Pristojbine pa! Skaliranje DeFi z Rollups 2 plasti

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

DomovBlogCodefi

Pristojbine pa! Skaliranje DeFi z Rollups 2 plasti

Sestavni deli bodo imeli bistveno vlogo v načrtu Eth2. Naučite se, kako danes pomagajo aplikacijam DeFi na ravni Ethereum. James Beck, Lesa Moné, 17. februarja 2021, objavljeno 17. februarja 2021

Q4 2020 DEFI POROČILO blog 6 Prenos poročila

To je del serije člankov iz poročila ConsenSys Codefi Q4 2020 Ethereum DeFi. Prenesite celotno poročilo, če želite izvedeti več o žetonskih standardih za premoženje in plačila, tržnicah NFT, družbenih in skupnih žetonih, hitrih posojilih, zavitih Bitcoinih in Filecoinih, posojilnih projektih in še več.

Čeprav Ethereum 2.0 nenehno napreduje, postajajo stroški interakcije s protokoli DeFi na Ethereumu pretirano dragi. Dirka zdaj za razvijalce in uporabnike, ki začnejo uporabljati protokole Layer 2 (L2), ki se povezujejo z Ethereumom, da bi zamenjali, posodili, izposodili in zagotovili likvidnost. Dobra novica je, da se bo načrt Eth2 zanašal na zbirne zneske, vrsto metode L2 za skaliranje. Pomeni tudi, da danes najbolj priljubljeni protokoli DeFi začenjajo preizkušati svoje aplikacije na L2-jih, pri čemer je nekaj že funkcionalnih za zamenjavo žetonov ERC-20 in 250 milijonov dolarjev zaprtih v likvidnosti.

Rollups: Testiranje z aplikacijami DeFi

Če ste upoštevali naš nasvet na začetku poročila in preizkusili nekaj teh protokolov DeFi, ste bili morda osupli nad stroški plina za izvedbo posla, kovanje NFT ali interakcijo s protokolom. Medtem ko skupnost predvideva bolj razširljiv in cenejši Eth2, Layer 2 protokoli paketnih transakcij pred potrjevanjem matične mreže Ethereum. 

Ena takih tehnologij Layer 2 je zvitki, ki veliko bremena računanja in shranjevanja prevzamejo iz verige blokov in verigo uporabljajo ravno toliko, da izkoristijo svoja varnostna jamstva. Loopringov ZkRollup rešitev zdaj vsebuje več kot 250 milijonov dolarjev (v prvem mesecu in pol leta 2021 pridobili več kot 150 milijonov dolarjev).

Posnetek zaslona 2021 02 17 ob 16.02 45Vir: DeFi Pulse

Prav tako začenjajo pritegniti protokole protokola DeFi. Izvedena platforma, Synthetix pred kratkim napovedal da bi SNX vložki šli naprej Optimizem, ki uporablja optimistična zbiranja. Njihov demo je dokazal znižanje stroškov plina za 143-krat (!) in čas potrditve transakcije za 0,3 sekunde.

Uniswap je pokazal izboljšave uporabniške izkušnje, ki so možne z optimizmom. Stroški plina za zamenjave so se zmanjšali za 10-100-krat, transakcije pa so bile potrjene v bliskovito hitrih 139 milisekundah. Pravzaprav lahko preizkusite tukaj.

Posnetek zaslona 2021 02 17 ob 16.33Poskusi gamificirani demo Uniswap o optimizmu


Optimizem v zadnjem času začela njihov Optimistic Virtual Machine (OVM) – zaledje za Optimistic Rollup, ki omogoča popolno podporo Ethereum Virtual Machine (EVM) in podpira tudi vsa obstoječa orodja in knjižnice za Ethereum, vključno s Solidity, Vyper, Tartuf, Odprite Zeppelin, MetaMask, in Web3.js med drugim.

Kot je rekel Hayden Adams,

“Predstavljajte si, da vam ni treba spreminjati pametnih pogodb za trdnost, da bi dApp deloval na Ethereum L2 z zaščito pred Ethereumom, obsežnim skaliranjem, brez težav z razpoložljivostjo podatkov in sinhrono interoperabilnostjo z drugimi DAPP-ji na L2.”

