Vodnik po plinu

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

Pojasnjeno na HomeBlogBlockchain

Vodnik po plinu

Vodnik po plinu, njegovem namenu, odtenkih in uporabnosti na bloku Ethereum.by ConsenSys 23. maj 2018 Objavljeno 23. maja 2018

vodnik za plin

Med 1. januarjem 2018 in 3. januarjem 2018 so bili povprečni stroški izvedbe transakcije v verigi Ethereum povečala za 187%. Vzrok je bil povezan z zvišano ceno “plina”, merske enote, ki se uporablja za predstavljanje stroškov tekočih operacij na Ethereumu. Povečan promet v omrežju v začetku januarja je povzročil pritisk na ceno plina, saj so se ljudje potegovali za prednostne transakcije. Plin – kot bomo raziskali – je temeljni in uporaben element blokovne verige Ethereum. Vendar je nedvomno zmedeno in frustrirajoče za upravljanje, zlasti za tiste, ki začnejo opravljati transakcije na verigi blokov.

Če primerjamo (na zelo visoki ravni) plin v omrežju Ethereum s provizijo za transakcijo, ki jo družba za kreditne kartice zaračuna za uporabo kartice, lahko opazimo zmedo in morebitna vprašanja, ki jih povzroča koncept in nestanovitnost plina in cene plina. Stranke danes nikoli ne vplivajo neposredno na transakcijsko provizijo za uporabo kreditne kartice. Stroški so razmeroma običajni, določi jih družba s kreditno kartico, se skrivajo v stroških blaga ali storitve in jih ni mogoče napačno obdelati do te mere, da bi izgubili denar in izničili transakcijo.

Prednost tehnologije veriženja blokov je pomanjkanje osrednje enote, ki bi oblikovala pristojbine, določala kazni in lahko blokirala katero koli transakcijo, ki jo želi, s čimer bi ljudi učinkovito odrezala iz potrošniškega gospodarstva. Vprašanje vseh udeležencev v gospodarstvu porazdeljene knjige – ne glede na ozadje, strokovnost, pogostost uporabe ali razlog za uporabo – da razumejo tehnično delovanje plina, da bi zagotovili, da so njihove transakcije dokončane (in to dokončno), ni razširljiva uporabniška izkušnja . Razvijalci dApp bodo dolgoročno našli načine za poenostavitev interakcije uporabnikov s plinom, da bi okrepili uporabniško izkušnjo in zmanjšali tveganje za neveljavne transakcije. V tem času pa je ključnega pomena, da razumemo osnovo plina, njegovo koristnost in razloge, zakaj obstaja.

Virtualni stroj in plin Ethereum

Za razpravo o plinu je treba uvesti navidezni stroj Ethereum (EVM). Na visoki ravni je EVM okolje, v katerem se na blockchainu izvajajo pametne pogodbe. Vsako vozlišče v omrežju Ethereum poganja blok verigo Ethereum in skupaj skupaj tvorijo EVM – ali Turingov celoten svetovni računalnik. Znotraj EVM se pametne pogodbe izvajajo z vrsto operacij. Povedano drugače, transakcija na verigi blokov Ethereum lahko sproži pametno pogodbo, ki je sestavljena iz vrste zaporednih operacij – vse to se zgodi znotraj EVM.

Na blokovni verigi Ethereum vsaka operacija (od katerih je veliko mogoče kombinirati za ustvarjanje ene same pametne pogodbe ali transakcije) zahteva določeno količino računalniške energije ali dela. Ker morajo rudarji za dokončanje teh operacij porabiti energijo, je bila ustvarjena merska enota za spremljanje in nadomestilo rudarjem za delo, ki ga porabijo za izvajanje transakcij in pametnih pogodb. Ta merska enota se imenuje plin. Plin je merska enota, edinstvena za verigo blokov Ethereum, ki meri računsko delo, potrebno za izvajanje transakcij ali pametnih pogodb znotraj EVM. Več energije je potrebno za izvajanje operacije (tj. Bolj zapletena koda), več plina je potrebnih.

