Blockchain glosar za začetnike

Contents

A

Naslov (naslov denarnice)

Uporablja se za pošiljanje in prejemanje transakcij v blockchain omrežju. Naslov je alfanumerični niz znakov, ki ga lahko predstavimo tudi kot optično prebrano kodo QR.

Airdrop

Način distribucije žetonov, ki se uporablja za pošiljanje kriptovalut ali žetonov na naslove denarnic. Včasih se airdrops uporabljajo v tržne namene v zameno za preproste naloge, kot so nadaljnja skupna raba, napotitve ali prenosi aplikacij.

Zračni prehod

Metoda za zaščito računalnikov, pri katerih se naprava ne poveže z internetom ali katerim koli drugim odprtim omrežjem.

Altcoin

Katera koli digitalna valuta, ki je alternativa Bitcoin. Številni altcoini so vilice [glej spodaj za definicijo] Bitcoina z manjšimi spremembami (npr. Litecoin).

AML (preprečevanje pranja denarja)

Proti pranju denarja. Skupina mednarodnih zakonov, sprejetih za zmanjšanje možnosti pranja denarja prek kriptovalut za kriminalne organizacije ali posameznike.

API (Application Programming Interface)

Vmesnik za programiranje aplikacij. Programski posrednik, ki omogoča medsebojno komunikacijo dveh ločenih aplikacij. API definirajo metode komunikacije med različnimi komponentami.

ASIC (integrirano vezje, specifično za aplikacijo)

Integrirano vezje, specifično za aplikacijo. ASIC-ji so silicijevi čipi, zasnovani za določeno nalogo. Pri uporabi ASIC za rudarjenje kriptovalut bo ASIC izvedel izračun, da bo našel vrednosti, ki zagotavljajo želeno rešitev, če so postavljene v algoritem zgoščevanja.

B

Bitcoin (BTC)

Prva kriptovaluta, ki temelji na verigi dokazov o delu. Bitcoin je leta 2009 ustvaril Satoshi Nakomoto – psevdonim za posameznika, katerega resnična identiteta ni znana – in koncept kriptovalute je bil opisan v beli knjigi z naslovom »Bitcoin: Peer-to-peer elektronski sistem gotovine.

Blockchain

Soglasna digitalna knjiga, sestavljena iz nespremenljivih, digitalno zapisanih podatkov v paketih, imenovanih bloki. Vsak blok je s kriptografskim podpisom “priklenjen” na naslednji blok. To omogoča verigam blokov, da delujejo kot knjiga, ki jo lahko deli in dostopa kdor koli z ustreznimi dovoljenji. Kliknite tukaj, če želite izvedeti več o blockchainu.

Višina bloka

Število blokov, povezanih v verigi blokov. Na primer, višina 0 bi bila prvi blok, ki se imenuje tudi blok Genesis.

Blokiraj nagrado

Nagrada, ki jo prejme rudar, potem ko je uspešno razpršil blok transakcije. Blok nagrade so lahko kombinacija kovancev in provizij za transakcije. Sestava je odvisna od politike, ki jo uporablja zadevna kriptovaluta, in od tega, ali so bili vsi kovanci že uspešno izkopani. Trenutna nagrada blokov za Bitcoin omrežje je 12,5 bitcoinov na blok.

Bounty / Bug Bounty

Nagrada, ki se izplača za dokončanje določene naloge. Naloge vključujejo prepoznavanje ranljivosti kod, ustvarjanje vsebine, oblikovalsko delo, raziskave, prevode, družbeni vpliv in še več.

C

Naročnik

Programska oprema, ki prek lokalnega računalnika dostopa do verige blokov in pomaga pri obdelavi transakcij. Stranka običajno vključuje denarnico s programsko opremo za kriptovalute.

Kovanec

Kovanec ali altcoin je prikaz vrednosti digitalnega premoženja, ki se ustvari s pomočjo njihove neodvisne verige blokov.

