Kaj je #cryptocurrency? AKA # Kripto

Kriptovaluta v primerjavi z Blockchain

Pomembno je razlikovati med kriptovalutami in tehnologijo veriženja blokov. Vse kriptovalute ne delujejo na verigi blokov in vse verige blokov ne uporabljajo kriptovalut kot dela njihove zasnove.

A kriptovalute je oblika digitalne valute, ki se ustvari, vzdržuje in zavaruje z močno kriptografijo. Zaradi tega je zelo težko vdirati ali manipulirati z njegovimi transakcijami. Za razliko od drugih oblik digitalnega premoženja – na primer z zlatom, s katerim se trguje na borzah, denarja, uporabljenega v spletnih igrah, ali edinstvenega navideznega premoženja, kot so točke zvestobe, ki jih upravljajo podjetja -, je kriptovaluta običajno odporna proti cenzuri, ker je ne nadzoruje centralni organ. S tem se obrne stara valutna paradigma, pri kateri so valuto ustvarjale in izdajale vladne monetarne oblasti in jo obvladovale centralne banke, kot je ameriška centralna banka.

Kriptovaluta v primerjavi s tradicionalno valuto

Tradicionalne oblike valut so znane kot fiat valuta, ker jih podpira izključno oblast države izdajateljice v nasprotju z osnovno valuto, ki je podprta s fizičnimi sredstvi, kot je zlato.

Vlade, ki izdajajo valuto brez zavarovanja kakršnega koli fizičnega premoženja, to storijo do fiat, in če ne morejo podpirati svoje nacionalne valute z vojaško ali gospodarsko močjo, lahko te valute izgubijo veliko ali v celoti svojo notranjo vrednost.

Na primer, Zimbabve se je v začetku 20. stoletja poskušal boriti proti notranjim gospodarskim težavam s tiskanjem več svoje nacionalne fiat valute. Ker pa državi ni bilo moč uveljavljati svojih valutnih vrednosti znotraj ali na mednarodnem prizorišču, so natisnjeni bankovci hitro postali skoraj ničvredni. Zimbabve je bil sčasoma prisiljen zapustiti svojo valuto in je dejansko izgubil sposobnost izdajanja ali nadzora vrednosti lastnih bankovcev. Njeni državljani zdaj kot zakonito plačilno sredstvo uporabljajo več tujih valut, vključno z ameriškim dolarjem in kitajskim juanom.

V preteklosti je večina vlad vrednost svojih izdanih valut vezala na določeno količino zlata, ki je bilo znano kot zlati standard. Zlati standard je izginil iz prakse v času velike depresije, saj so se države v prizadevanjih za boj proti gospodarskemu upadanju znižale zaradi količine zlata v svojih zalogah. Zlati standard so po vsem svetu opustili v sedemdesetih letih, potem ko je ameriški predsednik Richard Nixon končal politiko, ki je drugim državam omogočala, da svoje zaloge ameriških dolarjev pretvorijo v zlato.

Kriptovalute in Bitcoin

Bitcoin se na splošno šteje za prvo sodobno kriptovaluto, ker je bila prva digitalna valuta, zasnovana za delovanje na popolnoma decentraliziran način brez potrebe po osrednjem organu. Prejšnji poskusi ustvarjanja kriptovalut so propadli zaradi pomanjkanja zaupanja javnosti in neustrezne tehnologije za zagotovitev pravilnega delovanja. Preprosto ni bilo mogoče ustvariti učinkovite in funkcionalne porazdeljene kriptovalute s hitrostjo tehnologije in povezav iz devetdesetih let. Ustvarjanje Bitcoina je ustvarilo tudi prvo funkcionalno verigo blokov na svetu. 

Vrednost kriptovalut

Sodobne kriptovalute so pogosto na splošno zamenljive za fiat valute, zlasti če je kriptovaluta široko prepoznavna in jo je mogoče kupiti ali prodati na borzi kriptovalut. Lahko imajo prosto plavajoče vrednosti, ki se izračunajo, podobno kot cene delnic na borzi, v odvisnosti od njihove relativne ponudbe in povpraševanja v danem trenutku. Nekatere kriptovalute poskušajo svoje vrednosti “vezati” ali povezati z vrednostjo nečesa drugega, na primer Bitcoina ali ameriškega dolarja.

Kako danes podjetja uporabljajo blockchain

Blockchain razložil Joe Lubin

Kako danes podjetja uporabljajo blockchain?

Oglejte si video


Uporabite primere in aplikacije za kriptovalute

Kriptovaluta lahko služi kot hranilec vrednosti, ki jo ljudje prihranijo v pričakovanju višjih cen ali boljših menjalnih tečajev v prihodnosti. Nekatere kriptovalute se lahko celo uporabljajo kot plačilo za nakup blaga in storitev, zaradi česar so sredstvo za izmenjavo. Tako kot fiat valute so tudi nekatere kriptovalute v teh vlogah veliko bolj učinkovite kot druge kriptovalute.

