Kakšna so tveganja, da centralne banke ne izvajajo maloprodajne digitalne valute centralne banke?

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedDogodki in konferencePressGlasila

Naročite se na naše novice.

Email naslov

Spoštujemo vašo zasebnost

HomeBlogEnterprise Blockchain

Kakšna so tveganja, da centralne banke ne izvajajo maloprodajne digitalne valute centralne banke?

Zakaj je tveganje neukrepanja večje od tveganja inovacij za največje svetovne finančne institucije. avtor Monica Singer 21. maj 2020 Objavljeno 21. maja 2020

tveganje, da ne bo cbdc junaka

Številni nedavni članki, ki so jih napisale centralne banke in drugi, kot je Banka za mednarodne poravnave (BIS), jasno navajajo, da se bojijo vpliva na poslovne banke, če bodo uvedle digitalno valuto centralne banke na drobno (CBDC). Vendar je CBDC razmeroma varna alternativa v primerjavi s krhkim svetovnim finančnim sistemom, ki ga imamo danes.

Tveganje danes

Danes je glavna ranljivost, da bi lahko vlagatelji izgubili svoje vloge zaradi tveganj, ki jih komercialne banke prevzamejo za svoja sredstva. Vse države ne nudijo zavarovanja vlog in zato svojih državljanov ne ščitijo. Državljanom ne preostane drugega, kot da za svoje finančne potrebe uporabljajo poslovno banko. Če gre poslovna banka v likvidacijo, vlagatelji ne dobijo svojih sredstev nazaj. Finančni sistemi teh držav so svoje državljane izpostavili temu tveganju, tako da so se zanašali na posrednike in regulatorje, ki nadzorujejo različne poslovne banke. To se je vedno znova izkazalo za pomanjkljivo, zato je Bitcoin Bela knjiga Satoshi Nakamoto Bitcoin tako odmevala, ko je bila objavljena po finančni krizi leta 2008. Decentralizirana tehnologija je ponudila globoko priložnost za zmanjšanje tveganja in izgradnjo zaupanja v naš globalni finančni sistem.

Kako lahko komercialne banke sodelujejo v modelu CBDC

Obstaja veliko načinov za obvladovanje tveganja, da bi vloge v CBDC postale bolj priljubljene kot vloge pri komercialni banki. Na primer, videli smo Centralno banko Bahamov (Projekt Peščeni dolar), pri katerem je uporaba računov CBDC omejena na določen znesek. 

Druga možnost je, da centralna banka na te račune ne plačuje obresti. Komercialne banke lahko nato ponudijo višje obresti za prejete vloge, ki bodo v prostem tržnem gospodarstvu pritegnile vloge za donos, čeprav so tveganja večja kot v CBDC.

Centralne banke morajo spodbujati konkurenco in inovacije med poslovnimi bankami in novimi digitalnimi bankami, ki se zdaj na pandemijo odzivajo z boljšimi rezultati kot stare banke, ki niso uspele digitalno. Centralne banke bi morale spodbujati inovacije s sodelovanjem s poslovnimi bankami v javno-zasebnem partnerstvu, kot je predlagano v CBDC papir Bank of England.

Centralne banke bi morale tudi izkoristiti priložnost za inovacije in izenačiti konkurenčne pogoje za svoje sedanje stranke, tako da se lahko komercialne banke frontalno kosajo s tehnološkimi podjetji, ki so prišla v ta prostor. Zanašanje na predpise, ki preprečujejo delovanje zasebnih izdajateljev kovancev, ni rešitev. To je tehnologija, ki jo državljani vse bolj zahtevajo in jo bodo uporabljali glede na najboljšo uporabniško izkušnjo, ki se jim ponuja. Big Tech se ne bo ustavil pri ničemer, da bi zagotovil skladnost z zakonodajo, ki ponuja to storitev.

ikona konsenz pleksusa okrogla Prenesite si našo belo knjigo o centralnih bankah in prihodnosti denarja. Prenesi

Vzpon in tveganje zasebnih digitalnih valut

Skrbi me, da so centralne banke tako zaskrbljene zaradi zaščite komercialnih bank, da se ne zavedajo, da je tveganje neukrepanja večje od postopnega uvajanja inovacij. Resnično tveganje prihaja iz zasebnih podjetij, ki so v postopku izdaje plačilnih mehanizmov, ki bi lahko vlagatelje privabili, da nikoli več ne bodo morali uporabljati stare banke, kot jih trenutno poznamo.

