Nekdanjega generalnega direktorja Evropske centralne banke sprašujemo, kaj sledi za CBDC

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

HomeBlogEnterprise Blockchain

Nekdanjega generalnega direktorja Evropske centralne banke sprašujemo, kaj sledi za CBDC

ConsenSys 11. januarja 2021 Objavljeno 11. januarja 2021

Slika v spletnem dnevniku JMG

Leta 2020 je ConsenSys napovedal štiri ločene projekte CBDC: hongkonško monetarno upravo, Société Générale – Forge, tajsko banko in avstralsko rezervno banko. Kot smo pojasnili v nedavni objavi v spletnem dnevniku, se lahko gospodarske in politične razloge za izdajo digitalnih valut centralne banke močno razlikujejo glede na jurisdikcijo. Da bi prišli do bistva hitro spreminjajoče se pokrajine digitalnih valut centralne banke, smo se odločili vprašati Jeana Michela Godeffroya, strokovnjaka za denarno politiko s šestnajstletnimi izkušnjami kot generalni direktor pri Evropski centralni banki.

Jean Michel Godeffroy se je pridružil Banque de France in svojo poklicno pot začel v deviznem oddelku, najprej kot trgovec, nato pa pri upravljanju deviznih rezerv. Junija 1989 je bil napoten v Zvezno rezervno banko New Yorka. Njegovo bivanje so zaznamovale pomembne reforme Fedwireja in CHIPS, dveh glavnih ameriških plačilnih sistemov. Nato se je vrnil v Pariz, v generalni sekretariat bančne komisije, kjer je bil imenovan za vodjo oddelka, zadolženega za nadzor francoskih investicijskih bank.

Junija 1991 so guvernerji Evropske unije ustanovili delovno skupino za plačilne sisteme. Tommaso Padoa-Schioppa, predsednik skupine, je Jean-Michela Godeffroya prosil, naj postane poročevalec v Banki za mednarodne poravnave, v kateri je bil takrat sekretariat Odbora guvernerjev EU. Januarja 1994 je sekretariat Odbora guvernerjev postal Evropski monetarni inštitut. Imenovan je bil za namestnika vodje oddelka za politike. Oddelek je bil zadolžen za priprave na ustanovitev Evropske centralne banke. Kot tak je Jean Michel Godeffroy postal predsednik “delovne skupine TARGET”, zadolžen za povezovanje plačilnih sistemov različnih nacionalnih centralnih bank, da bi ustvaril TARGET, osnovni plačilni sistem za evro.

Junija 1998 je postal najmlajši generalni direktor Evropske centralne banke (ECB), ki je bila pravkar ustanovljena. Glavna naloga je bila zagotoviti pravočasno odprtje sistema TARGET, ki je imel ključno vlogo pri nemotenem uvajanju evra. V tej dvojni vlogi generalnega direktorja v ECB in predsednika odbora Eurosistema je imel aktivno vlogo pri uvedbi enotnega območja plačil v evrih (SEPA). Prispeval je tudi k vzpostavitvi bonitetnih standardov za sisteme poravnave vrednostnih papirjev.

Od leta 1998 do 2009 je bil tudi član Odbora za plačilne in poravnalne sisteme skupine desetih. Kot tak je na primer prispeval k nadzoru nad CLS, mednarodnim sistemom za poravnavo deviznih poslov. Zasebni sektor je imel težave pri vzpostavitvi enotnega sistema poravnave za Evropo in Eurosistem je ponudil pomoč. V tem okviru je sodeloval tudi pri usklajevanju standardov in postopkov v zvezi s transakcijami z vrednostnimi papirji v Evropi. 

Glede na to pomembno izkušnjo Jean Michelu Godeffroyu zastavimo pet vprašanj, da bi razumel, kaj misli, da se skriva za digitalne valute centralne banke. 

1.. Kakšna je vaša vizija prihodnosti denarja kot nekdanjega generalnega direktorja ECB? Bodo digitalne valute postale nova norma?

Za splošnim izrazom “digitalna valuta” se skrivajo zelo različni koncepti.

