke mens de spiller sin rolle basert på deres status, uavhengighet og deltakelsesnivå. Videre forbedrer desentralisering også gruppens moral når alle prøver å forbedre og spille sin rolle.

 • Diversifisering og vekst

Når relativ autonomi blir en del av organisasjonen, der hver produktdivisjon nå kan ta de fleste av beslutningene sine selv. Dette blusser opp deres kreative beslutningstaking da de nå er fri til å prøve ut nye ting. Friheten til å tenke og skape nye ting skaper også en sunn konkurranse mellom divisjonen av et selskap.

Bortsett fra det, opplever underordnede mer vekst ettersom de må bruke sin egen dømmekraft for å ta avgjørelser. Ved å gjøre det lærer de nye ferdigheter, inkludert lederegenskaper.

 • Effektiv kommunikasjon

Uten hierarkisk ledelsesnivå kan systemer og enkeltpersoner nå kommunisere med hverandre og skape relasjoner som ikke var mulig i et sentralisert oppsett.

 • Rask beslutningstaking

Med en desentralisert tilnærming blir beslutningstaking raskere ettersom underordnet har en bedre ide om scenariet.

 • Bedre kontroll og tilsyn

Ledere som jobber på et lavere nivå har også bedre tilsyn da de kan endre produksjonsplanene eller arbeidsoppgavene basert på situasjonen. Dette har langsiktige fordeler, da de ikke tvinger seg til å oppfylle autorisasjonskravet. Ledere på lavt nivå tilfører også systemet merverdier ved å gi peer-anbefalinger.

Sjekk den detaljerte desentraliserte mot sentraliserte nettverkssammenligningen ved å lese innlegget vårt om Desentralisert vs. sentralisert: En detaljert sammenligning

 • Ekspansjon

Enhver bedrift som ønsker å utvide, kan dra nytte av desentralisering, da den kan tillate lokale bedrifter å ta beslutninger for å etablere sin virksomhet. Det lokale talentet ville være i stand til å ta bedre geografiske avgjørelser ettersom de forstår det bedre enn noen andre.

 • Ansattes empowerment

I enhver organisasjon er det alltid et underliggende behov for makt, status, prestisje og uavhengighet. Desentralisering hjelper til med å oppnå disse ved å la enkeltpersoner ta ansvar for sine handlinger og dra full nytte av ferdighetene.

 • Lavspenningsmiljø

I et desentralisert oppsett har toppledere mer tid til å fokusere på viktig beslutningstaking da ledere og enkeltpersoner på lavt nivå tar seg av sitt eget ansvar.

Desentralisert organisasjon Ulemper

Desentralisering er ikke fri for ulemper. Det lider av følgende problemer:

 • Koordineringsvansker

Selv om kommunikasjon kan bli mer fri flyt i en desentralisert organisasjon, kan det føre til koordineringsvansker. Hver divisjon har autonomi og faller for å koordinere for å få ting til å skje for selskapet.

 • Høye vedlikeholdskostnader

En annen stor ulempe med desentralisering er kostnadene forbundet med å sette, administrere og utføre hele det desentraliserte nettverket. Ettersom ansatte er mer ansvarlige for sine handlinger, kan enhver feil også koste mye for organisasjonen. Dessuten er ikke autonomi billig. Enhver person som ønsker å ta ansvar vil også koste mer for selskapet ettersom de trenger mer erfaring og kunnskap i sektoren.

 • Eksterne faktorer

Det er også mange eksterne faktorer som reduserer effektiviteten til en desentralisert tilnærming. I de fleste tilfeller kan myndighets-, markedsusikkerhet og fagbevegelser hindre riktig desentraliseringsfunksjon.

 • Smale produktlinjer

Et annet problem som vedvarer i desentraliserte organisasjoner er smale produktlinjer. Enhver virksomhet med smale produktlinjer vil aldri kunne dra nytte av desentraliseringen.

Du kan også sjekke ut Decentralized Finance ved å sjekke vår korte guide Hva er Decentralized Finance (DeFi)? En kort guide

Generelt desentraliseringsorganisasjonseksempel

I de nåværende markedsforholdene er det noen få håndfull desentraliserte organisasjoner som kommer med en unik forretningsprosess. I de fleste tilfeller implementeres en kombinasjon av sentralisering og desentralisering for å balansere fordeler og ulemper. Men dette er ikke sant desentralisering.