Prehod na zasebno digitalno valuto ali »stabilcoin« – valuto, zavarovano s fiatom, kriptovalutami, zlatom ali algoritmom ali kombinacijo finančnih instrumentov – bi lahko povzročil manjšo uporabo fiat valute (valute, ki jo je izdala centralna banka). Ko se bo to zgodilo, bodo centralne banke izgubile sposobnost izvajanja denarne politike in vse njihove kontrole dobave in distribucije fiatne valute bodo odšle skozi okno. 

Poznamo tehtnico, ki jo poganja Facebook, in Apple Pay. Zdaj slišimo, da hočeta Google in Amazon priti v ta prostor in zagotoviti kvazi finančne izdelke. Dobro vemo, kaj se je na Kitajskem zgodilo z Alipay in WeChatom in kako so ljudje počasi, a zanesljivo prenehali uporabljati gotovino. Vemo tudi, da bo Kitajska centralna banka kmalu izdala svojo različico CBDC za maloprodajo, ki jim bo omogočila, da bodo spremljale vse transakcije z nejasno zaščito zasebnosti.

Utrujeni bi morali biti zasebni izdajatelji kovancev in kako bodo upravljali s podatki o transakcijah. Ali se zavedamo, da bodo morali zasebni izdajatelji kovancev tvegati obvladovati nihanje vrednosti svojih zavarovanih pozicij? Ali se uporabniki teh kovancev zavedajo, da bi lahko izdajatelji teh kovancev utrpeli izgube in da jih morda ne bi pokrivale tradicionalne varnostne mreže, kot so zavarovanje vlog ali centralne banke kot posojilodajalci v skrajni sili? Ali se bomo še enkrat zanašali na revizorje in regulatorje, ki bodo zagotovili, da je zavarovanje, ki podpira te zasebne kovance, dejansko? 

Mnogi od teh zasebnih izdajateljev kovancev pravijo, da želijo doseči 1,7 milijarde brez bančnega računa. Ali za to niso odgovorne centralne banke po vsem svetu? Centralne banke lahko s partnerstvom s fintech-i in zapuščinskimi bankami, ki so postale digitalne, ponudijo finančni dostop, ki ga potrebujejo državljani sveta.

Zasebne transakcije in programljiva skladnost

Kot vemo, zahteve AML (preprečevanje pranja denarja) in KYC (Know Your Client) zahtevajo razkritje transakcij nad določenim zneskom, da bi se izognili uporabi teh sredstev za nečedne dejavnosti. Tehnologija Blockchain je zdaj dovolj napredna, da lahko organizacije programirajo transakcije, da ostanejo zaupne nekaterim strankam v mreži in še vedno revidirane za regulatorje. ConsenSys trenutno razvija pilotni projekt, ki prikazuje, kako je mogoče programirati ravni zasebnosti in dovoljenj glede na potrebe stranke.

V nekaterih državah, kjer se izogibajo davkom, bi CBDC na drobno lahko spodbujal državljane, da razkrijejo svoje transakcije in plačujejo davke v realnem času. Programabilne pametne pogodbe v blockchain omrežjih pomagajo avtomatizirati razkritja in skladnost na način, ki je bil prej nemogoč.

V drugih državah bi lahko digitalna in nespremenljiva knjiga, ki vodi popolno revizijsko sled, uporabnikom omogočila, da spremljajo svoje denarne tokove, ne da bi morali čakati, da knjigovodja posodobi knjigo ali opravi usklajevanje bank. Nakazila so trenutno tudi zelo draga in nagnjena k zamudam, zato v tem prostoru deluje veliko fintech podjetij, ki rešujejo to bolečino..

Centralne banke sveta bi se morale združiti, da bi opredelile standarde CBDC, da bodo v prihodnosti te digitalne valute medsebojno delovale in olajšale prenos sredstev iz ene države v drugo v realnem času, brez prekinitev..

