Blockchain za decentralizirano financiranje (DeFi)

  Što su decentralizirane financije (DeFi)?

  Decentralizirano financiranje – koje se često naziva DeFi – odnosi se na prelazak s tradicionalnih, centraliziranih financijskih sustava na ravnopravno financiranje, omogućeno decentraliziranim tehnologijama izgrađenim na Ethereum blockchainu. Od platformi za pozajmljivanje i posudbu do stabilnih kovanica i tokeniziranih BTC-a, ekosustav DeFi pokrenuo je ekspanzivnu mrežu integriranih protokola i financijskih instrumenata. Sada s vrijednošću od preko 13 milijardi dolara zaključanom u pametnim ugovorima Ethereuma, decentralizirano financiranje postalo je najaktivniji sektor u blockchain prostoru, sa širokim spektrom slučajeva za pojedince, programere i institucije. 

  “Na korak smo od svjetske financijske industrije koja radi na zajedničkoj softverskoj infrastrukturi.”

   

  –Lex Sokolin, globalni Fintech, suvoditelj ConsenSys

  Dok se naš tradicionalni financijski sustav koristi na centraliziranoj infrastrukturi kojom upravljaju središnja tijela vlasti, institucije i posrednici, decentralizirano financiranje pokreće kôd koji se izvodi na decentraliziranoj infrastrukturi Ethereum blockchaina. Razmještanjem nepromjenjivih pametnih ugovora na Ethereumu, programeri DeFi mogu pokrenuti financijske protokole i platforme koji rade točno onako kako su programirani i dostupni svima s internetskom vezom. 

  Proboj DeFi-a je taj što se kripto imovina sada može koristiti na načine koji nisu mogući s fiat-om ili imovinom iz “stvarnog svijeta”. Decentralizirane razmjene, sintetička imovina i brzi zajmovi potpuno su nove aplikacije koje mogu postojati samo na blockchainima. Ova promjena paradigme u financijskoj infrastrukturi predstavlja niz prednosti s obzirom na rizik, povjerenje i priliku. 

  Koje su blagodati decentraliziranih financija?

  Decentralizirano financiranje iskorištava ključna načela Ethereum blockchaina za povećanje financijske sigurnosti i transparentnosti, otključavanje mogućnosti likvidnosti i rasta te potporu integriranom i standardiziranom gospodarskom sustavu.  

  • Programabilnost. Izuzetno programibilni pametni ugovori automatiziraju izvršenje i omogućuju stvaranje novih financijskih instrumenata i digitalne imovine.
  • Nepromjenljivost. Koordinacija podataka zaštićena od neovlaštenih promjena u decentraliziranoj arhitekturi blockchaina povećava sigurnost i provjeru.
  • Interoperabilnost. Sastavljivi programski paket Ethereuma osigurava da su DeFi protokoli i aplikacije izgrađeni tako da se integriraju i nadopunjuju. Uz DeFi, programeri i timovi za proizvode imaju fleksibilnost za nadogradnju postojećih protokola, prilagodbu sučelja i integraciju aplikacija trećih strana. Iz tog razloga ljudi DeFi protokole često nazivaju “novčanim legosom”.
  • Transparentnost. Na javnom Ethereum blockchainu svaka se transakcija emitira i provjerava od strane ostalih korisnika na mreži (napomena: Ethereum adrese su šifrirani ključevi koji su pseudo-anonimni). Ova razina transparentnosti oko podataka o transakcijama ne samo da omogućuje bogatu analizu podataka, već također osigurava da mrežne aktivnosti budu dostupne bilo kojem korisniku. Ethereum i DeFi protokoli koji se na njemu izvode također su izgrađeni s otvorenim kodom koji je dostupan svima za pregled, reviziju i nadogradnju.
  • Dozvoljeno. Za razliku od tradicionalnih financija, DeFi je definiran svojim otvorenim pristupom bez dozvole: svatko s kripto novčanikom i internetskom vezom, bez obzira na svoje zemljopisno područje i često bez ikakvog minimalnog iznosa potrebnih sredstava, može pristupiti DeFi aplikacijama izgrađenim na Ethereumu.
  • Samo-skrbništvo. Korištenjem Web3 novčanika poput MetaMask za interakciju s financijskim aplikacijama i protokolima bez dozvole, sudionici tržišta DeFi uvijek drže skrbništvo nad svojom imovinom i kontrolu svojih osobnih podataka. 