Hladna denarnica / hladilnik

Denarnica brez povezave, ki ni nikoli povezana v internet. Te denarnice ščitijo kriptovalute pred vdorom v splet.

Potrditev / Blokiraj potrditev

Potrditev pomeni, da je omrežje preverilo transakcijo verige blokov. To se zgodi s postopkom, imenovanim rudarstvo, v sistemu Proof of Work (npr. Bitcoin). Ko je transakcija uspešno potrjena, je teoretično ni mogoče razveljaviti ali podvojiti. Več potrditev ima transakcija, težje je izvesti napad z dvojno porabo.

Konsenz

Proces, ki ga uporablja skupina, sestavljena iz vrstnikov, ki je odgovorna za vzdrževanje uporabe porazdeljene knjige. Način doseganja soglasja o uporabi vsebine knjige.

Kriptovaluta

Digitalna valuta, ki temelji na matematiki in uporablja tehnike šifriranja za urejanje ustvarjanja enot valute in preverjanje prenosa sredstev. Kriptovalute delujejo neodvisno od centralne banke.

Kriptografija

Metoda za varno komunikacijo s kodo. Kriptografijo s simetričnimi ključi uporabljajo različna blockchain omrežja za prenos kriptovalut. Naslovi blokovnih verig, ustvarjeni za denarnice, so seznanjeni z zasebnimi ključi, ki omogočajo prenos kriptovalut. Seznanjeni javni in zasebni ključi omogočajo odklepanje sredstev.

D

DAO (digitalna decentralizirana avtonomna organizacija)

Znana tudi kot digitalna decentralizirana avtonomna organizacija (DAO). Prvi znani primer DAO je bil imenovan tudi DAO. DAO je služil kot oblika sklada tveganega kapitala, ki ga usmerjajo vlagatelji in si prizadeva podjetjem zagotoviti nove decentralizirane poslovne modele. Koda DAO, ki temelji na Ethereumu, je bila odprtokodna. Organizacija je postavila rekord v projektu, ki ga financirajo najbolj množično v letu 2016, vendar so ta sredstva hekerji delno ukradli. Hack je povzročil Ethereum hard-fork, ki je privedel do nastanka Ethereum Classic.

Decentralizacija

Prenos oblasti in odgovornosti s centralizirane organizacije, vlade ali stranke na razdeljeno mrežo.

Decentralizirana aplikacija (dapp)

Odprtokodna programska aplikacija z zaledno kodo, ki se izvaja v decentraliziranem peer-to-peer omrežju in ne na centraliziranem strežniku.

Decentralizirano financiranje (DeFi)

Decentralizirano financiranje – pogosto imenovano DeFi ali odprto financiranje – se nanaša na spremembo gospodarske paradigme, ki jo omogočajo decentralizirane tehnologije, zlasti omrežja verig blokov. DeFi predstavlja prehod s centraliziranega in zaprtega finančnega sistema na splošno dostopno gospodarstvo, ki temelji na odprtih protokolih, ki so interoperabilni, programabilni in sestavljivi.

Kavcija

Digitalna lastnina, sklenjena v pogodbi z drugo stranjo, tako da se, če niso izpolnjeni določeni pogoji, lastnina samodejno zaseže identificirani nasprotni stranki.

Digitalno sredstvo

Digitalno blago, ki je redko, elektronsko prenosljivo in nematerialno s tržno vrednostjo.

Digitalna identiteta

Spletna ali mrežna identiteta, ki jo sprejme posameznik, organizacija ali elektronska naprava.

Digitalni podpis

Koda, ustvarjena s šifriranjem z javnim ključem in priložena elektronsko poslanemu dokumentu, da se preveri vsebina dokumenta.

Napad distribuirane zavrnitve storitve (DDoS)

Vrsta kibernetskega napada, pri katerem storilec sistem neprestano prekriva z zahtevami, da bi preprečil vročitev zakonitih zahtev.

