Blockchain i Lean Six Sigma

Lean Six Sigma postala je zlatni standard kada je riječ o uspješnoj procjeni i popravljanju procesa kroz najbolju praksu upravljanja projektima povezanu s uspostavljenim i provjerenim alatima i metodologijama. No, prije nego što zaronimo u to kako Blockchain može biti Lean Six Sigma omogućitelj, započnimo s nekim definicijama.

Lean Six Sigma

„Lean Six Sigma disciplina je koja donosi vrijednost za kupca učinkovitim poslovanjem i dosljednim standardima kvalitete. To je metodologija koja se fokusira na poboljšanje performansi sustavnim uklanjanjem otpada i smanjenjem varijacija. Jednostavno rečeno, Lean Six Sigma skup je alata koji mogu pomoći organizaciji da poboljša zadovoljstvo kupaca, kvalitetu, proizvode, usluge i njihov krajnji rezultat. “

Definiciju možete provjeriti iz šest sigma web stranica također.

Da bi se Lean Six Sigma bolje razumio, važno je odvojiti “Lean” od “Six Sigma”. Lean se usredotočuje na učinkovitost i uklanjanje otpada. Six Sigma se s druge strane fokusira na kvalitetu i dosljednost. Kada se koriste zajedno, ove vještine rješavanja problema mogu transformirati organizaciju. “

Više iz našeg kutka za analitičare:Zašto Blockchain može promijeniti igru ​​Pharma-a?

Blockchain vam može pomoći

DMAIC i Blockchain

No kad je tehnologija u pitanju, omogućuje li to Lean Six Sigma metodologiju ili je ometa. Iz perspektive Blockchaina, nudi mnoštvo svojstava koja mogu nadopuniti Lean Six Sigma operativni model.

Da bismo omogućili ovu procjenu, potreban nam je mehanizam za usporedbu / usklađivanje. U okviru Lean Six Sigma projekata jedna od uobičajenih metodologija koja se koristi naziva se DMAIC, što znači:

DMAIC – definiranje, mjerenje, analiziranje, poboljšanje i upravljanje (DMAIC).

Iz perspektive Blockchaina, kako bismo omogućili našu procjenu, koristit ćemo njegove četiri ključne karakteristike, i to:

Konsenzus, provenijencija, nepromjenjivost, konačnost.

Gledajući gornje usporedne karakteristike, čini se logičnim da se Lean Six Sigma i Blockchain mogu povezati, ali kako?


Karakteristike

Da bismo to dalje istražili, moramo malo dublje kopati. Sljedeći dijagram nastoji pogledati kako Blockchain infrastruktura može pomoći tvrtki koja želi implementirati Lean Six Sigma.

Prvo klauzula izlaza u vezi s ovim dijagramom. Ne nastoji biti konačan ili potpun, njegova je svrha pokrenuti raspravu i razmotriti kako Blockchain može pomoći u vitkim i šest sigma projekata.

Gledajući prijedlog vrijednosti koji bi Blockchain infrastruktura mogla pružiti kada se želi implementirati Lean Six Sigma, brzo mi padne na pamet nekoliko opažanja, uključujući:

  • Sve karakteristike Blockchaina pomogle bi u fazi Lean Six Sigma Define jer se sama struktura Blockchain infrastrukture gradi na jasnom praćenju podataka, sljedivosti i vlasništvu potkrijepljenim zapisima o tome što je tko i gdje učinio. To je važno jer se definiranje problema može učinkovito izvršiti samo ako imate potrebne izvorne podatke za analizu. Ako ne možete definirati problem, malo je vjerojatno da ćete ga uspješno riješiti.
  • Provenijencijski aspekt Blockchaina također se lijepo povezuje sa sposobnošću mjerenja procesa pokazujući put sredstva i kako se on promijenio tijekom vremena. Ti podaci mogu pomoći u procjeni učinkovitosti postupka
  • Konsenzus utječe na kontrolni dio vitkosti jer se tu potvrđuje valjanost bilo kakvih transakcija.
  • Nepromjenjivost se može iskoristiti za pomoć u poboljšanju, jer je tu povijest transakcija koja ne samo da može pokazati što se prethodno dogodilo, već tijekom vremena što se događa kad se poboljšanja implementiraju. Također pomaže u pružanju podataka o stopama kvarova i može biti ulazni podatak za troškove loše kvalitete.

Siguran sam da u ovom dijagramu postoje valjani slučajevi za daljnje poravnanje i s malo više razmišljanja vjerojatno bismo mogli povezati sve okvire, ali svrha je ovdje pokazati da su Blockchain infrastrukture postavljene za Lean Six Sigma projekte i same kvalitete koje definirati Blockchain omogućiti Lean Six Sigma na načine na koje tradicionalna baza podataka ne može.

Također pročitajte:Mogu li Blockchain i tradicionalne baze podataka istovremeno postojati?

Blockchain je više od puke tehnologije

Na kraju mislim da je važno uzeti u obzir šire posljedice Blockchaina, osim što se one vide i doživljavaju kao samo tehnička infrastruktura i baza podataka.

Kad razmišljate o Lean Six Sigmi i njezinom fokusu na učinkovitost, smanjenje otpada i poboljšanje produktivnosti i kvalitete, tada Blockchain i vrijednost koju omogućuje poprimaju drugu dimenziju.

Budimo iskreni, mnogi klijenti nisu nužno impresionirani tehničkim značajkama Blockchaina, njima se to može činiti kao samo još jedna tehnologija koja im nije potrebna ili si je ne mogu priuštiti.

Ali, kada se ovo može uskladiti s poboljšanjem poslovnog poslovanja, produktivnosti i dobiti kroz ključne karakteristike, a to se može povezati s metodologijama procesa kao što je (ali ne ograničavajući se na) Lean Six Sigma, odjednom Blockchain postaje stvarna poslovna vrijednost.

Dakle, ako razmišljate o usvajanju Lean Six Sigme, nemojte zanemariti da istodobno pogledate svoju infrastrukturu baze podataka, a ako trenutno ne koristite Blockchain, možda trebate preispitati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map