  „Temelji novih ekonomija započinju s zaduživanjem i pozajmljivanjem. U 2019. blockchain industrija omogućila je ove potrebne primitive u onome što je postalo DeFi. “

   

  –Collin Myers, voditelj globalne strategije proizvoda DeFi, Codefi

  Koji su slučajevi upotrebe za decentralizirane financije?

  Od DAO-a do sintetičke imovine, decentralizirani financijski protokoli otključali su svijet novih gospodarskih aktivnosti i prilika za korisnike širom svijeta. Sveobuhvatni popis slučajeva korištenja u nastavku dokaz je da je DeFi mnogo više od ekosustava projekata u nastajanju. Dapače, to je veleprodajni i integrirani napor za izgradnju paralelnog financijskog sustava na Ethereumu koji se nadmeće s centraliziranim uslugama jer je znatno pristupačniji, elastičniji i transparentniji. 

  Upravljanje imovinom


  Pomoću protokola DeFi vi ste skrbnik vlastitih kripto sredstava. Kripto novčanici poput MetaMask, Gnoza sigurna, i Argent pomažu vam u jednostavnoj i sigurnoj interakciji s decentraliziranim aplikacijama kako biste radili sve, od kupnje, prodaje i prijenosa kripto-podataka do zarade kamate na vašoj digitalnoj imovini. U prostoru DeFi posjedujete svoje podatke: MetaMask, na primjer, lokalno na vašem uređaju pohranjuje vašu početnu frazu, lozinke i privatne ključeve u šifriranom obliku tako da samo vi imate pristup svojim računima i podacima. 

  Usklađenost i KYT 

  U tradicionalnim financijama, poštivanje propisa o sprječavanju pranja novca (AML) i suzbijanja financiranja terorizma (CFT) oslanja se na smjernice poznavanja svog kupca (KYC). U prostoru DeFi, Ethereumova decentralizirana infrastruktura omogućuje analizu usklađenosti sljedeće generacije oko ponašanja adresa koje sudjeluju, a ne identiteta sudionika. Ovi mehanizmi „znaj za svoju transakciju“ (KYT) pomažu u stvarnom vremenu procijeniti rizik i zaštititi od prijevara i financijskih kriminala. 

  DAO

  DAO je decentralizirana autonomna organizacija koja surađuje u skladu s transparentnim pravilima kodiranim na Ethereum blockchainu, eliminirajući potrebu za centraliziranim administrativnim entitetom. Nekoliko popularnih protokola u prostoru DeFi, poput Tvorac i Spoj, pokrenuli su DAO-ove za prikupljanje sredstava, upravljanje financijskim operacijama i decentralizaciju upravljanja u zajednici. 

  Podaci i analitika

  Zbog svoje neviđene transparentnosti oko podataka o transakcijama i mrežne aktivnosti, DeFi protokoli nude jedinstvene prednosti za otkrivanje, analizu i donošenje podataka u vezi s financijskim mogućnostima i upravljanjem rizicima. Eksplozivan rast novih DeFi aplikacija potaknuo je razvoj brojnih alata i nadzornih ploča, poput DeFi puls i Codefi Data, koji pomažu korisnicima da prate vrijednost zaključanu u DeFi protokolima, procjenjuju rizik platforme i uspoređuju prinos i likvidnost.

  Podaci CodefiCodefi Data uspoređuje prinos, likvidnost i druge čimbenike kroz DeFi protokole.

  Derivati

  Pametni ugovori temeljeni na Ethereumu omogućuju stvaranje tokeniziranih derivata čija se vrijednost izvodi iz izvedbe osnovne imovine i u kojima su ugovori s drugom stranom čvrsto povezani. DeFi derivati ​​mogu predstavljati stvarnu imovinu kao što su fiat valute, obveznice i roba, kao i kripto valute. 