Porazdeljena knjiga

Vrsta baze podatkov, ki se razširi na več spletnih mest, držav ali institucij. Zapisi se hranijo zaporedno v neprekinjeni knjigi. Razdeljeni podatki iz glavne knjige so lahko »dovoljeni« ali »nedovoljeni«, da nadzorujejo, kdo si jih lahko ogleda.

Težavnost

Koncept, ki opisuje, kako težko je preverjati bloke v omrežju verig blokov med rudarjenjem Proof of Work. V omrežju Bitcoin težave pri rudarjenju spreminjajo bloke vsakih blokov leta 2016. S tem naj bo čas preverjanja bloka deset minut.

Dvojna poraba

Dogodek, ko nekdo v Bitcoin omrežju poskuša poslati določeno bitcoin transakcijo dvema različnima prejemnikoma hkrati. Vendar je vsaka transakcija bitcoinov potrjena, da je skoraj nemogoče podvojiti. Več potrditev, da ima določena transakcija, manjša verjetnost dvojne porabe bitcoinov iz transakcije.

E

Enterprise Ethereum Alliance (EEA)

Skupina razvijalcev, zagonskih podjetij in velikih podjetij Ethereum, ki sodelujejo pri komercializaciji in uporabi Ethereuma za različne poslovne aplikacije.

EIP (Ethereum Improvement Proposals)

Predlogi za izboljšanje Ethereuma (EIP) opisujejo standarde za platformo Ethereum, vključno s specifikacijami jedrnega protokola, odjemalskimi API-ji in pogodbenimi standardi.

Šifriranje

Proces, ki se uporablja za kombiniranje dokumenta (navadnega besedila) s krajšim nizom podatkov, imenovanega “ključ”, da se ustvari izhod (šifrirano besedilo). Ta izhod lahko nekdo, ki ima ključ, “dešifrira” nazaj v izvirno odprto besedilo.

Standard žetona ERC20

ERC je okrajšava za Ethereum Request for Comment in ji sledi številka dodelitve standarda. ERC20 je tehnični standard za pametne pogodbe, ki jim sledi večina žetonov Ethereum. Ta seznam pravil navaja zahteve, ki jih mora žeton izpolnjevati, da je skladen in deluje v omrežju Ethereum.

Standard žetona ERC721

Nezamenljiv standard žetona Ethereum. Ta standard žetonov se uporablja za predstavitev edinstvenega digitalnega sredstva, ki ni zamenljivo.

Eter (ETH)

Eter je domača valuta omrežja Ethereum blockchain. Eter – imenovan tudi ETH – deluje kot gorivo ekosistema Ethereum, saj deluje kot sredstvo spodbude in oblike plačila za udeležence omrežja za izvajanje bistvenih operacij.

Ethereum

Javno blockchain omrežje in decentralizirana programska platforma, na kateri razvijalci gradijo in zaženejo aplikacije. 

EVM (navidezni stroj Ethereum)

Navidezni stroj Ethereum (EVM) je Turingov popoln in vsakomur in kjer koli omogoča izvajanje poljubne bajtne kode EVM. Vsa vozlišča Ethereum delujejo na EVM. Projekt je zasnovan za preprečevanje napadov na zavrnitev storitve. To je dom pametnih pogodb, ki temeljijo na verigi Ethereum.

Izmenjava

Kraj za trgovanje s kriptovalutami. Centralizirane borze, ki jih upravljajo podjetja, kot sta Coinbase in Gemini, delujejo kot posredniki, medtem ko decentralizirane borze nimajo osrednjega organa.

F

Fiat valuta

Valuta, ki jo izda država. Na primer: ameriški dolar (USD), evro (EUR), juan (CNY) in jen (JPY)

Vilice

Vilice ustvarijo alternativno različico verige blokov in se pogosto izvajajo namerno za nadgradnjo omrežja. Soft Forks upodobi dve verigi z določeno združljivostjo, Hard Forks pa ustvari novo različico verige, ki jo je treba sprejeti za nadaljnje sodelovanje. V primeru spornega Hard Forka lahko to ustvari dve različici blockchain omrežja.

