Kako razložiti tokenizacijo šestletnikom (no … nekako)

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

DomovBlogCodefi

Kako razložiti tokenizacijo šestletnikom (no … nekako)

avtor Alex Kostura 21. april 2020 Objavljeno 21. aprila 2020

žeton junak

Kaj pravzaprav je “žeton”, ki temelji na blockchainu? Težko je zaviti človeka v koncepte, kot so tokenizacija finančnega premoženja, frakcionalizacija žetonov in kako se pametne pogodbe obnašajo v določenih scenarijih, tudi za izkušene izvajalce industrije DeFi. Verjetno vas pri konceptu blockchain ni zasliševal kriptoobseden šestletnik, toda kot je nekoč dejal Albert Einstein, “če tega ne morete razložiti šestletniku, verjetno ne ne razumeš sam «. S tem v mislih smo pri ConsenSys Codefi z analogijo nekaj, kar vsi šestletniki vedo: frnikole, razblinili postopek tokenizacije..

Začnimo torej z žetonom:

žeton 1.png

Žeton digitalno predstavlja lastništvo nečesa na varen način s pomočjo kriptografskih metod. “Nekaj” je lahko dejansko karkoli: kripto sredstvo, ja, pa tudi delež podjetja, delež sklada, sindicirano posojilo, podjetniška obveznica, izvedeni finančni instrument, nepremičninsko sredstvo, umetniško delo ali luksuzno blago.

Lastnosti in zahteve določenega žetona se razlikujejo glede na primer uporabe. Izbira pravega žetona med številnimi možnostmi je odvisna od danega primera uporabe.

1. korak: Izbira kategorije žetona

Kljub raznolikosti žetonov je večino mogoče posplošiti v tri glavne kategorije, kot so opredeljene v okviru žetonov taksonomije.

Prva kategorija je zamenljivi žetoni:

žeton 2.png

Vsi zamenljivi žetoni so enaki in jih ni mogoče ločiti med seboj. Vsak posamezen žeton je v bistvu zamenljiv, na primer ameriški dolar, delnice podjetja ali unče zlata. To je verjetno najpreprostejša in najpogostejša kategorija žetonov, osnovni primeri uporabe zamenljivih žetonov pa so povsem enostavni – najpogostejši so kriptovalute (na primer Bitcoin ali Ether).

Druga kategorija je nezamenljivi žetoni:

žeton 3.png

Nezamenljivi žetoni so kot zbirka različnih, unikatnih frnikol: predstavljajo nekaj unikatnega ali končnega in zato niso medsebojno zamenljivi. Nezamenljivi žetoni (NFT) se uporabljajo za ustvarjanje preverljive digitalne pomanjkljivosti in predstavljajo lastništvo sredstev nad stvarmi, kot so nepremičnine, luksuzni izdelki, umetniška dela ali zbirateljski predmeti v video igrah (zgodnji primer je CryptoKitties). V bistvu se NFT uporabljajo za predmete, za katere je potreben edinstven digitalni prstni odtis. NFT-ji omogočajo povsem novo vrsto močnih priložnosti za uporabo tehnologije veriženja blokov.

Tretja kategorija je hibridni žetoni:

žeton 4.png

Hibridni žetoni so mešanica obeh in so zato nekoliko bolj zapleteni. Vsak žeton spada v razred (včasih imenovan tudi kategorija / particija / tranša). Znotraj določenega razreda so vsi žetoni enaki: zamenljivi so. Toda žetone iz različnih razredov je mogoče ločiti med seboj: niso zamenljivi. Z analogijo marmorja so hibridni žetoni podobni skupinam različnih barvnih frnikol, enakim vsem in samo tistim frnikolam iste barvne skupine. Razredi hibridnih žetonov lahko na primer predstavljajo delež sklada, zabojnik na ladji itd.

Za vsak žeton – zamenljiv, nezamenljiv ali hibrid – obstaja nabor vnaprej določenih aksiomov ali “pravil”, ki v nekaterih scenarijih narekujejo njegovo vedenje. Za pogostejšo uporabo žetonov, kot so žetoni finančnega premoženja, je bil zgrajen nabor splošnih standardov Ethereum žetonov (kot so ERC20, ERC721, ERC1400), da se zagotovi bolj neovirana interoperabilnost in integracija z obstoječimi platformami in decentraliziranimi aplikacijami..

Na primer, če podjetje izda delnice prek žetona, ki je naveden v enem od teh preverjenih standardov (kot so ERC20, ERC721, ERC1400), bodo »po zasnovi« mogoče trgovati na kateri koli Ethereum skladni borzi (OpenFinance, Templum , TZero itd.). Poleg tega, če sredstvo potrdi standard, lahko vlagatelji nato med vsemi denarnicami, ki ustrezajo Ethereumu (Argent, Fortis, Metamask itd.), Izberejo katero koli rešitev za skrbništvo nad sredstvi..

2. korak: Določite poslovni potek dela + primerno vedenje

Vsak žeton je na koncu zbirka pametnih pogodb, ki narekujejo njegove lastnosti in funkcionalnost. Ustrezne funkcije tega žetona so določene v standardni pametni pogodbi, ki jo lahko nato uporabljajo drugi izdelki, kot so različne denarnice in menjalnice. Pametne pogodbe žetonov so kodificirana pravila in vedenja, ki žetonu sledijo v celotnem življenjskem ciklu.