  Alati za programere i infrastrukturu

  Jedno od osnovnih načela dizajna protokola DeFi je komponiranost, što znači da se različite komponente sustava mogu lako povezati i međusobno funkcionirati. Kao što se vidi iz širokog spektra integriranih DeFi aplikacija, komponirajući kod stvorio je snažan mrežni efekt u kojem zajednica nastavlja graditi na onome što su izgradili drugi. Mnogi proces razvoja DeFi-ja uspoređuju s gradnjom s legoima – otuda i sve popularniji nadimak “lego novac”. Iz Truffleove knjižnice pametnih ugovora do Infura-in API paket na sigurnosne alate tvrtke Diligence, programeri Ethereuma i timovi proizvoda sada mogu graditi i lansirati DeFi protokole s kompletnim alatima i sigurnosnim integracijama koji su im potrebni.

  Super korisnici DeFi platformiVizualizacija super korisničkih aktivnosti DeFi-a.

  DEX-ovi 

  Decentralizirane razmjene (DEX) su razmjene kripto valuta koje rade bez središnjeg tijela, omogućujući korisnicima transakcije peer-to-peer i zadržavanje kontrole nad svojim sredstvima. DEX-ovi smanjuju rizik od manipulacije cijenama, kao i od hakiranja i krađe, jer kripto imovina nikada nije pod nadzorom same burze. 

  DEX-ovi također daju token projektima pristup likvidnosti koja je često suparnica centraliziranim burzama i bez ikakvih naknada za uvrštavanje. Prije samo nekoliko godina, projekti bi platili milijune dolara da bi dobili token na listi na centraliziranoj burzi. 

  Neke razmjene primjenjuju stupnjeve decentralizacije, u kojima centralizirani poslužitelji mogu hostirati knjige narudžbi i druge značajke, ali ne sadrže privatne ključeve korisnika. Popularni DEX-ovi u prostoru DeFi trenutno uključuju Zamjena zraka, Likvalnost, Mesa, Oaza, i Otkaži.

  Igre

  Sastavljivost DeFi-a otključala je mogućnosti programerima proizvoda da izgrade DeFi protokole izravno u platforme u raznim vertikalima. Igre temeljene na Ethereumu postale su popularan slučaj za decentralizirano financiranje zbog svoje ugrađene ekonomije i inovativnih modela poticaja. PoolTogether, na primjer, revidirana je lutrija za štednju koja korisnicima omogućuje kupnju digitalnih ulaznica polaganjem DAI stablecoina, koji se zatim udružuje i posuđuje protokolu složenog novčanog tržišta radi zarade kamata.

  PoolTogetherPoolTogether je revidirana štedna igra bez gubitka koju pokreće Ethereum.

  Identitet

  Decentralizirani financijski protokoli upareni sa blockchain sustavima identiteta prilika su koja pomaže prethodno zaključanim korisnicima da pristupe istinski globalnom ekonomskom sustavu. Rješenja DeFi mogu smanjiti zahtjeve za kolateralizacijom za ljude koji nemaju dodatnih sredstava i pomoći u procjeni kreditne sposobnosti korisnika putem atributa oko reputacije i financijske aktivnosti, umjesto tradicionalnih točaka podataka kao što su vlasništvo kuće i prihod. Prostor DeFi nagrađuje privatnost podataka oko osobnih podataka, kao i otvoreni pristup. Svatko s internetskom vezom može pristupiti aplikacijama DeFi uz zadržavanje kontrole nad svojim podacima i imovinom. 

  Osiguranje

  DeFi je još uvijek prostor u nastajanju s pratećim rizicima oko bugova i kršenja pametnih ugovora. Na tržište su se pojavile brojne inovativne alternative osiguranja koje pomažu korisnicima da kupe pokriće i zaštite svoje udjele. Rješenja poput Nexus uzajamni, na primjer, osigurajte poklopac pametnog ugovora koji štiti od nenamjerne upotrebe koda pametnog ugovora.

  Posuđivanje i posuđivanje

  Protokoli pozajmljivanja i posuđivanja ravnopravnih računara su neke od najčešće korištenih aplikacija u ekosustavu DeFi. Spoj, na primjer, algoritamski je, autonomni protokol kamatnih stopa koji se integrira i podupire dugački popis DeFi platformi, uključujući PoolTogether, Argent i Dharmu. Pružajući tržišta kamata na Ethereumu, Compound omogućuje korisnicima da zarade kamate na kripto koji su isporučili u zajam. Složeni pametni ugovor automatski podudara zajmoprimce i zajmodavce i izračunava kamatnu stopu na temelju omjera posuđene i isporučene imovine. Compound je uvjerljiv primjer eksponencijalne mogućnosti prostora DeFi: kako sve više proizvoda integrira protokol Compound, sve više kripto imovine moći će zaraditi kamate, čak i kada ne radi.