G

Plin

Mera računskih korakov, potrebnih za transakcijo v omrežju Ethereum, ki je nato enaka pristojbini za uporabnike omrežja, plačani v majhnih enotah ETH, določenih kot Gwei.

Genesis Block

Začetni blok podatkov, izračunan v zgodovini blockchain omrežja.

Gwei

Majhna in skupna poimenovanja ETH ter enota, v kateri so pogosto določene cene plina.

H

Hash

Funkcija, ki sprejme vhod in nato izpiše alfanumerični niz, znan kot »razpršena vrednost« ali »digitalni prstni odtis«. Vsak blok v verigi blokov vsebuje zgoščeno vrednost, ki je potrdila transakcijo, preden ji sledi lastna zgoščena vrednost. Hashi potrjujejo transakcije v verigi blokov.

Prepolovitev

Številne kriptovalute, kot je Bitcoin, imajo omejeno ponudbo, zaradi česar so redke digitalne dobrine. Skupna količina Bitcoina, ki bo kdaj izdana, je 21 milijonov. Vsako štiri leta se število ustvarjenih bitcoinov na blok zmanjša za 50%. To se imenuje “razpolovitev”. Končno razpolovitev bo potekala leta 2140.

Hard Fork

Hard fork se pojavi, ko pride do spremembe verige blokov, ki ni združljiva z nazaj (ni združljiva s starejšimi različicami), zato se od vseh udeležencev zahteva nadgradnja na novo različico, da lahko še naprej sodelujejo v omrežju.

Denarnica strojne opreme

Fizična naprava – kot je slovita denarnica Ledger -, ki jo je mogoče povezati s spletom in komunicirati s spletnimi borzami, lahko pa se uporablja tudi kot hladilnik (ni povezan z internetom).

Vroča denarnica / trdo shranjevanje

Denarnica, ki je ves čas neposredno povezana z internetom, na primer tista, ki je na centralizirani borzi. Šteje se, da imajo vroče denarnice nižjo varnost kot hladilni sistemi ali denarnice strojne opreme.

Hibridni model soglasja: PoS / PoW

Hibridni model soglasja, ki uporablja kombinacijo soglasja o dokazu vložka (PoS) in dokazu dela (PoW). S pomočjo tega hibridnega konsenznega mehanizma bloke validirajo ne le rudarji, temveč tudi volivci (zainteresirane strani), da se oblikuje uravnoteženo upravljanje omrežja.

jaz

Nespremenljivost

Nezmožnost spreminjanja ali spreminjanja skozi čas. Ključnega elementa blockchain omrežij, ki so enkrat zapisani v knjigo blockchain, podatkov ni mogoče spremeniti. Ta nespremenljivost je osnova za trgovanje in trgovanje v blockchain omrežjih.

Začetna ponudba kovancev (ICO)

Začetna ponudba kovancev (imenovana tudi ICO) se zgodi, ko nova kriptovaluta proda vnaprejšnje žetone v zameno za vnaprejšnji kapital.

Medplanetarni datotečni sistem (IPFS)

Decentraliziran sistem za shranjevanje in referenciranje datotek za verigo blokov Ethereum. IFPS je odprtokodni protokol, ki omogoča shranjevanje in skupno rabo hipermedij (besedila, zvoka, slike) na porazdeljen način, ne da bi se zanašal na eno samo točko okvare. Ta porazdeljeni datotečni sistem aplikacijam omogoča hitrejše, varnejše in preglednejše delovanje.

K

Spoznajte svojo stranko (KYC)

Proces, v katerem mora podjetje preveriti identiteto in osnovne podatke (naslov, finančna poročila itd.) Svojih strank. Na primer, veljavni predpisi in zakoni od bank in drugih finančnih institucij zahtevajo, da hranijo in poročajo o osebnih podatkih in transakcijah strank.