Det er mange selskaper som tar en dobbel tilnærming. Noen av de populære selskapene som for tiden gjør det inkluderer følgende:

 • Verdi: Verdi er et av de største spillselskapene som bruker en flat struktur der de klarte å fjerne stillingsbetegnelser. Dette betyr også at ansatte står fritt til å velge prosjektet de tror de kan bidra med og slippe løs kreativiteten.
 • T-bane: Subway lar de lokale butikkene ta kontroll over saksbehandlingen – fra ansettelse til å bestemme hvordan de markedsfører eller designer menyen.
 • Johnson & Johnson: Johnson & Johnson er enda et selskap kjent for å bruke desentralisert struktur. De har mer enn 200+ enheter som er autonome.

Generelt sett er dette ganske annerledes på desentralisert organisering. I virkeligheten er vi mer interessert i organisasjoner som bruker blockchain for å støtte deres forretningsprosesser.

Blockchain At The Heart of Decentralized Organization

Blockchain er et desentralisert nettverk der jevnaldrende kan handle uten sentralisert autoritet. I 2008 ga Satoshi Nakamoto ut under et pseudonym bitcoin som brukte blockchain-teknologi under panseret.

Det er et distribuert nettverk der data blir registrert på en uforanderlig måte. Dataene er koblet til hverandre ved hjelp av en unik hash-verdi og kan deretter kombineres for å danne blokker. Disse blokkene når de er forbundet med hverandre former, blockchain.

Transaksjonene eller dataene bekreftes ved hjelp av konsensusalgoritmer. I tilfelle bitcoin bruker den Proof-of-Work konsensusalgoritme. For å oppnå enighet fungerer jevnaldrende også som noder for å lagre informasjon og dele dem mellom andre noder.

Vi på 101Blockchains.com har allerede dekket blockchain i detalj. For å vite mer, sjekk ut Blockchain For Beginners: Getting Started Guide

Utforske desentralisert organisasjon i Blockchain

Blockchain tilbyr en utmerket måte å administrere en desentralisert organisasjon på. De fleste av kryptovalutaene der ute bruker desentralisert organisasjon. De gjør det ved å kunne distribueres uten behov for noen sentral myndighet og kan nås hvor som helst.

 • Hvordan fungerer kryptovalutaer?

Kryptovalutaer er designet for å gi tillit blant brukerne. Enhver åpen kildekode-drevet kryptovaluta vil ha kildekoden tilgjengelig for alle gjennom plattformer som GitHub. Teammedlemmene er ansvarlige for å administrere prosjektet når de skriver kode, lager forslag og samarbeider med andre for å gjøre krypten bedre.

 • Desentralisert autonom organisasjon (DAO)

DAO er selvbærende organisasjoner som kjører på toppen av blockchain-nettverk. Ethereum introduserte smarte kontrakter, en måte å automatisere oppgaver på blockchain og lage desentraliserte apper (dApps). Med det kom DAO der organisasjoner kan lage et system som ikke krever interferens utenfor.

Utviklere må lage smarte kontrakter og dApps for DAO. Deres tilnærming er å skape et autonomt system der ingen menneskelig interaksjon er nødvendig. Du kan også tenke på det som en måte å drive en hel virksomhet uten sentral autoritet.

Vi har dekket DAO her: Definer DAO -Desentralisert autonom organisasjon og hva er DAO? Hva det betyr og hvordan det fungerer?.

Desentraliserte autonome organisasjoner er imidlertid ikke perfekte. Ethereums DAO ble hacket, noe som resulterte i enorme tap for de tilknyttede interessentene. Du kan lese mer om hacket her: Betyr den nylige DAO-hackingen av Ethereum at blockchain ikke er så sikker som vi trodde?.

Konklusjon

Den desentraliserte organisasjonen gir mange fordeler for bedrifter som vedtar organisasjonsstrukturen. Imidlertid har det noen ulemper. Derfor vil du se selskaper som velger en hybrid tilnærming som gir dem mest fordel.

Så, hva synes du om desentralisert organisasjon og dens rolle i blockchain? Kommenter nedenfor og gi oss beskjed.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map