  SpojSpoj je algoritamski, autonomni protokol kamatnih stopa.

  Trgovanje maržom

  Dok trgovci maržom u tradicionalnim financijama mogu iskoristiti svoje zajmove posuđivanjem sredstava od brokera (koji tada čini kolateral za zajam), DeFi trgovanje maržom pokreće se decentraliziranim, neskrbničkim protokolima pozajmljivanja, poput Spoj i dYdX. Budući da pametni ugovori automatiziraju tradicionalne brokerske aktivnosti, neki su se počeli pozivati ​​na uspon „autonomnih novčanih tržišta“ u ekosustavu DeFi. 

  Tržnice

  DeFi protokoli podržavaju čitav niz internetskih tržišta koja korisnicima omogućuju globalnu razmjenu proizvoda i usluga i peer-to-peer – sve, od samostalnih kodirajućih koncerata do digitalnih kolekcionarstva do stvarnog nakita i odjeće. 

  Plaćanja

  Peer-to-peer plaćanje vjerojatno je temeljni slučaj upotrebe DeFi prostora i blockchain ekosustava u cjelini. Blockchain tehnologija oblikovana je tako da korisnici mogu razmjenjivati ​​kriptovalute sigurno i izravno jedni s drugima, bez posrednika. Rješenja za plaćanje DeFi-om stvaraju otvoreniji ekonomski sustav za podbankarsko i nebankarsko stanovništvo, a također pomažu velikim financijskim institucijama da usmjere tržišnu infrastrukturu i bolje opslužuju kupce na veliko i malo.. 

  Tržišta predviđanja

  Tržišta predviđanja temeljena na blockchainu koriste mudrost gomile i omogućuju korisnicima da glasaju i trguju ishodom događaja. Tržišne cijene tada postaju indikatori vjerojatnosti događaja. Augur, popularna platforma za klađenje DeFi, sadrži tržišta predviđanja oko izbornih rezultata, sportskih igara, ekonomskih događaja i još mnogo toga.  

  Štednja

  Uključujući se u protokole zajma poput Compound, mnoge aplikacije DeFi nude račune s kamatom koji mogu zaraditi eksponencijalno više od tradicionalnih štednih računa, ovisno o dinamičkoj kamatnoj stopi vezanoj za ponudu i potražnju. Popularne štedne aplikacije uključuju Argent, Dharma, i PoolTogether, igra štednje bez gubitaka u kojoj sudionici vraćaju sav svoj novac, bez obzira na pobjedu ili ne.

  Jedna od DeFi aktivnosti koja je eksplodirala oko ovih inovativnih mehanizama štednje je „uzgoj prinosa“. Prinos se odnosi na korisnike koji svoju neaktivnu kripto imovinu premještaju u različitim protokolima likvidnosti kako bi maksimizirali prinos. Mahnitost uzbuđenja oko uzgoja prinosa DeFi nije potaknula nedostatak memova &# 127840;

  Stablecoins

  Stabilnicoin je svaka kripto valuta koja je vezana uz stabilnu imovinu ili košaricu imovine, kao što su fiat, zlato ili druge kriptovalute. Stablecoins su izvorno razvijeni kako bi smanjili nestabilne cijene kriptovaluta i učinili blockchaine održivim rješenjem za plaćanje. Oni se sada primjenjuju u prostoru DeFi za plaćanja doznakama, platforme za posudbu i posudbu, pa čak i slučajeve institucionalne upotrebe poput digitalne valute središnje banke (CBDC).

  Ulog

  Kako mreža Ethereum prelazi na algoritam konsenzusa Proof of Stake s fazom 0 Ethereuma 2.0, korisnici će imati priliku uložiti svoj ETH i zaraditi nagrade, bilo kao validatori ili putem pružatelja uloga. Ulog na Eth2 analogan je kamatnom štednom računu: ulagači dobivaju kamate (nagrade) za provjeru valjanosti blokova na Ethereum protokolu. 