L

Likvidnost

Razpoložljivost likvidnih sredstev za podjetje ali trg. Sredstvo velja za bolj likvidno, če ga je mogoče zlahka pretvoriti v denar. Težja kot je sposobnost pretvorbe sredstva v denar, bolj nelikvidno je sredstvo. Na primer, zaloge se štejejo za relativno likvidna sredstva, saj jih je mogoče enostavno pretvoriti v denar, medtem ko se nepremičnine štejejo za nelikvidno sredstvo. Likvidnost sredstva vpliva na njegov potencial tveganja in tržno ceno.

Liquid Democracy (Delegativna demokracija)

Vladni sistem, v katerem se glasovi lahko prenesejo ali posredujejo drugim posameznikom, kot so prijatelji, politiki ali strokovnjaki za zadeve. Na primer, v likvidni demokraciji bi Bob lahko dal Alice svoj glas, Alice pa bi nato glasovala tako zase kot za Boba. Likvidna demokracija je bila raziskana kot mehanizem upravljanja decentraliziranih avtonomnih organizacij, kjer lahko vsak udeleženec glasuje ali svoj glas prenese na drugega posameznika..

M

Mainnet

Primarno omrežje, kjer se dejanske transakcije odvijajo na določeni razdeljeni knjigi. Na primer, omrežje Ethereum je javna veriga blokov, kjer potekajo preverjanje veljavnosti omrežja in transakcije.

Tržna kapitalizacija

Kratko za tržno kapitalizacijo se ta izraz nanaša na skupno vrednost v določeni panogi, na trgu, v podjetju ali sredstvu. Za javno trgovalno podjetje je tržna zgornja meja skupna dolarska tržna vrednost izdanih delnic podjetja. Za Bitcoin ali Ethereum je skupna tržna omejitev odraz trenutne obstoječe ponudbe, pomnožene s tržno ceno.

Merkle Tree

Drevo merklePodobno kot pri konceptu družinskega drevesa, kjer se starševska veja razdeli na otroške veje, ki se nato ekstrapolirajo v veje vnukov. Drevo merkle je podatkovna struktura, pri kateri se posamezna funkcija zgoščevalne kode (kriptografska koda) razdeli na manjše veje. V diagramu Hash postane “Hash 0” in “Hash 1”, ki se nato ponovno razdeli in je predstavljen na verigi blokov. Ta vrsta podatkovne strukture omogoča hitrejše preverjanje v blockchain omrežju.

Rudarstvo

Postopek, s katerim se “bloki” ali transakcije preverijo in dodajo v verigo blokov. Za preverjanje bloka mora rudar uporabiti računalnik za reševanje kriptografske težave. Ko računalnik reši težavo, se šteje, da je blok “izkopan” ali preverjen. V verigi blokov Bitcoin ali Ethereum prvi računalnik, ki mine ali preveri blok, prejme bitcoin oziroma eter.

Več podpisov (MultiSig)

Denarnica s kripto-sredstvi, ki za dostop zahteva več ključev. Običajno mora določeno število posameznikov odobriti ali “podpisati” transakcijo, preden lahko dostopajo do denarnice. To se razlikuje od večine denarnic, ki za odobritev transakcije zahtevajo samo en podpis.

N

Vozlišče (polno vozlišče)

Vsak računalnik, povezan z omrežjem blockchain, se imenuje vozlišče. Polno vozlišče je računalnik, ki lahko v celoti potrdi transakcije in prenese celotne podatke določene verige blokov. V nasprotju s tem “lahko” ali “lahko” vozlišče ne prenese vseh kosov podatkov verige blokov in uporablja drugačen postopek preverjanja.