Plin sam po sebi ne obstaja. Z drugimi besedami, ne more biti v lasti; človek ne more imeti “plinskega žetona.” Vrednost vsake enote plina je izražena v ETH. Na primer, operacija lahko stane 3 plina, kar bi lahko ustrezalo 0,00004 ETH. Torej, če se plin meri v ETH, zakaj se ne bi preprosto znebili plina in stroški vsake operacije izrazili neposredno v ETH? Volatilnost cen etra ni skrivnost (v istem časovnem obdobju od 1. do 3. januarja se je cena zvišala za 25%). Računska energija, potrebna za izvedbo določene transakcije, pa ostaja nespremenjena. Stroški plina za izvajanje operacije »dodajanja« na primer na Ethereumu so bili 1. januarja enaki kot 3. januarja, ne glede na vrednost etra.

Koncept plina torej obstaja za ločevanje računskih stroškov vodenja operacije od tržne vrednosti etra. Stroški plina (tj. Potrebna energija) operacije ostanejo stalni ne glede na nihanje cen. Teh stroškov plina ni enostavno spremeniti; koliko etra predstavlja posamezna enota plina, pa je enostavno spremeniti. Če torej cena etra hitro naraste, lahko omrežje zmanjša, koliko etra predstavlja vsak plin, da ohrani stalne stroške tistega, ki plačuje za plin.

Sestavni deli plina


Na splošno lahko plin razdelimo na tri koncepte: stroški plina, cena plina in omejitev plina:

Stroški plina predstavlja enote plina, potrebne za izvajanje posamezne operacije. Stroški plina za vsako operacijo na verigi Ethereum so bili vnaprej določeni v rumenem papirju. Na primer, stroški plina za izvajanje operacije »dodajanja« znašajo 3 plina in bodo ostali 3 plini, ne glede na vrednost etra v USD. To pojasnilo omogoča nadaljnji vpogled v to, zakaj uporabljamo plin, namesto da bi eter neposredno povezali s stroški vodenja operacije. Medtem ko omrežja ni mogoče enostavno spremeniti količine plina, potrebnega za izvajanje ene same operacije, pa se cena plina v etru zlahka odzove na nestanovitnost etra ali omrežni promet.

Cena plina je vrednost enote plina v etru. Cena plina se meri v “Gwei.” En Gwei znaša 1 milijardo Wei, Wei pa je najmanjša enota etra. Strani, kot so ethgasstation.info objavijo povprečno ceno plina v omrežju, vendar bodo uporabniki morda pripravljeni določiti višjo ceno plina za svojo transakcijo, ki ji bodo rudarji dali prednost. Rudarji hranijo plin (ali natančneje eter, ki ga plača, ki predstavlja plin), ki ga uporabnik pripiše transakciji. Zato bodo dali prednost transakciji, ki ima s tem višjo ceno plina, pred drugimi transakcijami z nižjo ceno plina.

Omejitev plina je največja količina plina, ki ste jo pripravljeni porabiti za določeno transakcijo. Omejitev plina je lahko in je običajno večja od dejanske količine plina, ki jo zahteva transakcija. Če uporabnik določi prenizko omejitev plina (tj. Operacije znotraj transakcije skupaj zahtevajo več plina, kot jih uporabnik priloži transakciji), bo rudar dokončal transakcijo, dokler se plin ne porabi. Takrat bi rudar obdržal provizije (saj so porabili čas in energijo za izvedbo čim večjega števila operacij), transakcija bi propadla, veriga blokov pa bi vodila evidenco o transakciji kot »neuspeli«. Omejitve plina obstajajo za zaščito uporabnikov in rudarjev pred izgubo sredstev (za uporabnike) in energije (za rudarje) pred pokvarjenimi kodami ali zlonamernimi napadi.

Zakaj obstaja plin?

Sestavni deli plina, njegova uporabnost in potencialne pasti za neizkušenega uporabnika postavljajo vprašanje – zakaj sploh obstaja plin? Če gledamo na splošno, plin v verigi Ethereum obstaja zaradi treh razlogov: finančnega, teoretičnega in računskega.

