Varför Blockchain kan vara en spelväxlare för Pharma

Patienten väntar

Läkemedelsindustrins främsta mål är att få effektivare läkemedel till patienter snabbare, det är så enkelt som det. Eller är det?

När du öppnar huven på en bil, under det finns många rörliga delar som måste fungera tillsammans. Hur bra dessa delar tillsammans fungerar för att driva bilen framåt avgör hastigheten du kör och bensin du använder.

Samma principer gäller för alla kliniska prövningar. Ett läkemedelsföretag sponsrar en studie, använder ofta en eller flera kliniska forskningsorganisationer (CRO) för att hantera studien och ett antal medicinska platser och utredare kommer att kontrakteras för att rekrytera och hantera patienterna. Till stöd för detta har du alla möjliga funktioner, läkemedelsförsörjning, säkerhetsrapportering, lagkrav och säkerhetsbehov att tillgodose. Många rörliga delar och mycket data. Ju mer komplex studien när det gäller patienter, platser, länder och partners desto mer data att kontrollera. När du börjar utöka denna modell över flera studier inom och över läkemedelsföretag (och CRO) inom olika terapeutiska områden och territorier är tillväxten i data exponentiell.

Kan du lita på dina data?

Historiskt, för att hantera detta dupliceras, kopieras och lagras studiedata flera gånger i ett antal system för ett antal företag. Detta är inte avsiktligt men ofta ett resultat av omständigheter som:

  • Brist på integration mellan olika befintliga applikationer
  • År med förvärv och fusioner som skapar många äldre system
  • Programanpassningar och internt arbete
  • Inkonsekventa och föråldrade processer

Oavsett anledningen kan detta skapa stora problem när du försöker samordna, rapportera och korrelera data som leder till omfattande omarbetningar, manuell verifiering och granskning. Detta leder i sin tur alltid till studiefördröjningar och högre kostnader.

Och medan tid att marknadsföra läkemedel är uppenbarligen viktigt för väntande patienter är det också viktigt för läkemedelsproducenter och inte bara för att det kostar mer ju längre en studie tar (vilket den gör).

Klockan tickar

De flesta kanske är medvetna om att läkemedelspatent i USA är i 20 år. Vad många kanske inte vet är att det ögonblick som ett läkemedelspatent lämnas in och registreras framgångsrikt börjar klockan tippa på de 20 åren. Om det tar tio år för ett läkemedel att gå igenom försöksfaserna innan det godkänns och att marknadsföras har patentet bara 10 år kvar. Det är den verkliga kostnadsimplikationen och en del av anledningen till att läkemedel kan verka så dyra eftersom tillverkaren ofta har en begränsad tid att få tillbaka sin enorma R&D-kostnader innan patentet löper ut.

Det uppskattas att läkemedelsföretag tappar $ 600 000 i potentiella intäkter för varje dag en försening försenas för ett nischdroger, $ 8 miljoner per dag för en blockbuster. Enligt Clinical studier.gov hemsida det pågår för närvarande över 350 000 försök runt om i världen.

Blockchain som datainaktivator

Förmågan att hantera dessa utmaningar är därför Blockchain kan vara en spelväxlare för Pharma.

Vad händer om enskilda undersökningsdata kan vara på en säker, kontrollerad plats med ett helt inbyggt granskningsspår. Vad händer om gemensam delad branschinformation kan lagras i en enda källa till sanningsförråd som alla de som behöver tillgång till och uppdaterar via en strukturerad konsensusmodell. Vad händer om patienter kan äga sina personuppgifter på ett enda ställe. Vad händer om läkemedelsföretag skulle kunna fokusera på konkurrensfördelar snarare än att alla ta itu med branschens vanliga frågor. Alla dessa skulle spara betydande tid och pengar individuellt och kollektivt för läkemedelsföretag och förbättra upplevelsen för studieteam och patienter. Detta är vad Blockchain kan aktivera!

Baserat på denna modell, även om bara några procent av dessa försök gör det på marknaden, om Blockchain sparar bara en dag per studie genom att förbättra tiden för att rekrytera patienter, betala utredare, övervaka webbplatser eller förbättra efterlevnad som skulle motivera kostnaden flera gånger . Men tillämpas på lämpligt sätt, Blockchain har potential att få betydligt större vinster. Kom ihåg att billigare, snabbare studier också öppnar vägen för mer prisvärda läkemedel i patienternas händer tidigare.

blockchain i läkemedel

Rätt tid, rätt plats

Historiskt sett har läkemedelsföretag fokuserat på sina egna behov och mål, vilket är förståeligt, men ur ett branschperspektiv har detta lämnat potentiella luckor när de försöker ta itu med vanliga frågor och förbättringsmöjligheter som skulle gynna alla. Även om detta kräver investeringar och samarbete i förväg, om det görs ordentligt, skulle det därefter frigöra företagets resurser för att fokusera på verkliga mervärdeaktiviteter.

Det är därför Pharma måste ta hänsyn till blockchain, det kan vara en spelförändrare för branschen och bör inte ses som bara en annan teknik. Det ersätter inte befintlig teknik men kan användas på ett lämpligt sätt och kan komplettera och förbättra dem och skapa ett smidigare, snabbare flöde av data och information.

Läs också: Blockchain In Pharma

Läs mer

I den här videon lyfter 101 Blockchains fram några av de områden där blockchain kan hjälpa läkemedelsindustrin att gå framåt tillsammans och påskynda den kliniska prövningen dramatiskt. Men om blockchain ska få den inverkan det kan i den här branschen kräver det också en ny kollektiv tänkesätt från alla inblandade.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map