Nefungibilni žeton (NFT)

Fungibility se nanaša na sposobnost predmeta, da ga je mogoče zamenjati za drugega. Na primer, posamezni dolar velja za zamenljivega, saj lahko z njim trgujemo. Umetnine običajno veljajo za nezamenljive, saj so slike, skulpture ali mojstrovine verjetno neenako kakovostne ali vrednostne. Nezamenljiv žeton je vrsta žetona, ki je edinstveno digitalno sredstvo in mu ni enakega žetona. To je v nasprotju s kriptovalutami, kot je eter, ki so po naravi zamenljive.

O

Oracle

Običajno je preročišče katera koli entiteta ali oseba, na katero se zanese pri poročanju o izidu dogodka. V blockchain omrežju oracle (človek ali stroj) pomaga sporočiti podatke pametni pogodbi, ki se nato lahko uporabi za preverjanje dogodka ali določenega izida.

P

P2P (peer-to-peer)

Peer-to-peer (P2P) se nanaša na interakcije, ki se zgodijo med dvema stranema, običajno dvema ločenima posameznikoma. Omrežje P2P je lahko poljubno število posameznikov. Kar zadeva omrežje verig blokov, lahko posamezniki poslujejo ali komunicirajo med seboj, ne da bi se zanašali na posrednika ali eno samo točko okvare.

Dovoljena knjiga

Blockchain omrežje, v katerem je za dostop do glavne knjige ali omrežja potrebno dovoljenje posameznika ali skupine posameznikov. Dovoljene knjige imajo lahko enega ali več lastnikov. Soglasje o pooblaščeni knjigi vodijo zaupanja vredni akterji, kot so vladne službe, banke ali drugi znani subjekti. Dovoljene verige blokov ali knjige vsebujejo zelo preverljive nabore podatkov, ker postopek soglasja ustvari digitalni podpis, ki ga lahko vidijo vse strani. Dovoljeno knjigo je veliko lažje vzdrževati in bistveno hitreje kot javno blokovno verigo. Na primer, Quorum ali Hyperledger Besu sta pooblaščeni knjigi, ki ju je mogoče lažje nastaviti za velika podjetja. V nasprotju s tem je javni blok Ethereum knjiga brez dovoljenj, do katere lahko dostopa vsak.

Zasebni Blockchain

Blockchain ali porazdeljena knjiga, ki ima zaprto omrežje, kjer udeležence nadzoruje ena sama entiteta. Zasebni blockchain zahteva postopek preverjanja za nove udeležence. Zasebni blockchain lahko tudi omeji, kateri posamezniki lahko sodelujejo v soglasju omrežja blockchain.

Zasebna valuta

Valuta ali žeton, ki ga izda zasebnik ali podjetje. Običajno je žeton ali valuta omejena na uporabo znotraj mreže tega podjetja ali posameznika. Tega ne gre zamenjevati s „kriptovaluto zasebnosti“, ki je kriptovaluta s posebnimi lastnostmi zasebnosti, kot so skrite identitete uporabnikov.

Zasebni ključ

Zasebni ključ je alfanumerični niz podatkov, ki ustreza posamezni denarnici ali »javnemu naslovu«. Zasebne ključe lahko obravnavamo kot geslo, ki posamezniku omogoča dostop do kripto denarnice / računa. Nikoli nikomur ne razkrivajte svojega zasebnega ključa, saj kdor nadzoruje zasebni ključ, nadzoruje sredstva na računu. Če izgubite zasebni ključ, izgubite dostop do denarnice.

Dokazilo o pooblastilu

Mehanizem soglasja, ki se uporablja v zasebnih verigah blokov, da enemu zasebnemu ključu podeli pooblastilo za generiranje vseh blokov ali preverjanje veljavnosti transakcij.

