Blockchain za bančne procese: Študija primera projekta Ubin

Prihodnost je tu

Singapurske finančne institucije so prepoznane po svoji učinkovitosti. Njihova javna politika se izvaža kot načrt za druge centralne sisteme po vsem svetu. Nedavno je monetarna uprava Singapurja (MAS) začela raziskovati potenciale tehnologije razdeljene knjige v zvezi s financami in bančnimi aplikacijami.

MAS je sodeloval pri številnih finančnih institucijah in podjetniških tehnoloških podjetjih, vključno s podjetji ConsenSys Solutions in JP Morgan’s Quorum, da bi ustvaril Project Ubin. Uspešno je implementiral sisteme bruto poravnave v realnem času (BPRČ) s popolno zasebnostjo transakcij in dokončnostjo poravnave ter hkrati preprečil posamezne točke neuspeha. Projekt Ubin je učinkovito preoblikoval institucionalno infrastrukturo v Singapurju z uporabo blockchain platform.

Z eksperimentiranjem s tehnologijami, katerih cilj je povečati preglednost in povečati učinkovitost, MAS sporoča, da je pripravljen svoje prihodnje postopke dokazati. Z uvedbo projekta Ubin MAS utrjuje svoje legitimno mesto v ospredju bančnih inovacij in vodstva v industriji.

 

Izziv

Kakšna je vloga centralnih institucij v svetu, kjer kriptovalute in tokenizacija postajajo osrednji tok? MAS je poskušal odgovoriti na to vprašanje z začetkom projekta odkrivanja za raziskovanje primerov uporabe centralne bančne verige blokov.

 

Enterprise Ethereum Solution

MAS je začel trifazno vajo v partnerstvu s konzorcijem mednarodnih bank, tehnologij porazdeljene knjige in ponudnikov verig blokov.

Faza 1 je bila sestavljena iz raziskave in študije izvedljivosti o potencialnih aplikacijah tehnologije veriženja blokov.

Študija je raziskala:

  • Prednosti in pasti tokeniziranja valute centralne banke
  • Optimizacija poravnave plačil med sodelujočimi lokalnimi bankami
  • Koraki za omogočanje čezmejnih transakcij
  • Učinkovite metode digitalizacije plačil

2. faza se je osredotočila na to, kako uporabiti platforme blockchain in tokenizacijo v vsakodnevnem postopku poravnave in obračuna, da se omogoči BPRČ.

Faza 3 je raziskala potenciale tokenizirane nacionalne valute in uresničevanje čezmejnih plačil prek tehnologije veriženja blokov.

 

Doseženi cilji

Med 2. fazo je MAS sodeloval s podjetji ConsenSys Solutions in podjetniško blokovno platformo Quorum JP Morgan. Skupaj so uspešno pokazali, kako lahko tokenizirani singapurski dolar deluje kot sredstvo za dnevno medbančno poravnavo.

Uspeh projekta pomeni preobrazbo mednarodne finančne krajine. Rezultati projekta Ubin dokazujejo, da je mogoče medbančne transakcije, čezmejna nakazila in tokenizirane vrednostne papirje poravnati s tehnologijo porazdeljene knjige s popolno dokončnostjo poravnave in zasebnostjo transakcij. Nadaljnje delo na tej pobudi je namenjeno temu, da se čas poravnave s T + 3 ali T + 2 skrajša na T + 0. Skrajšanje časa poravnave izpolnjuje prvotno obljubo decentraliziranega vrednotnega interneta, tako da omogoča, da se ukazi za trgovanje in izvajanje te trgovine izvajajo sočasno in učinkovito omogočajo BPRČ.

Na koncu faze 2 je MAS zagotovil odprtokodni dostop do kode in podporne informacije iz vaje. Južnoafriška rezervna banka (SARB) je to znanje uporabila in si delila kodno bazo za gradnjo projekta Khokha. Project Khoka je še ena pomembna pobuda ConsenSys Solutions blockchain, ki povečuje obseg transakcij in odpornost omrežja, hkrati pa ohranja zahteve po zaupnosti za bruto poravnavo v realnem času.

Projekt Khokha je bil kasneje v publikaciji Centralne banke priznan kot “Pobuda za najboljšo porazdeljeno knjigo” leta 2018. Z izmenjavo svojih ugotovitev je MAS aktivno spodbujal globalno sprejemanje blokchain rešitev s strani finančnih institucij.

»DLT je pokazal potencial, da je finančne transakcije in procese naredil bolj pregledne, odporne in z nižjimi stroški. Cilj projekta je pomagati MAS in industriji, da bolje razumejo tehnologijo in potencialne koristi, ki jih lahko prinese s praktičnimi eksperimenti. To je s končnim ciljem razviti preprostejše za uporabo in učinkovitejše alternative današnjim sistemom, ki temeljijo na žetonih, izdanih s strani centralne banke. ” 

-Monetarna uprava Singapurja

Tehnološki partnerji

sklepčnost 3

Preberite več o Project Ubin

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map