Prva se nanaša na kriptovalute prve generacije, med katerimi so najbolj znane Bitcoin. To so sredstva, izdana in v obtoku po zaslugi blockchains ali DLT. Nimajo nobene lastne vrednosti, ker niso podprti niti z dragocenim blagom (na primer zlatom) niti v bilanci stanja izdajatelja. Centralne banke jih raje imenujejo kripto sredstva kot kriptovalute, ker jih zaradi pomanjkanja sidra izredno nestanovitne, zelo privlačne kot špekulativni instrumenti, vendar zelo neprijetno kot plačilno sredstvo.

Drugi koncept je sestavljen iz stabilnih kovancev, ki so tehnično podobni kriptovalutam prve generacije (uporabljajo DLT), le da imajo vgrajen mehanizem, ki zagotavlja, da je njihova vrednost enaka fiat denarju, navadno jamstvu, imenovanem “rezerva”. Najbolj znani stabilcoin, ki je podprt s premoženjem, je Facebook-ova Libra, čeprav še ni izdan.

Tretji koncept predstavljajo digitalne valute centralne banke ali CBDC. Gre za obveznosti centralne banke, ki krožijo v elektronski obliki in so na voljo vsem gospodarskim subjektom. So hibrid med bankovci, torej denarjem centralne banke v papirni obliki, ki je na voljo vsem gospodarskim subjektom, in bančnimi rezervami, ki krožijo v elektronski obliki, vendar le med finančnimi institucijami. CBDC lahko ali ne sme uporabljati tehnologij porazdeljene knjige (DLT).

Mislim, da kriptovalute prve generacije nimajo prihodnosti kot denarja, ker niso dovolj stabilne, da bi bile splošno sprejemljive kot referenčna cena, plačilno sredstvo in rezerva vrednosti. Razumem, da bo digitalizacija gospodarstva bankovce postopoma odpravila (lahko pa traja dvajset, trideset let ali celo več). Zato mislim, da bo CBDC postopoma nadomeščala bankovce, tako kot so bankovci v preteklem stoletju zamenjali blagovni denar.

Stablecoins imajo lahko tudi prihodnost, dokler njihovi izdajatelji lahko prepričajo širšo javnost, da je njihova povezava s finančnim denarjem verodostojna. To verjetno pomeni, da bo treba stabilnokovance pravilno regulirati. Do devetdesetih let so denar v elektronski obliki izdajale le banke. Zdaj lahko nebanke izdajajo tudi denar – natančneje elektronski denar ali e-denar. Stabilni kovanci s premoženjem so zelo podobni e-denarju, le da uporabljajo DLT. Ali bo DLT povečal privlačnost nebančnega denarja? Mogoče, še posebej, če ga izda nebanka, povezana s podjetjem, kot je Facebook, z ogromnim socialnim omrežjem.

Na koncu vprašanje ni v tem, ali bodo digitalne valute postale nova norma, temveč v tem, kdaj bodo centralne banke svoj plačilni instrument na drobno premaknile v elektroniko in ali bo DLT olajšal opravljanje plačilnih storitev s strani nebank..

Nenazadnje, medtem ko CBDC in stabilnokovanci lahko uporabljajo iste “tirnice” (infrastruktura, standardi …), bodo verjetno uporabili pretvorbene mehanizme za prehod iz ene oblike denarja v drugo (kot so danes bankomati med bankovci in bančnim denarjem), da odražajo razlike v kakovosti med javnim denarjem (bankovci, CBDC), v celoti urejenim in zavarovanim denarjem (bančni denar) in nebančnim denarjem, ki je lažje reguliran in nezavarovan.

2. Ali menite, da se bodo morali politični in regulativni okviri spremeniti, da bodo omogočili pojav digitalnih valut? Kako?

Mislim, da večjih zakonov ali predpisov ne bo treba spreminjati. V nekaterih državah, vendar ne v vseh, bo treba spremeniti zakone o centralnih bankah, da bo centralna banka lahko izdala CBDC. Morda bi bilo treba spremeniti zakon, da bo CBDC postalo zakonito plačilno sredstvo. Ampak mislim, da to ni bistveno. Kar zadeva stabilkojke, bi bilo treba raziskati, ali zakonodaja o e-denarju ne bi bila primerna.

