O tehnologiji Blockchain – Baza znanja –

O tehnologiji Blockchain

Problem centralizirane infrastrukture

Danas na internetu moramo neprestano vjerovati jedni drugima osjetljive podatke, transakcije i zapise. Većina naših interakcija na Internetu izvodi se na centraliziranim web poslužiteljima, a ogromne količine korisničkih podataka često postoje u jednoj bazi podataka. Trenutne baze podataka dizajnirane su tako da ih kontroliraju “pouzdani” administratori koji mogu čitati, mijenjati, blokirati, pa čak i brisati podatke. Centralizirana arhitektura Interneta danas nije samo neučinkovita, već i osjetljiva na cenzuru i ciljane napade hakera i unutarnjih loših aktera.  

Revolucija povjerenja: prvi blockchain

2009. Satoshi Nakamoto, anonimni pojedinac ili grupa pojedinaca, razvio je i objavio prvi blockchain. Zanimljivo je da nikada zapravo nisu koristili riječ “blockchain”. Samo blok i lanac.

Satoshi je zagonetka bila internetska trgovina – kako sigurno osigurati digitalne transakcije bez trećih procesora plaćanja. Danas, kada netko provuče kreditnu karticu, njegovi osobni podaci za identificiranje često prolaze kroz čak pet različitih entiteta – udruženja kartica, procesori plaćanja, klirinške kuće – koji zahtijevaju naknade za transakcije i koji od korisnika zahtijevaju povjerenje u integritet svojih sustava. “Trebamo sustav”, objasnio je Satoshi, “da se sudionici dogovore o jedinstvenoj povijesti redoslijeda primanja [transakcija].”

Satoshijev sustav bio je prilično jednostavan, ali elegantan u svojoj jednostavnosti. Mreža korisnika mogla bi povezati blokove transakcija koristeći prilično uobičajene kriptografske funkcije i strukture – hešove, Merkle stabla, siguran hash algoritam, vremensko označavanje – i lagani mrežni dizajn. Mreža je bila decentralizirana i otvorenog koda – tj. Bila je javno dostupna.

Što je blockchain

Akademija ConsenSys

Što je blockchain?

Gledaj video

“Blok” u blockchainu odnosi se na blok transakcija koji je emitiran na mrežu. “Lanac” se odnosi na niz ovih blokova. Kada mreža potvrdi novi blok transakcija, on je pričvršćen na kraj postojećeg lanca. Ovaj lanac blokova sve je veći popis ili knjiga transakcija koje je mreža potvrdila. Ovu jedinstvenu, dogovorenu povijest transakcija nazivamo blockchain.

Stvarna struktura podataka blockchaina nije toliko nova, ali protokol konsenzusa glasi: korisnici mogu surađivati ​​kako bi lanac izgradili globalno i sve sami. Iz tog razloga mnogi blockchain uspoređuju s “proračunskom tablicom kojoj svatko može pristupiti” (Osnove blokchaina). A suradnja je automatska, iza kulisa i pokreće se na CPU-ima na računalima širom svijeta.

Tko, što, a gdje sustav je relativno jednostavan. Tko su ljudi, što pušta strojeve da rade, a gdje je – zajednički lanac potvrđenih transakcija – samo softver. A zašto? Za izgradnju mreža možemo vjerovati.

Izvan bitcoina: Ethereum Blockchain

Bitcoin blockchain koji je Satoshi Nakamoto razvio i pustio u svijet 2009. godine imao je vrlo specifičnu primjenu: elektronički novac. Elektronički novac koji je poduprt blockchain tehnologijom naziva se “kriptovaluta”, jer koristi kriptografiju za osiguravanje financijskih transakcija. Trenutno postoji gotovo 2000 različitih kriptovaluta. Blockchain je temeljna tehnologija koja je u osnovi Bitcoina, ali njegov potencijal širi se daleko dalje od kriptovalute.

