Predstavljamo oceno DeFi – odprtokodno metodologijo za ocenjevanje kode in finančnega tveganja pri posojanju DeFi

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

Podatki HomeBlogCodefi

Predstavljamo oceno DeFi – odprtokodno metodologijo za ocenjevanje kode in finančnega tveganja pri posojanju DeFi

avtor Nicole Adarme 20. september 2019 Objavljeno 20. septembra 2019

0 fhlnj4QSRyGLRVn0

Posojanje DeFi je več kot APR.

Za DeFi je bilo veliko leto s trimestno rastjo in več kot pol milijarde dolarjev, zaklenjenih med različnimi posojilnimi platformami. Nenehno nas navdihuje ogromno eksperimentiranja in razprševanja v sektorju, hkrati pa nadaljujemo počasen pohod k resnično decentraliziranim finančnim storitvam. Žal se ozaveščenost javnosti v DeFi-ju pogosto osredotoča na potencial za velike donose, hkrati pa se izogiba novim vrstam tveganj, ki spremljajo platforme za posojanje pametnih pogodb. Nekatere najpogostejše platforme za posojanje in izposojanje vključujejo Compound, DyDx, Fulcrum in Nuo.

Izkušeni uporabniki teh protokolov lahko prepoznajo skupne pomisleke:

 • Kako naj zaupam, da pametne pogodbe protokola ne vsebujejo napak ali ranljivosti, ki ogrožajo moja sredstva?

 • Je izdelek res decentraliziran? Ali lahko kateri koli posameznik ali skupina vpliva na mojo naložbo z manipulacijo prerokb, upravnih nadzorov ali nujnih ukrepov?

 • Ali obstaja scenarij, v katerem ne bom mogel po svoje umakniti svojih sredstev?

 • Kako bo nestanovitnost cen vplivala na moj položaj? Katere vrste zavarovanja podpirajo celoten sistem?

Ali skupnost DeFi ocenjuje možnosti posojanja z mislijo na tveganje ali preprosto lovimo najboljšo stopnjo donosa??

Celovit pristop k tveganju v DeFi

ConsenSys Codefi je navdušen, da bo objavil metodologijo ocene DeFi za spodbujanje preglednosti in razumevanja tehničnih in finančnih tveganj, ki vplivajo na posojilne trge DeFi. Začetna metodologija je odprta GitHub, z vzorčno izvedbo, ki ji sledi. Naš cilj je, da se skupnosti razvijalcev DeFi in Ethereum razširijo, preizkusijo in uporabljajo metodologijo, ko zori DeFi.

Spodaj je vizualni primer, kako bi lahko oceno DeFi uporabili v potrošniški aplikaciji, ki ocenjuje določen trg posojil.

0_7vgb68IHHqpmlwWX.png

Model daje enostavno razumljiv rezultat 0–10, ki ga je mogoče predstaviti uporabnikom ali integrirati v druge sisteme. Ta primer vključuje tudi povzetek lastnosti, ki prispevajo k oceni: močne tehnične lastnosti, slaba likvidnost in visoko regulativno tveganje.

Model tveganja & Vnosi podatkov

Obstajata dve široki kategoriji, ki zajemata lastnosti tveganja kripto trga: pametna pogodba in finančno tveganje.

0_YFMpb2VDiKX7Eiea.png

Tveganje pametne pogodbe

Platforme za posojanje si na vseh svojih trgih običajno delijo enake pametne pogodbe, zato bo tveganje pametnih pogodb najpomembnejši dejavnik pri primerjavi platform. Odgovor na pomembna vprašanja o pametnih pogodbah platforme ali protokola lahko pomaga določiti tveganje, povezano z njihovimi pametnimi pogodbami. Na primer, kateri del kode so revidirala ugledna podjetja? Ali je bilo opravljeno formalno preverjanje? Ali je koda odprtokodna? Ali je ponujena nagrada za hrošče?

Finančno tveganje

Finančno tveganje se osredotoča na vprašanja likvidnosti in zavarovanja na posameznih trgih in se bo spreminjalo s tržnimi razmerami. Na primer, če ima trg nizko likvidnost v primerjavi s svojimi vrstniki, bo rezultat trpel.

Posojilojemalci so preveč zavarovani, da bi zagotovili odplačilo, vendar pa nestanovitnost kripto sredstev pomeni, da so lahko visoki dejavniki zavarovanja nezadostni. Sestava zavarovanja s premoženjem za današnje platforme DeFi je zelo različna, nekatere sestavljajo veliko bolj likvidna in stabilna sredstva kot druge. Podatki o verigi zavarovanja s premoženjem na trgu in portfelj zavarovanj vplivajo tudi na oceno DeFi.

Drugi premisleki

Zavarovalno in regulativno tveganje sta dve področji, na katerih se začenjamo razlikovati. Nekatere platforme prispevajo k zavarovalnim skladom za zaščito pred dogodki črnega laboda, vendar se bazeni na splošno štejejo za neustrezne. Nekatere platforme priznavajo regulativne pomisleke, druge pa zavzemajo močnejša protiregulativna stališča. Ko bodo platforme za posojanje dozorele, pričakujemo, da bodo te domene imele večjo težo v oceni DeFi.

Glede na novonastalo stanje DeFi in omejene pretekle rezultate, je pomembno razumeti, da to ni validiran statistični model, ki je bil podvržen regresijskemu testiranju. Za začetek pogovora za oceno in sporočanje tveganj na teh nastajajočih trgih temelji okvir, ki temelji na mnenju. Uteži so bile zasnovane tako, da maksimirajo vrednost 10-točkovnega točkovalnega spektra in so bile prvotno nastavljene na Compound, dYdX, Nuo in Fulcrum.

Kaj je naslednje?

Aktivno iščemo nove podatkovne točke in metode za izboljšanje uporabnosti rezultata:

 • S pomočjo likvidacijskih politik obravnavajte dodatne dejavnike tveganja, vključno s tveganji centralizacije (upravljanja), tveganji oracle in tržnim likvidnostnim tveganjem

 • Podkomponente točk razdelite na posamezne rezultate

 • Decentralizirane metode za preverjanje tržnih metapodatkov

 • Model prilagodite izdelkom DeFi izven posojil

 • DAO-ify upravljanje tega algoritma točkovanja

Spodbujamo skupnost, da posreduje povratne informacije o metodologiji in stopi v stik!

 • Prispevajte naprej GitHub

 • Obiščite spletno mesto DeFi Score

 • Pridružite se razpravi Telegram

DeFiDeFi ScoreProgram ProductNewsletterNaročite se na naše glasilo za najnovejše novice Ethereum, rešitve za podjetja, vire za razvijalce in še več.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me