  Sintetička sredstva

  U vezi sa stabilnim kovanicama, sintetička imovina je kripto imovina koja pruža izloženost drugoj imovini poput zlata, fiat valuta i kripto valuta. Kolateralizirani su tokenima zaključanim u pametne ugovore temeljene na Ethereumu, s ugrađenim ugovorima i mehanizmima poticaja. Na primjer, protokol Synthetix primjenjuje omjer kolateracije od 750%, što pomaže mreži da apsorbira šokove cijena. 

  Tokenizacija

  Tokenizacija je jedan od temelja decentraliziranih financija i izvorne funkcionalnosti Ethereum blockchaina. Žetoni ne samo da napajaju mrežu, već i otvaraju razne ekonomske mogućnosti. Jednostavno rečeno, token je digitalno sredstvo koje se stvara, izdaje i njime se upravlja na blockchainu. Tokeni su dizajnirani da budu sigurni i trenutno prenosivi, a mogu se programirati s nizom ugrađenih funkcionalnosti. Od sigurnosnih tokena nekretnina koji predstavljaju frakcionalizirana svojstva do tokena specifičnih za platformu koji potiču upotrebu određene aplikacije, tokeni temeljeni na Ethereumu pojavili su se kao sigurna i digitalna alternativa korisnicima širom svijeta za pristup, trgovinu i pohranu vrijednosti.

  Trgovanje

  Trgovanje u prostoru DeFi obuhvaća čitav niz aktivnosti, od trgovine izvedenicama do trgovanja maržom do zamjene tokena i događa se u sve rastućoj i integriranoj mreži burzi, bazenima likvidnosti i tržištima. Kripto trgovci na decentraliziranim burzama imaju koristi od nižih naknada za tečaj, bržeg poravnanja transakcija i potpunog skrbništva nad svojom imovinom. U srpnju 2020. obim trgovine na decentraliziranim burzama dosegao je preko 4 milijarde dolara.

  Resursi

  Izvještaji
  • Izvješće Ethereum DeFi – treće tromjesečje 2020: Uspon automatiziranih kreatora tržišta, tokena upravljanja, uzgoja prinosa, vilica, derivata i čudnih DeFi-a.
  • Izvješće Ethereum DeFi – drugo tromjesečje 2020: Zamotani bitcoin, uzgoj prinosa i izvedba popularnih DeFi protokola poput Compound, Uniswap i MakerDAO.

  • Izvješće Ethereum DeFi – Q1 2020: Kako ekosustav DeFi reagira na COVID-19 i šokove na globalnom tržištu, plus izgledi za ostatak 2020. godine.

  • Izvješće o korisničkom istraživanju tvrtke DeFi: Korisničke navike, motivacije i točke boli te analiza kako DeFi integrira blockchain za ljude širom svijeta. 

  Webinari
  • Uvod u tokenizaciju: Razumijevanje temeljnih koncepata koji stoje iza tokenizacije temeljene na blockchainu i istražite stvarne aplikacije s našim stručnjacima za protokole tokena. 

  • Budućnost financija: Digitalna imovina i DeFi: Otkrijte makrofinansijske i tehnološke trendove koji potiču eksponencijalni rast decentraliziranih financija.

  • Kako postaviti i pokrenuti Ethereum čvor: Naučite kako okretati vlastiti čvor s našim stručnjacima za infrastrukturu u Infuri.

  Članci
  • 100+ projekata pionirskih decentraliziranih financija

  • 2019. bila je godina DeFi-a (i zašto će i 2020. biti)

  • Država stabilnih kovanica 2019

  • Decentralizirane razmjene nasuprot centraliziranim razmjenama

   

  MetaMaskMetaMaskMetaMask

  Kripto novčanik i pristupnik za blockchain aplikacije.

  Preuzeti sadaInfuraInfuraInfura

  Trenutni, prilagodljivi API pristup mrežama Ethereum i IPFS. 

  ZapočniteCodefiCodefiCodefi

  Paket aplikacija blockchain pokreće trgovinu i financije. 

  Istražiti

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map