Dokazilo o vložku (PoS)

Alternativni soglasni protokol, v katerem posameznik ali »validator« uporablja lastno kriptovaluto za preverjanje transakcij ali blokov. Validatorji svojo kriptovaluto, kot je eter, “stavijo” na tiste transakcije, ki jih izberejo za potrditev. Če posameznik pravilno preveri blok (skupino transakcij), potem prejme nagrado. Običajno, če potrjevalnik preveri napačno transakcijo, izgubi kriptovaluto, ki jo je vložil. Proof of Stake zahteva zanemarljivo veliko računalniške moči v primerjavi s soglasjem Proof of Work (glej tudi Hybrid ConsenSys Model).

Dokazilo o delu (PoW)

Protokol za vzpostavitev soglasja v sistemu, ki povezuje rudarske zmogljivosti z računsko močjo. Hashing bloka, ki je sam po sebi enostaven računski postopek, zdaj od vsakega rudarja zahteva, da reši določeno, težko spremenljivko. Dejansko postopek razpršitve vsakega bloka postane konkurenca. Ta dodatek reševanja cilja poveča težavo uspešnega razprševanja vsakega bloka. Za vsak zgoščeni blok bo celoten postopek zgoščevanja trajal nekaj časa in računskih naporov. Tako se zgoščeni blok šteje za dokaz dela (glej tudi hibridni model ConsenSys).

Protokol

Nabor pravil, ki narekujejo način izmenjave in prenosa podatkov. To se nanaša na kriptovaluto v verigi blokov, kadar se sklicuje na formalna pravila, ki opisujejo, kako se ta dejanja izvajajo v določenem omrežju.

Javni blokchain

Svetovno odprto omrežje, kjer lahko vsak sodeluje pri transakcijah, izvede protokol soglasja, da pomaga določiti, kateri bloki se dodajo v verigo, in vzdržuje knjigo v skupni rabi.

Javni ključ

Pridobljeno in uporabljeno za šifriranje sporočil, preden so poslana znanemu prejemniku z ustreznim zasebnim ključem za dešifriranje. Če seznanite javni ključ z zasebnim ključem, so možne transakcije, ki niso odvisne od zaupanja vpletenih strank ali posrednikov. Javni ključ šifrira sporočilo v neberljivi obliki, ustrezni zasebni ključ pa ga znova omogoči za branje.

R

Relayer

Vsaka stranka ali subjekt, ki gosti zunajverižno knjigo naročil. Prenosniki trgovcem pomagajo odkriti nasprotne stranke in kriptografsko premikati naročila med njimi. 0x je primer priljubljenega protokola Ethereum relayer.

S

Satoshi Nakamoto

Psevdonim posameznik ali subjekt, ki je ustvaril protokol Bitcoin in rešil vprašanje digitalne valute “dvojne porabe”. Nakamoto je prvič objavil svojo belo knjigo z opisom projekta leta 2008, prvo programsko opremo za Bitcoin pa so izdali eno leto kasneje.

Serializacija

Postopek pretvorbe podatkovne strukture v zaporedje bajtov. Ethereum interno uporablja format kodiranja, imenovan rekurzivno kodiranje predpone (RLP).

Razširljivost

Sprememba velikosti ali obsega, ki ustreza potrebam omrežja. Ta beseda se nanaša na sposobnost blockchain projekta, da obvlada omrežni promet, prihodnjo rast in zmogljivosti v predvideni aplikaciji.

Odlomek

Ostrenje se nanaša na razdelitev celotnega omrežja na več delov, imenovanih “drobci”. Vsak delček bi vseboval svojo neodvisno državo, kar pomeni edinstven sklop stanja na računih in pametnih pogodb. Običajno morajo biti drobci tesno povezani, stranske verige pa morajo biti ohlapno povezane.

Pogoj za rezanje

Pogoj, zaradi katerega se depozit potrjevalnika uniči, ko ga sprožijo.

Pametne pogodbe

Pametne pogodbe so programi, katerih pogoji so namesto v pravnem jeziku zapisani v računalniškem jeziku. Pametne pogodbe so avtomatizirana dejanja, ki jih je mogoče kodirati in izvajati, ko je izpolnjen določen pogoj.

