Zakaj so decentralizirane avtonomne organizacije (DAO) bistvene za DeFi

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

DomovBlogCodefi

Zakaj so decentralizirane avtonomne organizacije (DAO) bistvene za DeFi

DAO (decentralizirane avtonomne organizacije) postajajo glavni mediji upravljanja DeFi v kripto in konzervativno nadzirajo več kot 480 milijonov dolarjev. James Beck, Mattison Asher, 3. februarja 2021, objavljeno 3. februarja 2021

Q4 2020 DEFI POROČILO blog 2 Prenos poročila

To je del serije člankov iz poročila ConsenSys Codefi Q4 2020 Ethereum DeFi. Prenesite celotno poročilo, če želite izvedeti več o žetonskih standardih za premoženje in plačila, tržnicah NFT, družbenih in skupnih žetonih, hitrih posojilih, zavitih Bitcoinih in Filecoinih, posojilnih projektih in še več.

Zdaj, ko smo razpravljali o nekaterih bistvenih novostih aplikacij DeFi, se morda sprašujete: Kdo odloča o prihodnosti teh aplikacij? Skoraj vse glavne aplikacije DeFi, od Uniswap do Aave do MakerDAO, zdaj urejajo DAO, kar pomeni Decentralizirana avtonomna organizacija. 

DAO so upravni organi, ki nadzorujejo dodeljevanje sredstev, povezanih s projekti, s katerimi so povezani, in so tudi zadolženi za zagotavljanje dolgoročnega uspeha projekta, ki ga podpirajo. Tudi ta naloga ni majhen podvig, saj DAO konzervativno nadzirajo več kot 480 milijonov dolarjev

Skupno premoženje DAO v upravljanju. Vir: DeepDAO

Decentralizirane avtonomne organizacije vpišejo toliko pravic in odgovornosti, ki jih družba ali neprofitna organizacija običajno uspe samoizvajati pametne pogodbe. Člani DAO uporabljajo žetone za glasovanje o pravilih večjega decentraliziranega protokola ali sistema. Medtem ko je bil najbolj znani “DAO” leta 2016 izpostavljen velikemu kramu ravno takrat, ko je Ethereum začel vzletati (zapisano v novi knjigi Matta Leisinga, Izven etra), koncept DAO še vedno močno privlači projekte, ki želijo razširiti odločitve o upravljanju na skupnost imetnikov žetonov. MakerDAO je en tak primer, ko imetniki upravljalnega žetona MKR glasujejo o spremembah protokola DAI stablecoin. 

Zaenkrat večina DAO deluje v naslednjem okviru. Kdor ima določeno količino žetonov, lahko predlaga spremembe osnovnega protokola. Ti predlogi so lahko tehnične narave, na primer Predlog spojine št. 31, ki so skušali prilagoditi faktorje rezerve za različne trge sestavljenih ali bolj ideoloških, kot je Dharmov Odstrani Predlog št. 2 za Uniswap DAO, ki je Uniswap pozval, naj svoje uporabnike nagradi z UNI, ker so bili izpuščeni iz začetne distribucije žetonov.

Ko je predlog uspešno predlagan, mora skupnost imetnikov upravljavskih žetonov za posamezen projekt glasovati, če so za ali proti. Različni DAO imajo različne zahteve glede sklepčnosti, da lahko predlog sprejme, a dokler je sklepčnost izpolnjena, običajno veljajo pravila večine. Vsak DAO ima nekaj bistvenih razlik, tako kot se vsaka demokracija po vsem svetu razlikuje glede tega, kako izvaja demokratična načela. V različnih DAO obstajajo različne ravni kontrol in ravnotežij.

Ker je sestava pametnih pogodb za ustvarjanje DAO odprtokodnih, je vse lažje uporabljati obstoječe strukture DAO, kot npr Aragon, MolochDAO, ali DXdao za upravljanje projektov. Aragon je najbolj priljubljen okvir DAO, ki ga med drugim uporabljajo BarnBridge, PieDAO in Aavegotchi. DAOstack (ali dxDAO), ki ga je razvil Gnoza, upravlja Omen.eth (platforma za napovedovanje trga), Swapr.eth (avtomatizirana tržnica), Mesa.eth (decentralizirana borza) in Rails.eth (sistem mikroplačil). DXdao med 448 člani upravlja skupaj 30,9 milijona dolarjev. 

Najboljši DAO po sredstvih v upravljanju. Vir: DeepDAO


Medtem ko mnogi zgoraj opisani DAO eksperimentirajo z novimi upravljavskimi strukturami, so se nekateri DAO odločili ponoviti bolj tradicionalne modele upravljanja. Na primer, LAO (avtonomna organizacija z omejeno odgovornostjo) je naložbeni DAO, ki zelo spominja na podjetje tveganega kapitala. Če se želite pridružiti tej DAO, morate biti akreditirani vlagatelj, in ko člani sprejmejo razprave o različnih projektih za dodelitev sredstev LAO. Ko se o projektu resno razmišlja, člani LAO nato glasujejo o tem, ali naj projekt prejema sredstva od skupine.  

Ali so DAO decentralizirani?

Seveda smo še zelo zgodaj v fazi eksperimentiranja DAO in smo videli, da so nekateri DAO naleteli na nekatere težave. Na primer, Yearn “DAO” je pred kratkim sprejel a YIP-57 z naslovom “Financiranje prihodnje prihodnosti.” To glasovanje bo privedlo do tiskanja več YFI, da bi prispevali skupnosti k prihodnjemu razvoju.

Težava? Septembra 2020 je Imetniki upravljavskih žetonov YFI so glasovali za sežiganje ključa kovnice, kar pomeni, da je že bilo glasovanje, da se znebimo možnosti tiskanja več YFI. Skupina Yearn za temeljni razvoj se je odločila, da ne bo upoštevala začetnega glasovanja, ampak izvaja glasovanje, da natisne več YFI.

Natančna pooblastila Core Development Team of Yearn niso bila opisana niti vloga imetnikov upravljavskih žetonov YFI v procesu upravljanja. To pomanjkanje strukture je povzročilo zmedo v skupnosti YFI in povzročilo, da so nekateri dvomili o decentralizaciji Yearnovega “DAO”.

Ne glede na to bodo DAO še naprej naraščajoča sila v DeFi in zunaj njega. Smo v zgodnjih fazah eksperimentiranja, kako bodo videti te nove strukture upravljanja in kako bodo delovale.

DAOsDeFiEthereumGovernanceMetaMaskNewsletterNaročite se na naše novice o najnovejših novicah Ethereum, rešitvah za podjetja, virih za razvijalce in še več.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map