 Pametna pogodba z žetoni je dobro izhodišče za označevanje finančnega sredstva. Žeton sam po sebi pa ni dovolj, da postane finančno sredstvo, saj ga je treba še vedno uporabiti in prilagoditi primeru uporabe. Da bi izkoristili prednosti programabilnih verig blokov, kot je Ethereum, moramo določiti pravila in vedenja, ki urejajo sredstvo, za posamezne primere uporabe. Potem vidimo, da se čarovnija zgodi.

 Če žeton vidimo kot marmor, tokenizacija sredstev presega zgolj ustvarjanje frnikole (ali žetonov). Vključuje tudi cevovod, ki vodi vse premike marmorja. Ta cevovod imenujemo poslovni potek dela za tokenizirano sredstvo.

Na koncu je tokenizacija finančnega premoženja kombinacija:

  • žeton (zamenljivo, nezamenljivo ali hibridno): digitalna predstavitev, opredeljena s sklopom samoumevnih pravil, interoperabilnih z ekosistemom, in

  • poslovni potek dela: nabor pravil »za posamezne primere uporabe«, ki se bodo nanašale na žeton in v nekaterih scenarijih narekovale njegovo vedenje.

žeton 5.png

Poslovni potek gradijo bodisi:

  • dodajanje dodatnih vedenj / lastnosti neposredno v pametno pogodbo žetona (kadar so te dovolj splošne) ali z

  • ustvarjanje namenske pametne pogodbe o delovnem toku poleg pametne pogodbe z žetoni, ki jo lahko vidimo kot cevovod, po katerem se bodo žetoni razvijali

Pogosta vedenja, ki jih je mogoče uporabiti v pametni pogodbi o delovnem toku

žeton 6.png

Na koncu kombinacija žetona pametna pogodba + pametna pogodba o poslovnem poteku omogoča predstavitev kakršnega koli finančnega premoženja.

žeton 7.png

3. korak: Konfiguriranje upravljanja in vlog

Ko so vsa pravila definirana (žeton + poslovni potek dela), je pomembno, da pametno pogodbo konfigurirate tako, da določite, kdo sme izvajati različna dejanja, določena v pravilih.

žeton 8.png

Nad žetoni je mogoče določiti različne ravni nadzora.

žeton 9.png

Razlikujejo se lahko tudi različne vloge, odvisno od vzpostavljenega upravljanja.

žeton 10.png

4. korak: Izbira omrežja Blockchain: javno ali zasebno dovoljeno 

Zadnji korak je izbira omrežja blockchain, v katerem bodo razvite pametne pogodbe (tj. Žetoni). Čeprav danes deluje veliko različnih verig blokov, je glavna izbira med javnimi verigami (na primer javnim Ethereum blockchain), zasebnimi ali zasebnimi pooblaščenimi verigami (dovoljenimi, da se mreži lahko pridružijo le izbrani udeleženci). Odvisno od funkcionalnosti, ki jo potrebujete za svoje žetone, odločitev, katero omrežje blockchain uporabiti, vpliva na stvari, kot so:

  • Razširljivost: kako hitro potekajo transakcije in kako nizka je latenca omrežja. Glede na zahteve glede razširljivosti (ali potrebne hitrosti transakcij) je na primer prednostno zasebno omrežje (ki ponuja hitrejše izvajanje transakcij, vendar na račun zasebnosti in interoperabilnosti)

  • Zasebnost: transakcije v javnem omrežju so psevdonimne, vendar ne popolnoma anonimne. Ko nekdo pozna naslov (javni ključ) imetnika žetona, lahko dostopa do celotne zgodovine transakcij te osebe. Zato je zasebno omrežje lahko bolj primerno glede na zahteve glede preglednosti (na primer v nekaterih regulativnih okoliščinah).

  • Interoperabilnost: sredstva bodo zlahka dostopna na zunanjih platformah / borzah, če bodo razporejena v javnem omrežju Ethereum, medtem ko bo za integracijo potrebna bolj zapleten razvoj, kot so mostovi z več verigami, če so ustvarjeni v zasebnih omrežjih.

žeton 11.png

Se želite igrati s frnikolami? 

Upamo, da vam je razumevanje različnih vrst žetonov in zmožnosti tokenizacije postalo le nekoliko jasnejše. Če vas zanima več o tokeniziranih sredstvih kot možni rešitvi za vaše podjetje, bi radi pomagali. ConsenSysov trgovinski in finančni operativni sistem Codefi Assets ponuja gradnike za ustvarjanje, izdajanje in upravljanje življenjskega cikla digitalnih sredstev, povezanih trgov in digitalnih finančnih instrumentov v javnih ali pooblaščenih blockchain omrežjih. Pomagamo vam lahko pri poenostavitvi in ​​prilagoditvi zasnove, izdaje in distribucije digitalnih sredstev in vrednostnih papirjev. Codefi Assets vam lahko pomaga pri izdaji novih žetonov ter kodiranju in avtomatizaciji ustreznih pravic in obveznosti izdajateljev in vlagateljev glede na vrsto omrežja blockchain, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

žeton 12.png

Ste pripravljeni zgraditi naslednji razvoj digitalnih financ? Začnite danes.

Obrnite se na skupino Codefi Assets →

Asset ManagementIndustry InsightTokenizationNewsletterNaročite se na naše novice o najnovejših novicah Ethereum, rešitvah za podjetja, virih za razvijalce in še več.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map