Samoizvrševanje

Deluje samostojno, ne nadzoruje ga nobena druga stranka, razen njega samega. Samoizvrševanje pametnih pogodb zmanjšuje stroške / režijske stroške, tako da odpravlja potrebo po arbitru in zaupanju do tretje osebe.

Mehke vilice

Sprememba protokola programske opreme, pri katerem so samo prej veljavni bloki / transakcije neveljavni. Ker bodo stara vozlišča nova bloka prepoznala kot veljavna, je soft fork združljiv z nazaj. Vendar pa lahko to povzroči potencialno ločitev v verigi blokov, saj stara programska oprema generira bloke, ki se v skladu z novimi pravili berejo kot neveljavni.

Trdnost

Razvijalci programskega jezika uporabljajo za pisanje pametnih pogodb v omrežju Ethereum.

Stablecoin

Vsaka kriptovaluta, vezana na stabilno sredstvo, na primer na fiat ali zlato. Teoretično ostane stabilno v ceni, saj se meri glede na znano količino sredstva, ki ni predmet nihanj.

Država

Nabor podatkov, ki jih mora omrežje blockchain dosledno spremljati in predstavlja podatke, ki so trenutno pomembni za aplikacije v verigi.

T

Testnet

Razvijalci druge verige blokov uporabljajo za testiranje aplikacij v okolju, ki skoraj živi.

Testnet Koven

Ethereum Testnet, ki uporablja soglasje Proof of Authority in trenutno podpira samo odjemalce Parity.

Testnet Rinkeby

Ethereum Testnet, ki uporablja soglasje Proof of Authority in trenutno podpira samo geth odjemalce.

Testnet Ropsten

Ethereum Testnet, ki uporablja soglasje Proof of Work, lahko uporablja geth ali Parity in je trenutno najbolj podoben mainnet-u.

Žeton

Token predstavlja sredstvo, zgrajeno na obstoječi verigi blokov (drugačno od kovanca). Žetoni so zasnovani tako, da so unikatni, tekoči, varni, takoj prenosljivi in ​​digitalno redki.

Transakcijski blok

Zbirka transakcij v blockchain omrežju, zbrana v niz ali blok, ki ga je nato mogoče zgostiti in dodati v blockchain.

Provizija za transakcijo

Majhna pristojbina za nekatere transakcije, poslane prek blockchain omrežja. Provizija za transakcijo se dodeli rudarju, ki uspešno razprši blok, ki vsebuje ustrezno transakcijo.

Turing popoln

Vsak stroj, ki lahko izračuna na ravni, ki je enaka programirljivemu računalniku, je Turingov popoln ali računsko univerzalen.

V

Validator

Udeleženec konsenza Proof of Stake. Validatorji morajo predložiti varščino, da se vključijo v komplet validacij.

W

Denarnica

Določeno mesto za shranjevanje digitalnih sredstev (kriptovalut), ki ima naslov za pošiljanje in prejemanje sredstev. Denarnica je lahko v spletu, brez povezave ali v fizični napravi.

Z

zk-SNARK

zk-SNARK je kratica za jedrnat jedrnati neinteraktivni argument znanja, kriptografski dokazni sistem, ki uporabniku omogoča preverjanje transakcije brez razkrivanja dejanskih podatkov transakcije in brez interakcije z uporabnikom, ki je objavil transakcijo.

#

51% napad

Če več kot polovico računalniške moči ali hitrosti razpršitve rudarjenja v omrežju izvaja ena oseba ali ena skupina ljudi, je v teku 51-odstotni napad. To pomeni, da ima ta entiteta popoln nadzor nad omrežjem in lahko negativno vpliva na kriptovaluto s prevzemom rudarskih operacij, zaustavitvijo ali spreminjanjem transakcij in dvojno porabo kovancev..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map