Rollupi so bistveni za Eth2

Sestavni deli bodo imeli bistveno vlogo v načrtu Eth2. Trenutno virtualni stroj Ethereum (EVM) uporablja cene plina, da omeji količino podatkov ali stanja, ki so shranjene v odprtem distribucijskem omrežju. EVM je močan, vendar je namerno omejen. Rollupi to rešijo z upravljanjem stanja zunaj jedrnega protokola EVM. To je lahko dejansko boljši položaj za Eth2, ker po mnenju Vitalik Buterin, “Razpoložljivost podatkov je bolj varna kot ostrenje računanja EVM.”

Ko se raziskovalna skupnost Eth2 premika proti časovni načrt, osredotočen na skupni prikaz, verige drobcev na Eth2 bodo morale poskrbeti le za urejanje podatkov. In morda najpomembnejše za današnje izkušnje uporabnikov Ethereuma, skupni zneski pomenijo, da bo prehod na Proof-of-Stake minimalno moteč za obstoječe knjižnice, orodja in dApps danes. Oglejte si Ben Edgington’s nedavna objava o tem, kako se zbirne informacije prilegajo načrtu Eth2.

Kaj pa drugi protokoli blockchain 1?

Z visokimi pristojbinami za plin na Ethereumu lahko različne vrste verig blokov vse bolj skušajo privabiti aplikacije DeFi, ki temeljijo na Ethereumu. FTX, priljubljena kripto borza v Hong Kongu, se je odločila, da bo svojo decentralizirano borzo imenovala Serum Solana. Novembra 2020 serum ustvarjeno 111 milijonov dolarjev, kar je bistveno manj kot Obseg 17 milijard dolarjev na DEX-e na osnovi Ethereuma v istem mesecu, vendar tudi ne zanemarljivo.

Projekt Mooniswap, ki ga podpira 1inch.exchange, se je prav tako odločil, da bo uporabil protokol Near Protocol za svojega avtomatiziranega prodajalca (AMM) DEX. Sergej Kunz, soustanovitelj podjetja 1inch, trdil, “Z nadgradnjo NEAR bomo lahko eksperimentirali z ostrenjem in bili pripravljeni na prihod Ethereum 2.0.” 

Kaj pa Binance Smart Chain (BSC)? Kljub temu da je skupna vrednost v zadnjih tednih hitro naraščala, je model BSC težko šteti za “decentralizirano financiranje”. BSC ima v svojem konsenznem modelu Proof of Stake Authority le majhno število potrjevalcev in zgodi se, da je Binance v njihovi lasti in upravljanju z njimi.

Omrežni učinki in tehnične naložbe v Ethereum so glavni razlogi, zakaj več aplikacij DeFi ni hitro prepisalo svojih pametnih pogodb v nov jezik za nov protokol. Zato se na Ethereumu tokenizira toliko kripto sredstev, kot sta Bitcoin in Filecoin, trend, ki ga pričakujemo, se bo pospešil leta 2021. Čeprav je skupna velikost trga DeFi hitro rastoča, je v primerjavi z drugimi komercialnimi in finančnimi trgi razmeroma majhna. Mnoge od teh dovršenih novih vrst finančnih produktov in storitev iščejo začetno likvidnost pri skupinah trgovcev, ki že poznajo kripto denarnice s sedežem v Ethereumu, kot je MetaMask, kar je močan rezultat neprekinjeno delovanje omrežja, robustna revizijska orodja in storitve ter vnaprejšnji viri podatkov in prerokbe.  

Interoperabilnost med verigami blokov ostaja aktivni raziskovalni prostor. Menimo, da bo gravitacija Ethereumove dejavnosti spodbudila več aktivnosti k protokolom Layer 2, ki so že interoperabilni z Ethereumom. Poleg tega, odkar se tehnologije Layer 2, kot so zvitki, vključujejo v Eth2 načrt, Aplikacije DeFi bi morda bolje čakale, da bodo videle, kako bodo raziskovalne skupine ugotovile medsebojno izvajanje podatkov in soglasje, preden se bodo podale predaleč od splošno sprejetih standardov Ethereum. 

DeFi ScoreEth2Layer 2NewsletterNaročite se na naše glasilo za najnovejše novice Ethereum, rešitve za podjetja, vire za razvijalce in še več.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map