Shramba vrednosti (SoV)

Vse je lahko hranilec vrednosti. Že tisočletja je zlato veljalo (in še vedno velja) za dobro zalogo vrednosti, ker posamezniki in vlade verjamejo, da bo v prihodnosti ostalo dragoceno. Danes so svetovne rezervne valute, kot sta ameriški dolar in britanski funt, postale razmeroma dobre zaloge vrednosti. Ni nujno, da ima zaloga vrednosti enake cene, vendar ne more drastično nihati in mora ohranjati globalno zaznavanje, da bo s časom še naprej naraščala. Bitcoin, Ether (izvorni žeton platforme Ethereum) in druge kriptovalute počasi postajajo globalne institucije in nacionalne vlade prepoznane kot potencialne dolgoročne zaloge vrednosti, ker jih ne nadzoruje nobena država in imajo programirane stopnje inflacije. 

Plačilo

Danes so gotovina in kreditne kartice pogosta sredstva menjave, kar pomeni, da so splošno sprejete za izmenjavo blaga in storitev. V zadnjih nekaj desetletjih so se oblikovali sodobnejši plačilni postopki, kot so Paypal, Venmo, WeChat in druge oblike mobilnih / elektronskih plačil. Vsi ti obrazci za plačilo pa so v glavnem izraženi v ameriških dolarjih ali drugi večji valuti. Bitcoin, eter in druge kriptovalute so se počasi vključevale v svet in jih je mogoče uporabljati za plačilo navadnega blaga in storitev, kar še dodatno utrjuje njihovo sposobnost uporabe kot sredstvo menjave. Filijanska UnionBank v partnerstvu s ConsenSys Solutions, Kaleido, Amazon AWS, ConsenSys Diligence, Microsoft Azure in sedmimi podeželskimi filipinskimi bankami je pred kratkim pilotirala Project i2i, medsebojsko plačilno platformo za banke, zgrajeno na Enterprise Ethereum. Nov razred kriptovalut, imenovan stabilkovanci, se je prav tako začel pridobivati ​​kot sredstvo menjave, ker so na splošno vezani na ameriški dolar ali enoto enega.

Tokenizacija

Žeton je digitalna predstavitev enote vrednosti. To vrednostno enoto lahko dodelite vsem, za katere družba meni, da so dragocene, pa naj gre za virtualna sredstva ali digitalne predstavitve stvarnega premoženja. Žetoni se ustvarjajo z uporabo pametnih pogodbenih platform, kot je Ethereum, in vsak žeton je mogoče programirati z različnimi funkcijami.

Spletni seminarji ConsenSys

Uvod v tokenizacijo

Poglobljen potek tokenizacije blockchain in njegovih poslovnih koristi s strokovnjaki iz ConsenSys.

Registrirajte se še danesUvod v tokenizacijo

Mehanizem spodbujanja

Številne kriptovalute služijo tudi kot osnova kriptoekonomskih sistemov, pri katerih se udeležence spodbudi, da se vedejo na lastno željo, ki hkrati koristi in spodbuja sistem kot celoto. Kriptoekonomski sistem, ki stoji za številnimi kriptovalutami, je zelo podoben neoviranemu prostemu trgu, ki si ga je zamislil pionirski ekonomist Adam Smith, čigar princip “nevidne roke” narekuje, da bodo samointeresirani udeleženci v prostem tržnem gospodarstvu samodejno prišli v ravnovesje med kupci in prodajalci katerega koli premoženja. Stopnja, do katere so ekosistemi teh kriptovalut podobni neurejenim prostim trgom, je v veliki meri odvisna od stopnje, v kateri njeni ustvarjalci nadzorujejo izdajo in razvoj kriptovalut..

To je nekaj širokih aplikacij kriptovalut. Z nadaljnjim razvojem in eksperimentiranjem kriptovalut pridobivajo nove primere uporabe in potencialne aplikacije. Čeprav je nemogoče z gotovostjo trditi, kako se bodo kriptovalute uporabljale v prihodnosti, obstoječi primeri uporabe in aplikacije zagotovo zagotavljajo, da bodo moteča tehnologija. Sama tehnologija Blockchain, ki poganja kriptovalute, ima tudi široko paleto primerov uporabe in potencialne koristi za različne panoge.

Preberite več o tehnologiji kriptovalut

  • Baza znanjaKaj je tehnologija Blockchain?
  • Baza znanja Kaj je Ethereum?
  • Podjetja EthereumBlockchain uporabljajo primere in aplikacije po panogah

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map