Po čemu se Ethereum razlikuje od Bitcoina

Blockchain Objašnjeno s Joeom Lubinom

Po čemu se Ethereum razlikuje od Bitcoina

Gledaj video

U 2015. godini Ethereum je pokrenut kao mnogo svestranija verzija temeljne tehnologije blockchain sustava Bitcoin plaćanja. Vrijednost blockchaina je sigurnost mreže: sudionici mogu uspostaviti pouzdan i nepromjenjiv zapis transakcija bez potrebe za posrednicima. Snaga Ethereum blockchaina je u njegovoj programibilnosti: ugovori su ugrađeni u kod tako da se transakcije automatski izvršavaju. Ti digitalni ugovori ili “pametni ugovori” mogu imati neograničene formate, uvjete, pa čak i pozivati ​​na druge ugovore, čineći Ethereum korisnim ne samo za namiru plaćanja, već i za širok spektar industrija, od bankarstva i financija do energije.

Peer-to-peer mreže i Blockchain tehnologija

Peer-to-peer mreže postoje desetljećima. Jedna od najpoznatijih ranih peer-to-peer mreža bila je Napster, aplikacija za razmjenu datoteka koju je stvorio Sean Parker, koji će kasnije postati jedan od najranijih rukovoditelja Facebooka. Peer-to-peer mreža zasnovana na blockchainu predstavlja značajan napredak u odnosu na ove ranije sustave dopuštajući velikim grupama pojedinaca ili organizacija transakcije bez oslanjanja na bilo koje pojedinačno tijelo za bilježenje i provjeru valjanosti tih transakcija..

Tehnologija raspodijeljene knjige (DLT)

Blockchains su potkategorija tehnologije distribuirane knjige. Ključna razlika između blockchaina i evidencija transakcija iz prošlosti je ta da blockchains primjenjuju raspodijeljene knjige. Tamo gdje postoji standardna knjiga na jednom računalu ili poslužitelju, raspodijeljena knjiga postoji i istovremeno se ažurira na svakom računalu u mreži (svaki pojedinac i organizacija koja koristi knjigu). Blockchain je, dakle, vrsta decentralizirano knjiga koja djeluje na peer-to-peer mreži. Postoje raspodijeljene glavne knjige koje ne rade na blockchainima, ali one nisu toliko uobičajene i obično se postavljaju radi rješavanja užih problema povezanih s bazom podataka.

Vrijednost decentralizacije

Decentralizirana arhitektura blockchaina – globalne mreže računala koja istodobno pokreće softver i potvrđuje lanac transakcija – ono je što osigurava da evidencija transakcija nikada ne bude ugrožena. Decentralizacija je kritična kao arhitektonsko načelo. To čini blockchain mrežu manje vjerojatnima za neuspjeh, teže napada i teže za loše glumce da igraju sustav. U Ovladavanje Ethereumom, Andreas Antonopoulus i Gavin Wood pozivaju svoje čitatelje da pomno pogledaju dati blockchain i procijene niz svojstava, uključujući decentralizaciju:

“Međutim, danas postoji ogromna raznolikost blockchaina s različitim svojstvima. Potrebni su nam kvalifikatori koji će nam pomoći da razumijemo karakteristike dotičnog blockchaina, kao što su otvoreni, javni, globalni, decentralizirani, neutralni, otporni na cenzuru. Nisu svi blockchains jednaki. Kad vam netko kaže da je nešto blockchain, niste dobili odgovor; već trebate početi postavljati puno pitanja kako biste razjasnili što znače kada koriste riječ “blockchain”.

Naš je cilj u ConsenSysu pomoći korisnicima, programerima i organizacijama da počnu postavljati prava pitanja o blockchain tehnologiji, tako da svi možemo graditi i imati koristi od mreža kojima možemo vjerovati.

“Ethereum je jedan od temeljnih protokola decentraliziranog Weba.”

–Joseph Lubin, osnivač Ethereuma i suosnivač ConsenSys-a

Saznajte više o blockchain tehnologiji

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me