The finančni Namen plina je spodbuditi rudarje, da porabijo svoj čas in energijo za izvajanje transakcij in pametnih pogodb. Zapletenejše operacije zahtevajo več računanja in s tem več plina. Če želi uporabnik prednostno določiti svojo transakcijo, lahko narekuje višjo ceno plina, kar verjetno prepriča rudarje, da to transakcijo obdelajo prej. Plin kot nadomestilo za energijo bo postal bolj pomemben po izvedbi dokazila o deležu. Ker rudarji ne bodo več prejemali etra kot nagrade za rudarstvo bloka, bo finančna nagrada za porabo energije na verigi blokov prišla iz obdelave transakcij.

The teoretični namen je uskladitev spodbud udeležencev v mreži. Večina teorije blockchain razpravlja o tem, kako omiliti škodljive ali zlonamerne akterje v nezaupljivem okolju. Gas to vprašanje delno obravnava z usklajevanjem ekonomskih spodbud med uporabniki. Rudarje spodbudimo k delovanju v omrežju, uporabnike pa spodbudimo k slabemu delovanju ali pisanju zlonamerne kode, saj ogrožajo svoj lastni eter (v obliki plina).

The računski razlog za plinom sega v stari, temeljni vidik računalniške teorije – problem Halting. Problem zaustavitve je vprašanje določanja, ali se bo poljuben program prenehal izvajati ali pa bo trajal večno, samo ob pogledu na opis in vhodne vrednosti. Leta 1936 je Alan Turing ugotovil, da noben stroj ne more rešiti problema zaustavitve. V EVM to pomeni, da rudar nikoli ne more začeti obdelati transakcije in 100% ve, da transakcija ne bo trajala večno. Pri plinu – natančneje omejitvi plina – je transakciji vedno priložena končna količina plina. Tudi če bi rudar začel obdelati transakcijo, za katero je bilo kodirano, da se nadaljuje za nedoločen čas – bodisi zaradi napake bodisi zaradi napada na omrežje – bi se plin sčasoma iztekel, transakcija bi se končala in rudar bi še vedno dobil odškodnino.

Pogled navzdol po cesti

Za uporabnike, ki začnejo komunicirati z verigo blokov Ethereum, je plin lahko zastrašujoč in zastrašujoč koncept, s katerim se je treba spoprijeti. Nastavite prenizko ceno plina in vaša transakcija ne bo obdelana – previsoka in morda boste preplačali. Navedite prenizke stroške plina in vaša transakcija pred zaključkom ne bo uspela (vendar jo boste še vedno plačali). Če breme znanja, izvedbe in uspeha uporabniku naložimo 100% časa, verjetno ni prilagodljiv model. Ko bo na trg vstopilo več aplikacij dApps, se bodo morali osredotočiti na izkušnje kupcev in upati, da bodo ravnanje s plinom prepoznali kot nizko obesno sadje. Konec dneva pa se lahko udeleženec v omrežju vedno vrne v surovo verigo blokov in upravlja svoje omejitve plina, plina in plina za svoje transakcije osebno in brez kakršne koli platforme, storitve ali podjetja vmes. To je v nekem smislu lepota verige blokov.

***
Želite svoje izobraževanje o blockchainu dvigniti na naslednjo stopnjo?

Raziščite našo tečaji za blockchain →

Na naše novice se naročite na najnovejše novice o Ethereumu, rešitve za podjetja, vire za razvijalce in še več.Poročilo DeFi za Ethereum Q3 2020Prijavi

Poročilo DeFi za Ethereum Q3 2020

Poročilo DeFi o Ethereum Q2 2020Prijavi

Poročilo DeFi o Ethereum Q2 2020

Popoln vodnik za poslovna omrežja BlockchainVodnik

Popoln vodnik za poslovna omrežja Blockchain

Kako zgraditi uspešen izdelek BlockchainSpletni seminar

Kako zgraditi uspešen izdelek Blockchain

Uvod v tokenizacijoSpletni seminar

Uvod v tokenizacijo

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map