3. Kakšen bo vpliv digitalnih valut na vlogo in dejavnosti centralnih bank, regulatorjev in oblikovalcev politik?

Mislim, da se njihova vloga ne bo bistveno spremenila. Pomembno je, da regulatorji jasno razumejo tveganja, ki jih prinašajo nove oblike denarja. Nimam razloga, da bi mislil, da temu ne bo tako.

4. Kakšna so tveganja za centralne banke, da izdajo CBDC? Kakšna so tveganja, če ne bomo izdali CBDC?

Tveganja pri izdaji CBDC so povezana predvsem s pomanjkanjem informacij o latentnem povpraševanju po CBDC. Če je to povpraševanje zelo majhno, na primer zato, ker je zavarovanje vlog zameglilo razliko med zasebnim denarjem in denarjem centralne banke, potem centralne banke tvegajo ugled pri vlaganju energije in denarja v projekt brez prihodnosti. Če bi bilo ravno nasprotno povpraševanje po CBDC zelo veliko, bi to sprožilo razkroj bank, kar bi lahko na koncu povzročilo težave s finančno stabilnostjo in morda vplivalo na gospodarsko rast. To pojasnjuje, zakaj so centralne banke zelo preudarne!

Tveganje, da CBDC ne bo izdan, je tveganje, da bo plačilni sistem v celoti prepuščen zasebnemu sektorju in se bo za reševanje vprašanj konkurence in učinkovitosti zanašal le na regulacijo in nadzor. V mnogih državah je to tveganje še posebej veliko, ker je plačilna industrija vedno bolj koncentrirana v rokah zelo močnih operaterjev s sedežem v ZDA ali na Kitajskem. Zato je izdaja CBDC lahko motivirana tudi z vidiki nacionalne suverenosti.

5. Kateri bodo po vašem mnenju ključni mejniki, ki bodo omogočili nastanek CBDC v naslednjih 3-5 letih? Katere so ključne zainteresirane strani in kaj se od njih pričakuje?

Glavne centralne banke bodo verjetno “počasi pohitele”. Gospodarska vprašanja CBDC so zdaj razmeroma dobro razumljena. Kratkoročno (eno do tri leta) vidim tri verjetne dogodke: 

  1. Testiranje DLT, najprej za bančne rezerve, področje, kjer centralna banka že izdaja denar v elektronski obliki
  2. Pogovor z glavnimi zainteresiranimi stranmi, zlasti bankami in zakonodajalci, da bi dosegli soglasje glede izdaje CBDC 
  3. Usklajevanje znotraj skupnosti centralnih bank zaradi morebitne izdaje CBDC po državah po istih standardih, tako da CBDC izboljša tudi učinkovitost čezmejnih plačil.

Kot rezultat pričakujem, da bo napredek v smeri CBDC v zrelih gospodarstvih razmeroma počasen. Vendar se mi zdi, da ima CBDC zelo močan potencial za spodbujanje finančne vključenosti v državah v razvoju, kjer bi lahko CBDC nadomestil mobilni denar, zelo dinamično obliko elektronskega denarja, ki jo trenutno večinoma izdajajo telekomunikacijska podjetja..

CBDCCentral BankEnterprise EthereumQuorumStablecoinNewsletterNaročite se na naše novice o najnovejših novostih v Ethereumu, podjetniških rešitvah, virih za razvijalce in še več.Popoln vodnik za poslovna omrežja BlockchainVodnik

Popoln vodnik za poslovna omrežja Blockchain

Uvod v tokenizacijoSpletni seminar

Uvod v tokenizacijo

Prihodnost financ Digitalna sredstva in DeFiSpletni seminar

Prihodnost financ: digitalna sredstva in DeFi

Kaj je Enterprise EthereumSpletni seminar

Kaj je Enterprise Ethereum?

Centralne banke in prihodnost denarjaBel papir

Centralne banke in prihodnost denarja

Komgo Blockchain za financiranje blagovne menjavePrimer Stud

Komgo: Blockchain za financiranje blagovne menjave

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map