Kako lahko digitalna plačila zaščitijo državljane

V tem času pandemije ne bi smeli zahtevati od ljudi, da stojijo v vrsti, ne da bi se socialno distancirali, in počakajo na svojo socialno pomoč ali pokojninske sklade. Če gospodarska kriza zahteva, da vlada finančno podpira svoje državljane v obliki helikopterskega denarja (denar, ki ga vlada položi na račune državljanov), državljanom ne bi bilo treba čakati, da vladni čeki prispejo na delovno mesto, ki nato morajo biti položeni na bančni račun, ko to dopušča delovni čas bank. Tehnologija Blockchain omogoča, da se ta plačila sproti elektronsko sproti sproščajo neposredno v e-denarnico državljanov. Nič več čakanja ali čakanja v vrsti ali hoje do banke ali pošte, ki bi jo plačala vlada. Nihče ne bi smel obiskati poslovalnice banke in čakati na vročitev.

V mnogih državah odvisnost od gotovine povzroča neupravičen pritisk na državljane, ki nimajo druge možnosti, kot da bi nosili denar in bili oropani. Da ne omenjam številnih drugih groženj, povezanih z uporabo denarja, kot so bombardiranje in ugrabitve bankomatov. Nekatera podjetja morajo gotovino z različnih skladišč nakazati trgovcu, da zaščitijo svoj delež. Te grožnje bi morale spodbuditi centralne banke, da gredo popolnoma elektronsko in zmanjšajo odvisnost državljanov od gotovine. 

Tehnologija je namenjena zaščiti državljanov pri njihovem upravljanju z denarjem. Zelo programabilno in interoperabilno verigo blokov, kot je Ethereum, je mogoče prilagoditi različnim potrebam finančnih institucij in državljanov različnih držav, hkrati pa še vedno izpolnjevati svetovne standarde, ki zagotavljajo združljivost med CBDC rešitvami različnih držav..

Bodo centralne banke povedale prihodnost denarja?

Centralne banke imajo priložnost slediti tehnološkim spremembam in omogočiti ta razvoj v smeri prihodnosti denarja. S sistemom COVID-19 in tveganjem, da bi se lahko bankovci okužili, so rešitve za digitalno plačevanje vedno bolj v središču pozornosti in tistega, kar državljani želijo. Milenijce in mlajše generacije bodo pritegnile le digitalne rešitve, ki so pregledne, nespremenljive, v realnem času, poceni, pod njihovim nadzorom, na voljo 24/7/365 in interoperabilne z drugimi digitalnimi finančnimi instrumenti, kot so kriptovalute, varnostni žetoni in pomožni žetoni.

Centralne banke izzivam, naj se spustijo iz strahu. Ko pomislim na centralne banke, poslovne banke in sistem delnega bančništva, ki ga trenutno imamo, se spomnim starega reka: »da tisto, kar vas je v preteklosti uspešno, ne bo prineslo uspeha v prihodnosti. ” Zdaj je čas, da centralne banke sprejmejo inovacije, da bodo imele besedo v prihodnosti denarja. Če jim konzervativna narava centralnih bank preprečuje, da bi naredile ta korak naprej, potem sodelujmo z zasebnimi izdajatelji kovancev, ki so ustrezno regulirani in so pripravljeni in sposobni zagotoviti funkcionalnost, ki jo svet potrebuje in želi.

Želite izvedeti več o digitalni valuti centralne banke?

Oglejte si naš webinar na zahtevo o CBDC, stablecoins in prihodnosti denarja. Oglejte si CBDCIndustry InsightPaymentsNewsletterNaročite se na naše glasilo, kjer boste prejemali najnovejše novice o Ethereumu, rešitve za podjetja, vire za razvijalce in še več.Popoln vodnik za poslovna omrežja BlockchainVodnik

Popoln vodnik za poslovna omrežja Blockchain

Uvod v tokenizacijoSpletni seminar

Uvod v tokenizacijo

Prihodnost financ Digitalna sredstva in DeFiSpletni seminar

Prihodnost financ: digitalna sredstva in DeFi

Kaj je Enterprise EthereumSpletni seminar

Kaj je Enterprise Ethereum?

Centralne banke in prihodnost denarjaBel papir

Centralne banke in prihodnost denarja

Komgo Blockchain za financiranje blagovne menjavePrimer Stud

Komgo: Blockchain za financiranje blagovne menjave

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map